Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Kraljevski ugovor

Neymar u agoniji, Saudijci čupaju kosu: Evo koliko će izbivati s terena i kakvu će odštetu dobiti Al-Hilal

Neymar će morati na operaciju i višemjesečni oporavak nakon teške ozljede koljena, a Al-Hilal imat će pravo na FIFA-inu naknadu za ozlijeđene igrače, no to ni izbliza neće pokriti troškove…

Neymar je prešao u Al-Hilal i dobio kraljevski ugovor (Foto: Afp)

Potvrđene su najgore prognoze u vezi s Neymarovom ozljedom koju je zadobio na utakmici Urugvaja i Brazila (2:0) u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2026.

Borac Banja Luka - Sarajevo, tri igrača u zaleđu Nevjerojatna odluka sudaca u BiH: Pogledajte kakav su gol priznali u 95. minuti divider

Brazilski napadač morat će na operaciju koja će ga udaljiti s terena na neodređeno vrijeme nakon što je zadobio puknuće prednjeg križnog ligamenta i meniskusa u lijevom koljenu. Iako još nema službene objave Brazilskog nogometnog saveza, brazilski mediji spekuliraju da će izbivati s trena između sedam i deset mjeseci.

Neymar mora na operaciju

"Ovo je vrlo tužan trenutak, ma najgori", napisao je napadač saudijskog Al-Hilala i glavna zvijezda brazilske momčadi u komentaru koji je objavio na Instagramu nakon što su mu liječnici dijagnosticirali jednu od najtežih ozljeda u karijeri.

"Znam da sam jak, ali ovaj put trebat ću još više svojih ljudi (obitelji i prijatelja). Nije lako proći kroz ozljedu i operaciju, ali zamislite kako je proći kroz sve to opet, četiri mjeseca nakon što sam se oporavio od ozljede gležnja", dodao je Neymar, koji je sredinom kolovoza prešao iz PSG-a u najtrofejniji saudijski klub Al-Hilal potpisavši dvogodišnji ugovor.

Messi sa suprugom i sinovima Messi ugasio sve priče i otkrio gdje će i s kim provesti Advent i Božić divider

Parižani su dobili odštetu od 90 milijuna eura, što je rekordni transferni iznos izvan Europe, a Neymar astronomski ugovor i kraljevski tretman. Spekulira se da će u dvije godine zaraditi 320 milijuna eura.

Međutim, Neymar se po tko zna koji put u karijeri ozlijedio i, kako stvari stoje, barem jednu trećinu ugovora provest će na bolničkom krevetu, a veliko je pitanje kada će se točno vratiti na teren i u kakvom će biti stanju. Brazilac će u veljači napuniti 32 godine i više nije u cvijetu mladosti.

FIFA-ina naknada za ozlijeđene igrače

Sada je najvažnije kako će proći operacija kojoj još nije određen datum. Medicinski odjel brazilske reprezentacije, pod nadzorom dr. Rodriga Lasmara i Al-Hilala, u stalnom je kontaktu i usklađen je s oporavkom brazilske superzvijezde.

Al-Hilal je ušao u rizik koji mu se očito neće baš isplatiti. Financijski izdaci su golemi i saudijski klub morat će ih ispunjavati bez obzira na to što se Neymar ozlijedio na reprezentativnoj akciji.

Al-Hilal će imati pravo na FIFA-inu naknadu, ali to neće ni izbliza pokriti troškove.

"FIFA pokriva maksimalno godinu dana ozljede, a iznos odštete ograničen je na 7,5 milijuna eura, a maksimalni iznos koji se plaća po danu u kojem igrač ne može igrati je 20,5 tisuća eura", za brazilske medije ističe Eduardo Carlezzo, partner Carlezzo Advogadosa i stručnjak za Zakon o sportu.

"Ukupan iznos koji će FIFA-in program godišnje distribuirati klubovima u slučaju ozljeda je 80 milijuna eura, tako da svaki zahtjev Al-Hilala mora biti smješten unutar tih parametara", zaključuje Carlezzo.

Neymar od 2019. više od 400 dana izvan terena

Brazilski napadač nedavno se vratio na travnjak nakon teške ozljede ligamenata desnog gležnja, zbog čega je pauzirao šest mjeseci, no Neymaru je ovo prva teža ozljeda koljena u karijeri.

Puknuće prednjeg križnog ligamenta i meniskusa pridružuje se nizu ozljeda koje je bivši napadač Barcelone i PSG-a imao od 2019. godine i koje su ga udaljile s terena najmanje 400 dana i prisilile propustiti važne utakmice i natjecanja.

Hoće li se Hrvatska kvalificirati na Euro?

Ukupno glasova:

Nakon poraza na gostovanju kod Urugvaja i prošlotjednog remija protiv Venezuele u brazilskom gradu Cuiaba, Brazil je u poretku južnoameričkih kvalifikacija pao s drugog na treće mjesto sa sedam bodova, pet manje od vodeće Argentine. Brazil će se vjerojatno plasirati na Svjetsko prvenstvo 2026., a što će biti s Neymarom, teško je prognozirati.

Copa America na rasporedu je sljedećeg ljeta u Sjedinjenim Američkim Državama. U Brazilu se nadaju da bi Neymar dotad mogao biti spreman, no to su vrlo nategnute prognoze.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider