Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
60 klubova u igri

Real i Barca čekaju povijesnu odluku i silne milijarde: Potres u Europi, a dotiče se i Hrvatske i Srbije

Real Madrid i Barcelona željeno iščekuju presudu Suda Europske unije oko pitanja pokretanja projekta Superlige...

Florentino Perez s trofejima Lige prvaka koje je osvojio Real Madrid (Foto: Afp)

Projekt Superlige još nije mrtva, ma ni blizu, barem za Real Madrid kao nositelja projekta, ali i za Barcelonu, koja je jedina ostala uz vječnog rivala. Oba velikana još uvijek gaje velike nade. Što je spojilo vjekovne mrske suparnike, da ne kažemo osvjedočene neprijatelje?

Luka Modrić VIDEO Nova Realova zvijezda upoznala Luku Modrića i ostale buduće suigrače divider

Samo jedna stvar na svijetu je vječna, a to je interes, koji se najčešće ogleda u šuštavim papirićima. Novac je pokretač cijele priče. Mundo Deportivo piše da je novac osiguran i da bi oba kluba mogla zaraditi milijardu eura u prvom obroku ako projekt ugleda svjetlo dana.

Real i Barcu čekaju milijarde

Projekt službeno vodi tvrtka A22 Sports Management, a investitori su navodno pripremili 15 milijardi eura. Pripremili su i bonus kako bi projekt održali u životu i bacili mamac klubovima da se uključe. Real i Barcelona imali popriličan udjel. Na samom startu čeka ih milijarda eura svakom te dodatni bonusi.

Kako katalonski dnevnik dodaje, taj novac je nasušno potreban Barceloni, koja je još uvijek u velikim financijskim problemima i u tom projektu vidi brzi izlaz iz krize, ali ništa manje nije potreban ni Realu.

Tom Lockyaer Šok u Premier ligi: Kapetan Lutona srušio se usred utakmice s Bournemouthom, obje momčadi napustile teren divider

„Real je u sličnim financijskim problemima kao i Barcelona, samo je drukčija percepcija javnosti“, ističe Mundo Deportivo.

Za projekt SuperLige Dan D je 21. prosinac. Tada bi, naime, trebala biti poznata konačna presuda Suda Europske unije.

Povijesna odluka

„Očekuje se da će presuda biti obznanjena u četvrtak u 9:30, a UEFA će pet minuta kasnije pustiti priopćenje da je odnijela pobjedu, budući da će Sud priznati njezino pravo da organizira nogometna natjecanja. Međutim, u isto vrijeme ta će presuda omogućiti i A22 Sports Managementu, tvrtki koja stoji iza Superlige, da organizira nogometna natjecanja jer UEFA nema na to monopol“, stoji u procjeni Mundo Deportiva, odnosno onog što se nadaju da će čuti čelnici Reala i Barcelone.

Dakle, Real i Barca očekuju da će odluka naposljetku biti pozitivna što se tiče njihova plana za pokretanje Superlige. I Madriđanima i Kataloncima bitno je da Sud donese odluku kako UEFA nema pravo na monopol priređivanja klupskih nogometnih natjecanja u Europi, te da i drugi subjekti mogu, ako to žele, pokušati organizirati svoja natjecanja.



Predsjednik Reala Florentino Perez jako je angažiran u projektu Superlige, a mogao bi biti i njezin utemeljitelj ako se konačno realizira njegov plan. Perez je zapravo frontmen cijele priče. Jedini koji ima petlju otvoreno govoriti. Ostali se u glavnom kriju iza njegovih pleća.

Perez na čelu kolone

Održao je iznimno ratoboran govor na posljednjoj Skupštini madridskog kluba. Skinuo je rukavice i oštro napao UEFA-u i La Ligu, odnosno njihove čelnike. Ukratko, optužio ih je da potiču korupciju te da su paraziti i žive na grbači klubova i još žele upravljati njihovim novcem te da im Real to neće dopustiti.

Perez broji sitno do konačnog rješenja projekta Superlige. Ako presuda bude pozitivna, nogomet bi mogao krenuti u potpuno novom smjeru.

„Perez je smiren i svjestan da je vrijeme da se ukine monopol koji UEFA ima u europskom nogometu“, insajderske informacije otkriva Defensa Central.

Real i Barcelona jedina su dva kluba koja su ostala javno podržavati projekt Superlige, za razliku od ostalih koji su privatno povezani s čelnicima Reala i Barce, ali nemaju hrabrosti javno govoriti nakon što su napustili projekt pod pritiskom i strahuju od UEFA-ine odmazde. Barem tako pišu španjolski mediji.

Superliga kao izlaz iz problema

Real i Barcelona ipak su puno tvrđi orasi, i politički i društveno daleko su najutjecajniji klubovi, a još su u financijskim problemima i more ih brige kako da održe korak s konkurencijom, posebice za nadirućim šeičkim i tajkunskim investitorima, bilo američkim ili arapskim.

U Superligi vide izlaz iz svojih problemima. U njoj vide način da ostanu konkurentni bez promjene vlasničke strukture, odnosno da oba kluba ostanu u vlasništvu sociosa. Naravno da je to u Španjolskoj šire društveno-političko pitanje.

Je li Ivan Rakitić potreban Hrvatskoj na Euru?

Ukupno glasova:

„Ovaj prihod bio bi neophodan za oba kluba. Iako je potrebniji Barceloni, mogao bi ga itekako dobro iskoristiti i Real da poravna sve svoje račune. Ne smijemo zaboraviti da postoje i krediti koji se moraju platiti i da je bilo prekoračenja troškova u radovima na obnovi stadiona“, ističe se u tekstu Denfesa Centrala, koji je otvoreno naklonjen Kraljevskom klubu i promovira njegove interese.

Dan D 21. prosinac

„I Real i Barca sigurni su da će 21. prosinac biti sretan dan za sve članove superligaškog projekta. Vjeruju da će pobijediti, a to će im omogućiti da kreiraju projekt bez ikakvih problema“, ističe se u tekstu.

Trenutna ideja prilično se razlikuje od prvotne. Krenulo se s idejom zatvorene lige, što je bio katastrofalan potez jer je cijela priča dobila iznimno loš imidž i brojne protivnike, no naučili su lekciju i u međuvremenu je došlo do velikog zaokreta.

Nakon bujice kritika i primjedbi, cijela stvar ponovno je analizirana i projekt je oblikovan puno više u skladu europskoj poimanja profesionalnog sporta, pa bi tako Superliga trebala biti protočna i dostupna mnogima.

Želja osnivača je da u početnoj fazi budu uključeni i klubovi s europskim pedigreom, koji u ovom trenutku možda nisu velike sile, ali mogu se nadati da će to opet postati ako se uključe u projekt.
Mundo Deportivo otkriva da se u tijeku pregovori s klubovima koji su nekoć bili značajne sile u Europi i još uvijek imaju veliku navijačku podršku. Izrijekom su nabrojani PSV, Feyenoord, Anderlecht, portugalski velikani i Crvena zvezde. Ne zna se jesu li možda kontaktirani i neki hrvatski klubovi, no lako je moguće jer...

60 klubova 

„Ostvareni su kontakti sa 60 klubova. Jasno im je naznačeno da to nije blef. Novac je položen na bankovni račun i sve klubove koji pristanu čekaju veliki iznosi“, otkriva Mundo Deportivo te dodaje da Barcelona nije striktno protiv zatvaranja dijaloga s UEFA-om sve dok poštuje pravo klubova da osnivaju natjecanja kakva žele.

Spekulira se da bi UEFA uz podršku katarskog kapitala mogla odgovoriti osnivanjem lige Superprvaka. Kako piše Mundo Deportivo, u iščekivanju presude kojom će se razbiti UEFA-in monopol, UEFA i ECA (Europsko udruženje klubova), na čelu s predsjednikom PSG-a Nasserom Al-Khelaifijem, već provode kampanju prikupljanja potpisa klubova na dokument u kojem stoji da će, čak i ako presuda bude nepovoljna za UEFA-u, potpisnici ostati u UEFA-inim natjecanjima.

Drugim riječima rečeno, rat je daleko od razrješenja. Bit će tu još dosta bitaka, no odluka Suda mogla bi nepovratno usmjeriti priču.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider