Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
'Lavovi' su brzi, ali...

Mister No ima recept za vlagu i komarce, a Kovač za Kamerunce?

Hrvatska će večeras u Manausu u loviti pobjedu protiv Kameruna s kojom bi zadržala realne šanse za plasman u osminu finala Svjetskog prvenstva.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Hrvatsku večeras u ponoć po hrvatskom vremenu očekuje sudbinski okršaj s Kamerunom na Amazonia Areni u Manausu, milijunskom brazilskom gradu koji se nalazi srcu Amazonske prašume, u našim krajevima najpoznatijem po neustrašivom Mister Nou, strip junaku talijanskog scenarista Sergija Bonellija, koji je vazda brisao znoj s čela dok je upravljao svojim „Piperom“ iznad gustih amazonskih šuma.

Kovač vjeruje u Modrića i Mandžu: 'Dečkima je bilo teško, ali ne tražimo alibi'

Evo kako Hrvatska može proći dalje nakon remija Brazila i Meksika

Sao Paulo je, što se tiče klime, bio prava milina u usporedbi s onim što hrvatske nogometaše očekuje u Manausu, gdje vlada nesnosna vlaga koja ubija svaku pomisao na teže fizičke napore, posebice kod Europljana koji nisu navikli na prašumsku klimu. Mister No zapravo je Njujorčanin, s pravim imenom Jerome Drake. Neprilagođeni i buntovni američki veteran iz Drugog svjetskog rata, koji je nadimak zaradio tako što je tijekom ispitivanja od strane sadističkog japanskog zapovjednika stalno odgovarao s „no“, s vrućinom i vlagom borio se ispijanjem viskija i kačaka, fermentiranog soka od šećerne trske.

'Vatrena terapija'

Budući da se u crtežima Galliena Ferrija stalno kupao u znoju, ne znamo koliko je „žuti nektar“ pomogao Mister Nou da prebrodi klimatske šokove, ali zadah iz usta svakako je zagorčavao život krvožednim amazonskim komarcima, o čijoj se veličini, uzgred rečeno, pripovijedaju mitske priče. Mister No je znao reći, doduše nakon nekoliko boca omiljenog pića, da je u svojim avanturama znao susreti primjerke kojima se vide očnjaci. Nije da spomenutu „vatrenu terapiju“ preporučujemo hrvatskim reprezentativcima u okršaju s kamerunskim „lavovima“, ali navijačima i novinarima bi možda pomoglo, ako ništa drugo, kladimo se da bi im prijalo, posebice novinarima.

Kameruncima klima više odgovara

Neće biti lako ni Kameruncima, no oni ipak imaju više iskustva sa sličnom klimom i komarcima, jer u pojedinim dijelovima Kameruna, koji je geološki prilično raznolika zemlja, postoje tropske kišne šume. Njima je amazonska klima ipak puno bliskija i lakše je podnose nego Europljani pa će u tom smislu biti u prednosti u odnosu na hrvatske nogometaše. Logično je zaključiti da će u takvim uvjetima još više doći do izražaja fantastične fizičke predispozicije Kamerunaca, što je njihov forte i kada se igra u umjerenijem klimatskom pojasu. Hrvatski igrači zbog svoje nadprosječne visine i mase oduvijek važe za jedne od najsnažnijih nogometaša, međutim, u pravilu zaostaju hitrinom i eksplozivnošću pa i izdržljivošću, a Kamerunci su baš u tom segmentu najjači.

Lopta je uvijek brža

„Fizika“ će, dakle, najvjerojatnije biti na strani Kamerunaca, no, na sreću, u nogometu su najvažniji taktika i tehnika, odnosno znanje, a Hrvati su tu oduvijek bili jaki. Ukratko, lopta je uvijek brža i od najbržeg igrača, kako jednom prilikom reče čuveni Jose Manuel „Charro“ Moreno kada su mu zamjerali da malo ili nedovoljno trči.
Protiv hitrih i eksplozivnih Kamerunaca najvažnija će biti točna i pravovremena predaja lopte, prije svega veznih igrača ali i kompletne momčadi. Jasno je da izabranici Nike Kovača ne smiju prihvatiti jurnjavu po terenu nego strpljivo čuvati loptu, inzistirati na posjedu i umarati Kamerunce, koji također moraju ići na pobjedu, što znači da će se prije ili kasnije morati otvoriti i krenuti po pogodak.

Kamerunci su protiv Meksika mogli proći bolje, ali i gore, kako se uzme. Meksiku su bezrazložno poništena dva pogotka, bio je bolja momčad, ali nije apsolutno dominirao, imali su i Kamerunci svojih prilika. Nema sumnje kako će obje momčadi tražiti pobjedu, ali i s remijem mogu ostati u igri za prolaz dalje. Međutim, u posljednjem bi kolu obje momčadi morale pobijediti svoje protivnike s dva gol razlike. Možemo zamisliti da Hrvatskoj to pođe za rukom protiv Meksika, ali ne možemo ni zamisliti da Kamerun to napravi protiv Brazila.

Vraća se Mandžukić, Modrić spreman

Taktiku za utakmicu na Areni Amazonia odredit će i stanje travnjaka koji je uoči početka Svjetskog prvenstva bio u iznimno lošem stanju, pa čak i katastrofalnom, no već je puno bolje izgledao za utakmicu Engleske i Italije. Iz Manausa stižu izvješća da je travnjak nekoliko sati prije početka utakmice u dosta dobrom stanju. Hrvatima optimizam podiže činjenica da se Mario Mandžukić vraća u momčad nakon odrađene suspenzije, a sasvim je izvjesno da će i Luka Modrić biti spreman za bespoštedni okršaj s Kameruncima.

Možemo spekulirati hoće li Niko Kovač na lijevi bok zadnjeg reda postaviti oporavljenog Danijela Pranjića ili će ipak ostaviti Šimu Vrsaljka, ili hoće li krenuti sa Sammirom, Mateom Kovačićem, Marcelom Brazovićem ili Ognjenom Vukojevićem, no tko god bude igrao, Hrvatska mora ići na pobjedu, a ako želite pobijediti, morate riskirati.

Mister No je uvijek riskirao, i kad se borio s narko-bandama i lovokradicama, i kad je šarmirao zgodne Brazilke ili Kolumbijke po Manausu i Bogoti, u koju je često letio. Rizik mu se najčešće isplatio, preživio je kojekakve pustolovine, glave su mu došle tek nove generacije klinaca koje više ne čitaju stripove i ne znaju što prepuštaju. Srećom, hrvatski reprezentativci dovoljni su stari da se sjećaju amazonske legende i njegova mota – tko ne riskira, taj ne profitira, a zna se da sreća prati hrabre, a neki će dodati i pijance. Mister No je našao lijek za vlagu i amazonske komarce, nadajmo se da će ga Kovač pronaći za Kamerunce.

Prognoziraj rezultate i skupljaj bodove

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider