Nogomet
Nogomet

VIDEO Francuzi prvi favoriti, Poljacima najviše šanse da iznenade

Od rekordne 24 reprezentacije koliko ih je nastupilo na Euru 16 ih je već stiglo kući.

gol expired (Foto:DNEVNIK.hr)

Osam reprezentacija još je ostalo na Europskom prvenstvu u Francuskoj živjeti svoj san.

Poljska - Portugal i Wales - Belgija četvrtfinalni su parovi gornjeg dijela ždrijeba dok se Njemačka i Italija i te Francuska i Island sastaju u donjem dijelu.

Okršajem Poljske i Portugala u Marseilleu se u četvrtak otvara četvrtfinalni program. Prema mišljenju kladionica, radi se o najizjednačenijem paru. Poljaci su 27., a Portugalci osma reprezentacija s FIFA-ine ljestvice. Momčad Fernanda Santosa procijenjena je na 353 milijuna eura naspram 193 milijuna eura poljske vrste.

Vodeći svjetski bookmakeri prolaz Poljske u polufinale označili su koeficijentom 2.37 što znači da im daju 40 posto šansi za trijumf dok su Cristiano Ronaldo i prijatelji na koeficijentu 1.57 dakle 60 posto izgleda.

Novi veliki obračun Italije i Njemačke

U Lilleu će u petak igrati Wales i Belgija, druga reprezentacija prema renkingu FIFA-e, dok su Bale i društvo 26. Velšani su procijenjeni na 170 milijuna eura od čega 110 otpada na Garetha Balea i Aarona Ramseyja dok su Belgijanci na astronomskih 468 milijuna eura. Koeficijent na prolaz Belgije je 1.30, a na prolaz Walesa 3.50.

Bez sumnje najatraktivniji par četvrtfinala obračun je velikana svjetskog nogometa Njemačke i Italije. Aktualni svjetski prvaci trenutno su četvrta reprezentacija svijeta po FIFA-i dok su Talijani 12. Ovakav nesrazmjer u vrijednosti igrača Elfa i Azzurra se ne pamti jer momčad Joachima Loewa danas vrijedi 580 milijuna eura, a Antonia Contea 263 milijuna eura. No, oprez - u pitanju su Talijani koje Nijemci nikad u povijesti nisu izbacili u nokaut fazi velikog natjecanja. Kladionice procjenjuju da Elf ima 62 posto za prolaz, a Azzurri 38 posto.

Posljednji par na papiru je najizgledniji no pitajte Engleze što misle o tome. Francuska je 11 puta vrijednija od najveće senzacije europskih prvenstava - malenog, ali ponosnog Islanda (487 naspram 44 milijuna eura). Koeficijent na još jedno čudo u režiji Gylfija Sigurdssona je 6.00, ali nakon pobjede Islanda nad Engleskom sigurno će biti onih koji će se odvažiti.

Griezmann prvi favorit za najboljeg strijelca

Francuzi su ujedno i prvi favorit za naslov novog europskog prvaka. Koeficijent na njih je 3.75, na Nijemce 4.00 dok su na dnu očekivano Islanđani s koeficijentom 34.00.

Najbolji strijelci Eura zasad su Antoine Griezmann, Gareth Bale i Alvaro Morata s po tri gola, ali Španjolac je svoj nastup završio dok su Francuz i Velšanin i dalje u konkurenciji. Griezmann je s koeficijentom 4.00 prvi favorit za najboljeg strijelca.

Eden Hazard je prvi asistent turnira s tri dodavanja za gol dok je najviše obrana skupio islandski čuvar mreže Hannes Por Halldorsson, dosada 23 obrane što je prosjek od gotovo šest obrana po utakmici.

Više o