Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
"svatko tko me poznaje..."

Rumunjski sudac koji je izazvao potres u nogometnom svijetu otkrio kako se nosi s optužbama za rasizam

Kako prenose rumunjski mediji sudac zbog kojeg je prekinuta utakmica Lige prvaka nastoji ostati miran i ne obazirati se na ono za što ga se optužuje.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Rumunjski nogometni sudac zbog kojeg je prekinuta utakmica Lige prvaka PSG-a i Bašakšehira Sebastian Coltescu povjerio se svojoj obitelji nakon što ga je većina nogometnog svijeta etiketirala kao rasistu.

Podsjetimo, susret francuske i turske momčadi prekinut je nakon što je Coltescu pomoćnog trenera gostiju Weba oslovio s "negru" što na rumunjskom znači "crni". Tamnoputi napadač Bašakšeira Demba Ba je prvi reagirao i napao četvrtog suca, a nedugo nakon toga je utakmimca prekinuta i igrači su napustili travnjak.

Prema pisanju rumunjskog portala Prosposta Coltescu je svojim bližnjima rekao:

"Nastojim ostati miran. Neću čitati medije ovih dana. Svatko tko me poznaje zna da nisam rasist", bile su navodne riječi rumunjskog suca u razgovoru s obitelji.

I dok je u nogometnom svijetu snažno aktivirana tema rasizma, postoje i oni koji su stali na loptu. Jedan od njih je i tamnoputi Englez Micah Richards, bivši nogometaš Manchester Cityija i reprezentacije.

"Teška je to odluka. Demba Ba je imao pravo izraziti svoje mišljenje. To je problem cijelog društva koje etiketira ljude. No da se nalazimo u ovakvoj sobi i sjedimo ovako za stolom, i netko kaže "onaj crnac", ja se ne bih uvrijedio. Teško je ako ne znate cijeli kontekst u kojem je nešto izrečeno", rekao je Richards te nastavio.

gol expired Bizarna priča suca o kojem bruji Europa: Teške optužbe u domovini, navodno je pokušao samoubojstvo divider

"Po dokazima koje sam vidio ne mogu pokopati četvrtog suca. Sudac je iz Rumunjske i na njegovu jeziku riječ 'negru' znači crn. Ne možemo reći da je samo zbog toga što je rekao on rasist. Je li bio neznalica? Vjerojatno. Je li bio rasist? Ne bih rekao", kazao je Richards, te također izazvao lavinu reakcija, pozitivnih, ali i negativnih.

Prema mišljenju mnogih, Coltescu su to bile posljednje minute pod okriljem UEFA-e, a pitanje je što će biti s njegovom sudačkom karijerom u Rumunjskoj gdje također nije jedan od omiljenih sudaca.

"Cijela njegova karijera obilježena je mračnim trenucima. Možda ima talenta, ali mislim da bi se trebao baviti drugom profesijom, pjevanjem ili plesanjem. On ne može biti nepristran", kazao je bivši rumunjski sudac Adrian Porumboiu te nastavio;

"Normalno je da ljudi griješe, ali pogreške se u njegovu slučaju ponavljaju godinama. Ne postoji utakmica u kojoj svojim odlukama nije direktno utjecao na rezultat."

gol expired Točne riječi: Pojavila se snimka razgovora sudaca zbog kojeg je prekinuta utakmica Lige prvaka divider

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider