Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Nevjerojatan napredak

Islandski mediji: Kakav dan za islandski nogomet i narod!

Islandski mediji s oduševljenjem pišu o svojoj reprezentaciji dan nakon što je ostvarila plasman u četvrfinale Europskog prvenstva u Francuskoj zahvaljujući pobjedi od 2-1 nad Engleskom.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Dok Englezi tuguju, a njihovi mediji raspaljuju po izborniku i igračima, Islanđani su u transu. Islandski mediji s oduševljenjem su dočekali povijesnu pobjedu svojih junaka.

"Kakav dan za islandski nogomet i islandski narod", piše vodeći dnevnik "Fréttabladid" dodajući da "Englezi nisu igrom pokazali da spadaju među najbolje, a Island je odigrao svoju igru ​​najbolje kako zna".

"Naši su igrači napravili iznenađenje. Nisu imali trikove za pobjedu. Nisu igrali na nulu u 120 minuta, a onda tražili sreću kroz jedanaesterce", ocjenjuje "Frettabladid" ističući kako je "ovo postignuće islandskih igrača jedan od najvećih trenutaka za sve Islanđane, ne samo u svijetu sporta, nego za cijelo društvo".

"Islandski nogometaši su se dugo trudili privući pozornost svijeta na sebe. Na ovom Euru islandska reprezentacija je pokazala igru svjetske klase, odigrala je tako dobro da je zaslužila pobjedu. Ova pobjeda nije samo za igrače, nego za sve Islanđane. Vrijednost tog trenutka je neprocjenjiva za Islanđane", dodaje "Frettabladid".

"U četvrtfinalu Island čeka Francuska, domaćini na nacionalnom stadionu, Stade de France. Ali uz jučerašnju igru islandski su nogometaši pokazali da imaju hrabrosti i da za njih ne postoji previsoka planina. Tog bi se Francuzi trebali najviše bojati sada", zaključuje Fréttablaðið.

Na naslovnici portala na engleksom "Iceland reviewa" stoji: "Bajka se nastavlja!"

"To je bila brza utakmica i oko 3.000 islandskih navijača uspjelo je napraviti da ih se čuje iako su bili brojčano slabiji od Engleza kojih je bilodeset puta više", slavi "Iceland review" i islandske navijače koji su svojim specifičnim "hu" obilježili ovaj Euro.

Taj list donosi i jednu zanimljivost vezanu za predsjedničke izbore održane ovaj vikend, prije velike pobjede nad Engleskom. Šveđanin Lars Lagerbäck, islandski izbornik, jako je popularan na Islandu pa su neki i prije izbora tvrdili da oni nisu potrebni jer je Lars kralj jer je uspio reprezentaciju odvesti na Euro. Portal "Visir" je prenio da je na predsjedničkim izborima bilo 1,049 nevažećih listića, a da je na više od 20 bilo upisano ime upravo Lagerbäcka!

Drugi vodeći islandski dnevnik "Morgunbladid" piše kako sada "Island više nije poznat isključivo po erupcijama".

"Interes za ključnu riječ "Island" u tražilici Google ne može biti veći. Veći je bila jedino 2010. zbog erupcije vulkana Eyjafjallajökullkoji je zaustavio zračni promet diljem svijeta. Sada je pitanje hoće li naša nogometna reprezentacija postati sljedeća velika stavka koju stranci povezuju s Islandom, nakon Bjork, Eyjafjallajokulla, prekrasnom prirodom", piše "Morgunbladid" koji za igru Islanđana kaže da su "pokazali nevjerojatnu volju i odlučnost protiv Engleza".

"Islandski reprezentativci pišu novo poglavlje u svojoj povijesti", najavljuje "Morganbladid" susret četvrtfinala s Francuskom.

Tabloid "DV" također da su "islandski junaci bili hrabri i organizirani".

"Island je već napisao nevjerojatnu priču o europskom nogometnom prvenstvu, a kao iluzija zvuči činjenica da su u četiri godine napredovali 133. mjesta na Fifinoj ljestvici.

Raspored, rezultati i tablice
Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider