Nogomet
Nogomet

Hrvatska izgubila od Engleske: Prvi poraz Vatrenih u povijesti na otvaranju Eura

Hrvatska reprezentacija poražena je od Engleske s 1:0 u 1. kolu Europskog prvenstva.

gol expired Foto: DNEVNIK.hr

Hrvatska je porazom krenula na Europskom prvenstvu prvi put u povijesti. Engleska je bila bolja rezultatom 1:0, a pobjednički pogodak postigao je Raheem Sterling u 57. minuti.

Ovo je za Engleze prva pobjeda u povijesti na otvaranju Eura, a zanimljivo je to da drugo mjesto u grupi D možda bude bolje za protivnika u osmini finala jer se izbjegava skupina s Francuskom, Portugalom i Njemačkom.

Protiv jednog od favorita čitavog natjecanja Hrvatska je najvećih tijekom dvoboja bila u podređenom položaju. Engleski vezni red nametnuo se hrvatskom te preselio težište igre na polovicu terena koja je pripadala našim igračima, pa je u prvih pola sata lopta gotovo 70 posto vremena bila u nogama engleskih igrača.

 Hrvatska je, kao i na "generalnoj probi" prije tjedan dana protiv Belgije izgledala bezidejno u igri prema naprijed, dok protiv vrlo kvalitetnog suparnika nije mogla sačuvati svoju mrežu netaknutom.

Vratnica spasila Vatrene u 6. minuti

Ipak, prvu priliku na utakmici Engleska je stvorila iz protunapada, Sterling je u 6. minuti primio loptu na sredini igrališta, sjurio se prema našem kaznenom prostoru i pravodobno uposlio Fodena koji je dolazio s lijeve strane. Uslijedio je odličan udarac mladog veznjaka, a pogodak je spriječila vratnica.

Samo dvije minute potom nakon udarca iz kuta za Englesku, lopta je stigla do Philipsa koji je pucao sa 20-ak metara, ali Livaković je iako pokriven na vrijeme reagirao i odbio loptu.

Pogledajte brojke: Hrvatska je u samo jednoj kategoriji ispred Engleza i to u onoj nepoželjnoj

Uslijedilo je razdoblje igre u kojemu je i Engleska usporila tempo, kao da je i domaće igrače izmorila velika vrućina u Londonu, početkom susreta bilo je gotovo 30 stupnjeva celzija, pa je i Hrvatska malo došla do daha.

Jedini udarac prema suparničkom golu u prvom poluvremenu Hrvatska je uputila u 27. minuti, Vrsaljko je nekako uspio ubaciti loptu u kazneni prostor gdje ju je promašio Mings, no potom je Perišić pucao preko gola.

Sterling iskoristio grešku naše obrane

Početkom nastavka Engleska je ipak povela. Stones je okomitom loptom pronašao Philipsa, ovaj je iskoristio poskliznuće jednog hrvatskog igrača, osvojio 15-ak metara i zatim upultio loptu u trk prema Sterlingu. Engleski napadač je odmah po ulasku u kazneni prostor pucao i svladao Livakovića.

Samo četiri minute potom Engleska je propustila veliku priliku i za drugi gol. Mount je iskrao na lijevom krilu, ubacio na drugu vratnicu gdje je natrčao kane, no najbolji engleski strijelac je sa samo pet metara prebacio vrata.

Jedinu pravu priliku za poravnanje Hrvatska je imala u 65. minuti, Kovačićev udarac s distance je blokiran, lopta je pala na nogu Rebiću, no njegov udarac sa 12 metara nije bio precizan.

Izmjene nisu dale ploda

Pokušao je zatim hrvatski izbornik Dalić i s izmjenama, ubacio je Vlašića, Brekala, Petkovića i Pašalića, ali Hrvatska nije uspjela stvoriti pritisak prema engleskom golu. U posljednjoj sekundi susreta Pašalić je zapucao prema golu, no i njegov je pokušaj prohujao preko grede.

Ovo je prvi put kako Hrvatska svoj nastup na EURU počinje porazom, 1996., 2008., 2012. i 2016. je pobjeđivala u svojim prvim nastupima dok je 2004. remizirala. Engleska je, pak, po prvi put EURO započela pobjedom.

U drugom susretu 1. kola ove skupine u ponedjeljak će u Glasgowu igrati Škotska i Češka.

Hrvatska će svoj sljedeći nastup igrati u petak 18. lipnja protiv Češke u Glasgowu, dok će četiri dana potom ponovno na Hampden Parku igrati i protiv Škotske.

 

 

ENGLESKA - HRVATSKA 1-0 (0-0)

LONDON. Stadion Wembley

GLEDATELJA: 22.500

SUDAC: Orsato (Italija)

STRIJELAC: 1-0 Sterling (57)

ENGLESKA: Pickford - Trippier, Mings, Stones, Walker - Rice, Phillips - Sterling (Calvert-Lewin, 90+2), Mount, Foden (Rashford, 70) - Kane (Bellingham, 82)

HRVATSKA: Livaković - Vrsaljko, Vida, Ćaleta-Car, Gvardiol - Brozović (Vlašić, 70) - Kramarić (Brekalo, 70), Modrić, Kovačić (Pašalić, 85), Perišić - Rebić (Petković, 78)

ENGLESKA - HRVATSKA 1:0

  • 13:15 S nestrpljenjem očekujemo službene sastave koji bi trebali biti poznati prije 14 sati.
  • Stigli su službeni sastavi obje reprezentacije.
  • HRVATSKA: Livaković – Vrsaljko, Vida, Ćaleta-Car, Gvardiol – Modrić, Brozović, Kovačić – Rebić, Kramarić, Perišić
  • ENGLESKA: Pickford - Trippier, Mings, Stones, Walker - Mount, Rice, Phillips - Sterling, Kane, Foden.
  • Klupa Hrvatske: Kalinić, Sluga, Brekalo, Vlašić, Budimir, Pašalić, Škorić, Badelj, Petković, Juranović, Bradarić, Ivanušec.
  • Klupa Engleske: Henderson, Johnstone, Shaw, Grealish, Henderson, Rashford, Coady, Calvert-Lewin, White, James, Saka, Bellingham.
  • U zapisniku nema Mislava Oršića, Dejana Lovrena i Borne Barišića koji je do utakmice s Engleskom bio prvi izbor Zlatka Dalića za poziciju lijevog beka.
  • Kramarić i Rebić će vjerojatno na terenu stalno mijenjati pozicije. Radi se o poziciji isturenog napadača i desnog krila koje će igrati više prema sredini.
  • Sastav Hrvatske je onaj kojeg je i najavio naš novinar Ivica Medo koji se nalazi u Londonu i izvještava s utakmice.
  • Engleska nikad nije pobijedila u prvoj utakmici na Euru u svojoj povijesti. Hrvatska pak nikad nije izgubila. Nadamo se kako se povijest neće promijeniti baš danas :)
  • Doznali smo kako je Barišić navodno ozlijeđen i zato je završio na tribini s Oršićem i Lovrenom.
  • Sukladno epidemiološkim ograničenjima, Wembley danas neće biti pun. Na tribinama će moći biti 22.500 gledatelja, od čega će veliku većinu činiti Englezi. Ipak, biti će i Hrvata, pokoja stotina...
  • Izbornik Zlatko Dalić za HRT je potvrdio da Barišića u zapisniku nema zbog ozljede. "Posljednjih 10-ak dana je imao problema s leđima", istaknuo je Dalić.
  • Svojevrsno iznenađenje u engleskoj postavi je Kieran Trippier na lijevom beku. Vidjet ćemo kako će to funkcionirati...
  • Uz velike uzvike oduševljenja njegovih navijača Englezi su prvi izašli na travnjak Wembleyja.
  • 1 Počela je utakmica na Wembleyju! Sretno HRVATSKA!
  • 2 Nema iznenađenja u taktičkim postavkama, Englezi su ipak s četvoricom u posljednjoj liniji, kao i naši.
  • 4 Visoki presing igraju Englezi u uvodnim minutama, sada su Vatreni konačno došli do daha i proveli nešto duži period na suparničkoj polovici. Zlatko Dalić za sada vrlo mirno promatra utakmicu pokraj aut-linije.
  • 6 Stativu su pogodili Englezi! Izvrsnu i brzu akciju su složili poslije auta, lopta je došla do Fodena koji se pokraj Gvardiola namjestio na svoju ljevici i pucao, ali okvir gola je spasio Livakovića.
  • 8 Opet je opasno pred našim golom, Kane je sjajno podvalio za Sterlinga koji se sjurio iskosa s lijeve strane, ali uspio ga je stići Duje Ćaleta-Car i odbiti loptu u korner.
  • 9 Poslije kornera Mounta naša obrana je odbila, ali na volej Philipsa koji je stisnuo loptu i tukao, međutim Livaković je to obranio. Bogme, u velikom naletu su Englezi u protekle tri-četiri minute...
  • 12 Još uvijek se traže naši reprezentativci, hvataju ritam utakmice. Zasad to izgleda dosta konfuzno, sada je Brozović jednu loptu pod pritiskom bacio u aut.
  • 17 Malo zatišje je bilo u posljednjih nekoliko minuta. Englezi su sada imali slobodni udarac na 30 metara iz kojeg su ubacili loptu prema Kaneu, ali on je bio u zaleđu.
  • 20 S brojnim križanjima Englezi rade jako velike probleme našoj obrani.
  • 23 Polovica prvog dijela je iza nas i najbolja vijest je ta da Hrvatska nije primila pogodak. Inače smo malo toga konkretnog vidjeli od Vatrenih, naročito u igri prema naprijed.
  • 27 Zaprijetila je sada Hrvatska! Vrsaljko je na desnoj strani provukao loptu pored dvojice suparnika i uputio ubačaj u šesnaesterac, na loptu nije stigao Rebić već je ona produžila sve do Perišića koji je pokušao iz voleja desnom nogom, ali nije dobro zahvatio, otišlo je to nebu pod oblake.
  • 29 Probao je Vrsaljko sada lijevom nogom poslati upotrebljiv centaršut, ali njemu ljevica nije jača strana. Bit će gol-aut za Engleze.
  • 32 Sakrili su Modrić i društvo Englezima loptu sada, posjed u proteklih pet minuta je debelo na našoj strani, ali nažalost nema još uvijek neki konkretnih akcija iz kojih bi ugrozili Pickforda.
  • 38 Čini se da je sada došao red na Engleze koji su, nakon što su nekoliko minuta bili svi na svojoj polovici, sada potpuno zagospodarili terenom.
  • 42 Mings je pod pritiskom ispucao jednu dugu loptu koja se u konačnici pretvorila u fenomenalno proigravanje za Sterlinga. Na njega je išao Ćaleta-Car koji je u tom duelu igrao rukom i dosuđen je slobodan udarac za Engleze na 18 metara, a Ćaleta-Car je pritom dobio žuti karton.
  • 43 Trippier je iz slobodnog udarca pogodio Perišića u glavu i blago ga ošamutio, ali moći će Ivan nastaviti utakmicu.
  • 45 POLUVRIJEME. Sudac Daniele Orsato nije niti sekunde produžio prvi dio, odmah po isteku 45 minuta poslao je igrače u svlačionicu. Englezi su ti koji su imali više od igre, ali rezultatom zadovoljniji mogu biti Vatreni koji su preživjeli nekoliko opasnih udara domaćina.
  • 46 Bez promjena u sastavima započelo je drugo poluvrijeme.
  • 48 Žuti karton sada je dobio Mateo Kovačić zbog preoštrog starta na svog suigrača iz Chelseaja, Masona Mounta.
  • 50 Uh, što se sada dogodilo... Ispucao je loptu Livaković, činilo se da je ona izgubljena jer je išla ravno prema neometanom Trippieru, međutim on ju je glavom vratio svom vrataru Pickfordu i nije vidio da je u blizini Rebić. Pickford je bio daleko od svog gola i uspio je igrati loptom prije Rebića...
  • 55 Bilježimo prvi udarac Hrvatske u okvir gola, bio je to šut Luke Modrića s 30 metara, Pickford je zaustavio uz manje poteškoće.
  • 57 1:0 vodi Engleska! Fenomenalno proigravanje Walkera za Philipsa rasparalo je hrvatsku obranu, veznjak Leedsa se riješio Gvardiola i ubacio u šesnaesterac za Sterlinga u čijem je udarcu s 10-ak metara bilo previše snage i siline da bi to Livaković uspio zaustaviti.
  • 60 Zlatko Dalić je na zagrijavanje poslao Vlašića, Brekala i Pašalića.
  • 61 Munjevita akcija Engleza, nered su stvorili Mount, Kane i Sterling, da bi na koncu Kane malo zakasnio na ubačaj s lijeve strane i pritom se zabio u stativu. Ostao je engleski kapetan ležati, ukazuje mu se liječnička pomoć.
  • 62 Kane se pridigao i nastavlja utakmicu.
  • 64 Foden je nagazio Gvardiola koji je ostao ležati na terenu. Orsato je zaustavio igru i pokazao Englezu žuti karton, a Joško se oporavio i igra dalje.
  • 65 Ubačaj Vrsaljka odbila je engleska obrana, ravno na nogu Kovačića koji iz prve puca, ponovno su očistili Englezi, sada do Rebića koji lijevom nogom nije dobro zahvatio loptu.
  • 66 Brozović je pokosio Mounta i dobio žuti karton, opravdano. Englezi će imati priliku iz slobodnog udarca s otprilike 20 metara.
  • 67 Mount je iz slobodnjaka gađao Livakovićev kut, otišlo je to nekoliko centimetara preko gola uz velike uzdahe tribina.
  • 70 Uigrana akcija nakon kornera, Modrić nije ubacio u šesnaesterac nego na 17 metara odakle je Brozović pucao iz voleja, neprecizno.
  • 70 Dvostruka promjena u redovima Vatrenih: Brekalo je ušao umjesto Kramarića, a Vlašić umjesto Brozovića.
  • 71 Reagiraju i Englezi, Marcus Rashford je njihov prvi džoker s klupe, on je zamijenio Fodena.
  • 74 Sterling je sada upropastio dobru šansu za Engleze, jer je bio sam na jednom odbijancu, imao je vremena jako puno, da bi na koncu poslao loptu nebu pod oblake.
  • 76 U ovim trenucima je mali prekid zbog ukazivanja liječničke pomoći Johnu Stonesu. Stoper Engleza je nakratko napustio igru, ali za očekivati je da će se uskoro i vratiti. Evo ga...
  • 78 Petković je ušao u igru umjesto Rebića.
  • 82 Engleski izbornik Gareth Southgate ide u zatvaranje utakmice. Upravo je izvadio svoju udarnu napadačku iglu i kapetana Harryja Kane, umjesto njega je ušao mladi veznjak Jude Bellingham.
  • 85 Novi Dalićev adut s klupe je Mario Pašalić koji je ušao u igru umjesto Matea Kovačića.
  • 88 Sudar glavama Vide i Bellinghama, potrajat će i ovaj prekid neko vrijeme.
  • 89 Igrat će se sudačka nadoknada od četiri minute.
  • 91 Strijelac jedinog pogotka Raheem Sterling je uz pljesak engleskih navijača otišao na klupu, zamijenio ga je Dominic Calvert-Lewin.
  • 95 KRAJ! Engleska je pobijedila Hrvatsku 1:0 u prvom kolu skupine D Europskog prvenstva. Vatreni nisu izgledali dobro, u većem dijelu utakmice Englezi su bili bolji i možemo reći kako su zaslužili ova tri boda. Dečki, glavu gore, u petak slijedi Češka!