Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Taktički kameleon

Barca se vraća korijenima: Novi trener najavio velike promjene, nova uloga za MSN?

Ernesto Valverde službeno je predstavljen na Camp Nouu, a na konferenciji za medije dao je neke vrlo zanimljive najave.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Barcelona Luisa Enriquea bila je vrlo uspješna momčad koja je u Kataloniju donijela devet trofeja u tri godine, ali njegova era nije prošla bez kritika. Enriqueu se zamjeralo da je napustio karakteristični Barcin stil igre; Barca je u njegovom mandatu igrala puno okomitije nego inače, a momčad je često izgledala prepolovljeno – na jednoj strani bio je napadački trojac MSN, a iza njih ostatak momčadi.

Enriquea je zamijenio Ernesto Valverde, iskusni i dokazani stručnjak, a među navijačima i medijima vlada konsenzus da se radi o idealnom treneru za Barcelonu. On je dvije godine igračke karijere proveo upravo u Barceloni koju je tada vodio glavni ideolog njihovog stila igre Johan Cruyff, a na predstavljanju na Camp Nouu dao je naslutiti da će se njegova Barcelona vratiti korijenima koje je postavio upravo veliki Nizozemac.

''Barcin stil poznat je diljem svijeta. Moja ideja je odvesti ga korak dalje i dati mu male preinake. Pokušat ću stvoriti igru punu kombinatorike u kojoj brzo osvajamo izgubljene lopte, a momčad mora prije svega biti balansirana,'' rekao je Valverde na konferenciji za medije održanoj povodom njegovog predstavljanja.

Što sprema taktički kameleon Valverde?

Iz njegovih izjava da se naslutiti da će pokušati uklopiti trojac MSN u novu ulogu u kojoj će aktivnije sudjelovati u svim fazama igre. Valverde je poznat kao vrlo studiozan trener, kao i taktički kameleon koji često koristi različite formacije. Glavni razlog čestih promjena jest taj da Valverde same formacije ne smatra presudnima, a na prvo mjesto stavlja stil igre.

''Barcin stil igre karakterizira momčadska igra, dobri veznjaci i kombinatorika. Što se tiče formacija, smatram da one nisu toliko bitne,'' rekao je trener koji je u Athletic Bilbau često koristio 4-2-3-1, ali je dodao da je svjestan da su igrači Barcelone navikli na 4-3-3 ili 3-4-3.

''Svi bivši treneri prilagodili su se Barcinom stilu, ali su mu dodali svoj osobni pečat. S vremenom ćete vidjeti kakve ideje imam,'' rekao je Valverde, a njegov bi posebni dodatak mogla biti upravo promjenjivost sustava i nepredvidljivost.

Valverde odlično poznaje Barcu

Ovaj posao je bez sumnje najveći izazov i kruna karijere 53-godišnjeg Valverdea koji će morati upotrijebiti sva svoja znanja kako bi ostvario najavljene ciljeve. Blaugrana je ove sezone često djelovala neuvjerljivo, ali ako Valverde ostvari svoje ideje Camp Nou bi opet mogao postati neosvojiva tvrđava, a Barca stroj od kojeg protivnik strepi.

''Znam iz trenerskog iskustva da utakmice na Camp Nou mogu biti vrlo dugačke, kada imate loptu u posjedu ne možete disati,'' rekao je trener koji je s Athleticom znao dobro namučiti Barcu, a 2015. u Superkupu pobijedio ih je s ukupnih 5:1 u dvije utakmice.

Studiozan trener poput njega bez sumnje dobro poznaje momčad koju preuzima, ali svoje će ciljeve teško ostvariti s postojećim kadrom. Barcelona je posljednjih godina često promašivala s pojačanjima, a te se pogreške nadaju ispraviti ovoga ljeta. Međutim, Valverde nije htio komentirati planove u nadolazećem prijelaznom roku.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider