Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Legendarni rukometaš

Ivano Balić otkio čega nema dovoljno u današnjem rukometu: "Sve izgleda robotizirano"

U Našicama se održava konferencija Handball Talks.

Ivano Balić (Foto: Afp)

"Rukometni trener danas mora biti kao Vegeta, znači da se miješa u sve, ali u pozitivnom smislu", slikovito je to opisao trener RK Nexe Branko Tamše na panelu „Kakav je rukometni trener današnjice?“ održanom u sklopu druge konferencije HANDBALL TALKS u Našicama.

Uz Tamšea su na panelu sudjelovali i Alem Toskić iz RK Celje Pivovarna Laško, Toni Čolina iz RK Izviđač Agram, Slavko Goluža i Vladan Matić (RK Metaloplastika).

Stipe Drviš FOTO Olujni vjetar i veliki valovi haraju obalom, a u moru se kupa bivši prvak svijeta divider

Na panelu su obrađene razne teme od toga jesu li treneri fanatici, koji su danas najveći izazovi, trebaju li se mladi igrači uz rukomet fokusirati i na završetak škole, pritisku roditelja i agenata do nedorečenosti rukometnih pravila…

"Svi se mi trudimo imati čim manje komunikacije sa sucima, jednako kao i igrači, ali jako je teško jer rukomet je jedini sport gdje nisu dorečena pravila. Svi mi koji sjedimo tu, ne znamo sva pravila o rukometu i to je tako. Za nas je svaka utakmica bitna i dođeš u situaciju zbog nekih drugih faktora, da se netko drugi igra s tvojom egzistencijom“, rekao je trener Alem Toskić s kojim su se složili i svi prisutni.

Ivano Balić o današnjem rukometu

Konferenciju pod nazivom „Rukomet, sutra“ organizirali su najpoznatiji regionalni rukometni portal Balkan-Handball i Rukometni klub Našice.

Prvog dana održano je ukupno šest panela na kojima se raspravljalo o izazovima trenera, kakva je budućnost mladih rukometaša, je li agent osmi igrač, kako će izgledati RK Nexe 2.0.

Lionel Messi i Kylian Mbappe Evo što je Mbappe obećao Parižanima i gdje bi mogao prijeći: Dva su kandidata, PSG sprema bajoslovnu ponudu divider

Interes publike izazvao je i panel „Priče iz svlačionice“ na kojem su gostovali Ivano Balić, Igor Vori, Mirza Džomba i Marko Vujin. Rukometne legende osvrnule su se na svoje rukometne dane, trenutne izazove koji čekaju mlade rukometaše, nedostaje li magije u današnjem rukometu…

"Nedostaje neki potez koji nije u knjigama, malo sve izgleda robotizirano, a možda i treneri ne daju toliko puno slobode, ali mlađim bi igračima trebalo dati malo više slobode. Ono čega svakako nedostaje danas je više improvizacije na terenu“, smatra rukometni virtuoz, ali i majstor improvizacije Ivano Balić.

Vori izdvojio važan savjet

A različite reakcije izazvalo je i pitanje voditelja ima li neki savjet kojeg su se sjetili nakon karijere, a da im je tijekom igranja djelovalo da nije vrijedan pažnje?

"Da mi je netko savjetovao da budem malo mudriji, možda danas ne bi bili svi 50 posto invalidi. Ali u tom trenutku ne razmišljaš što ti sutra nosi život, već ideš preko svojih mogućnosti, ulaziš u crveno puno puta, što je nekad i bilo dobro, ali tijelo to ne zaboravi.

Danas svi mi ovdje imamo velikih zdravstvenih problema, svaki drugi rukometaš ima umjetni kuk i koljeno i to nije zdravo, ali u konačnici lijepo je igrati“, opisao je Igor Vori i dometnuo da su svi ipak zadovoljni jer su radili ono što su voljeli i još su za to bili i plaćeni.

Konferencija HANDBALL TALKS traje još 4. studenog kad će se održati tri panela „Rukomet u medijima – Zašto nas ima/nema“, „Nove generacije – novi pristup“, „Rukomet – jučer, danas, sutra“.Ulaz u sportsku dvoranu OŠ Kralja Tomislava besplatan je za sve zainteresirane.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider