Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
bilić zaustavio niz

Hrvatski treneri u Europi: Kovač i Tudor odlični, Jurić diže prašinu

Sredina je listopada i zanimljivo je vidjeti kako su se hrvatski treneri snašli u ligama diljem Europe.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Većina je nogometnih liga stigla do sedmog ili osmog kola. Ove godine u njima sudjeluje i nešto veći broj hrvatskih trenera nego što smo navikli i zanimljivo je vidjeti u kakvoj su situaciji njihovi klubovi. Krenut ćemo od naše najveće trenerske zvijezde koji je prošle sezone bio hit u najbogatijoj ligi svijeta.

Slaven Bilić napokon ima malo razloga za zadovoljstvo. Nakon skoro pa katastrofalnog starta i četiri poraza u nizu u prvih šest kola, West Ham je uzeo četiri boda iz posljednje dvije utakmice što je malo smirilo situaciju u klubu koji zasad još uvijek stoji iz hrvatskog menadžera. I dok je domaći remi s Middlesbroughom bio također razočaranje, iako je prekinut niz poraza, pobjeda u južnom Londonu kod gradskog rivala Crystal Palacea mogući je početak izlaska iz krize Čekićara.

Prošle je sezone Bilićevu momčad često znala pomaziti sreća, za razliku od sudačkih odluka, dok ove sezone fortuna ne stanuje na London Stadiumu. Da se i to mijenja možda je znak promašeni penal Bentekea, no to je poništio crveni karton Aarona Creswella koji je potpuno neopravdano dobio dva žuta kartona u dvije minute.

Lijevi bek West Hama toliko je nedostajao momčadi i sad kad se napokon vratio zaradio je isključenje. On je bio i asistent za pobjednički pogodak Lanzinija te se jasno vidi koliko znači njegov povratak nakon teške ozljede. Spomenimo i kako je on zaigrao u ovoj utakmici u veznom redu jer je Bilić pobjedu ostvario eksperimentirajući s 3-4-2-1 sustavom.

Kovač zaustavio Ancelottija i moćni Bayern

Pravo iznenađenje na startu je nove sezone Bundeslige Eintracht iz Frankfurta. Niko Kovač spasio je slavni njemački klub od ispadanja prošle sezone, a sada vrlo dobro stoje nakon uvodnih sedam kola. S 11 bodova su osmi, a posebno upada u oko rezultat od ove subote kada su zaustavili Ancelottijev Bayern.

Isplatilo se očito staviti čak petoricu igrača u zadnju liniju, a ono što je pomalo nevjerojatno je da je Eintracht do izjednačenja stigao s igračem manje. Nakon remija i poraza treću utakmice bez pobjede Niki Kovaču neće nitko zamjeriti s obzirom na protivnika. Ante Rebić upisao je dvije asistencije u četiri nastupa, ali još čeka na prvi pogodak za klub iz Frankfurta u Bundesligi.

Juriću sudbina njegovih igrača

U Serie A dobro gura i Ivan Jurić. Nakon što je prošle sezone uveo mali Crotone u najviši rang, sada vodi klub u kojem je također igrao. Genoa je osma, ali imaju i utakmicu manje. S eventualna tri boda iz te zaostale utakmice protiv ove godine blijede Fiorentine mogu se probiti čak na četvrto mjesto Serie A.

Genoa igra tvrdo, dali su tek osam pogodaka, a primili samo pet. Jedino je elitna obrana Juventusa primila tako malo golova do sredine listopada. Jurić je protiv Empolija isključen zbog gestikulacija uz rub terena. Nakon utakmice je bio bijesan jer tvrdi kako je to njegov stil te da zbog toga ne bi smio biti isključen.

Hrvatski trener gaji sistem s trojicom u zadnjem redu, dok prema naprijed kombinira ili s trojicom ili s povučenim napadačem iza dvije špice. Igrači mu igraju čvrsto, gotovo u svakom duelu na rubu žutog kartona, a nisu im strana ni isključenja. U posljednja četiri isključeni su Miguel Veloso, Edenilson, Gentiletti i Darko Lazović.

Tudor pobijedio Jurčića za peto mjesto u Turskoj

Nakon liga petice najjača liga u kojoj rade hrvatski treneri je turska Super Lig. Igor Tudor je odličan peti s Karabuksporom nakon sedam odigranih kola. Za vikend je Tudor slavio u gostima kod drugog Hrvata u Turskoj, Krune Jurčića kojem i ne ide baš najbolje s Adanasporom.

Tudor je svoj klub preuzeo još u lipnju i mogao je graditi momčad od priprema. Jurčić je pak u Adanu stigao nakon dva odigrana kola i ima cilj izboriti ostanak novog prvoligaša u elitnom društvu. Tudor ima 12 bodova, pet manje od vodećeg trojca, dok Jurčić ima tek pet od kojih je on osvojio četiri u pet kola.

Karabukspor je pak nakon dva poraza razbio Trabzonspor s 4:0 te s 2:1 slavio u gostima u Adani gdje je svoj drugi pogodak u nizu zabio i Ermin Zec. Treba reći i kako je Tudor od tri gostujuća poraza dva doživio kod turskih velikana Bešiktaša i Galatasarayja što mu se i ne može previše zamjeriti.

Bjelica remizirao s posljednjom Wislom

Baš poput Jurčića u Turskoj, Nenad Bjelica dobio je posao nakon početka sezone. Osječki trener koji je vodio bečku Austriju u Ligi prvaka te talijanskog drugoligaša Speziju preuzeo je poljski Lech iz Poznana krajem kolovoza. Imao je tada njegov klub čak sedam bodova iz prva tri kola, a nakon 12 kola su sedmi u poljskoj Ekstraklasi.

Lech ima po četiri pobjede, poraza i remija, ali od te sedme pozicije do posljednjeg 16. mjesta samo je pet bodova razlike. Za vikend je Bjelica igrao baš protiv posljednje Wisle iz Krakowa te remizirao 1:1 na svom stadionu.

Nogometna sezona tek se zahuktava i bit će zanimljivo pratiti put hrvatskih trenera u narednim mjesecima.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider