Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
kako je sve počelo

Zašto prosvjeduju njemački navijači? Prekidi utakmica i burni vikend koji je zatresao Bundesligu

U Bundesligi se puno više piše o navijačima i prekidima nego o nogometu.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Navijački prosvjedi i prekinute utakmice obilježile su vikend u nogometnoj Njemačkoj. Razlog su prosvjedi i uvrede protiv jednog čovjeka – vlasnika Hoffenheima Dietmara Hoppa. Utakmica Bayerna i Hoffenheima prekinuta je dvaput, prekid se dogodio i na utakmici Union Berlina i Wolfsburga dan kasnije.

Zašto je Hopp toliko razljutio njemačke navijače?

Osnova svega je pravilo 50+1, koje osigurava članovima kontrolu nad njemačkim klubovima. Isto pravilo sprječava investitore da jednostavno kupe klub i pumpaju novac u njega.

Do pojave RB Leipziga najomraženiji njemački klub

Hopp je milijarder koji je dobio pravo na iznimku od tog pravila. Mali, seoski klub u kojem je nekad igrao počeo je financirati 1990., najprije kao vlasnik 49 posto glasačkih prava. Klub se na krilima njegova novca uspeo od nižih liga sve do Bundeslige.

gol expired Novi fantastičan rezultat Filipa Zubčića: Drugi u Hinterstoderu, iza nedodirljivog Pinturaulta! divider

Sve do pojave RB Leipziga koji je zaobišao pravila, Hoffenheim je bio najomraženiji njemački klub, na glasu kao umjetna i plastična tvorevina.

Pravilo 50+1 dopušta i neke iznimke, a jednu od tri dobio je i Hopp. Bayer Leverkusen i Wolfsburg dobili su iznimke jer su tradicionalno korporativni klubovi, a Hopp zbog kontinuiranog 20-godišnjeg ulaganja u klub. Godine 2015. dobio je dopuštenje da i službeno postane vlasnikom kluba.

Zabrana koja je pokrenula žestoke prosvjede

Hopp je već dugo na meti navijača, ali ovako žestoke prosvjede izazvala je dvogodišnja zabrana gostovanja u Hoffenheimu navijačima Borussije Dortmund zbog vrijeđanja Hoppa. Kazna je potvrđena 21. veljače ove godine i solidarizirale je njemačke navijače koji su Hoppa uglavnom nazivali ''kurvinim sinom.''

Kubrat Pulev i reporterka Jenny Ravalo (Screenshot) Potvrđen novi spektakl: Joshua dobio novog protivnika kojeg znamo i po ovom poljupcu s novinarkom divider

Cijela priča pretvorila se u glavnu temu u Njemačkoj. Igrači i službene osobe klubova kritiziraju navijače, a u medijim se vodi žestoka debata. Vidjet ćemo kakve će posljedice imati ovaj vikend.

gol expired Slavna braća vode dva lidera: Jedan sanja šokantni naslov, drugi vraća sad već kultni klub u elitu divider

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider