Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Drugi u Europi po potrošnji

Kultni klub misli ozbiljno: Stvara moćnu momčad i želi pomrsiti račune velikanima

Premierliga bi uskoro mogla dobiti novu hit momčad - u plavom dijelu Liverpoola stvara se ambiciozni projekt oko trenera Ronalda Koemana i jezgre sastavljene od sjajnih mladih igrača.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Posljednje dvije sezone hit momčad Premierlige bio je Tottenham. Mauricio Pochettino stigao je iz Southamptona i okupio sjajnu mladu momčad koja je rasla iz sezone u sezonu – Spursi su u njegove tri sezone osvojili peto, treće i drugo mjesto.

Vrlo je sličan put legendarnog Nizozemca Ronalda Koemana. On je 2014. naslijedio Pochettina na klupi Southamptona, a prošle je sezone prešao u Everton s kojim je osvojio respektabilno sedmo mjesto. Kao i Pochettino, Koeman je počeo slagati mladu momčad koja u budućnosti može napraviti dodatni iskorak i uključiti se u borbu za vrh tablice.

 

Everton je vrlo aktivno ušao u prijelazni rok i zasad je drugi najveći potrošač u cijeloj Europi. Kultni klub iz Liverpoola potrošio je čak 98 milijuna eura, a ispred njih je samo Milan koji na krilima kineskog kapitala pokušava vratiti staru slavu. Sav taj novac Everton je potrošio na mlade igrače koji bi trebali biti kostur momčadi u sezonama koje dolaze.

Koeman stvorio zanimljiv kostur momčadi

Iz Sunderlanda je stigao 23-godišnji Jordan Pickford, najskuplji engleski vratar svih vremena koji je koštao čak 35 milijuna eura. Uskoro je vezni red pojačao 24-godišnji Davy Klassen, kapetan mladog Ajaxa koji je prošle sezone oduševio Europu plasmanom u finale Europa lige.

Arseneu Wengeru ispred nosa su oteli napadačko čudo Henryja Onyekura, 20-godišnjaka koji je u dresu Anderlechta zabio 22 gola i podijelio titulu najboljeg strijelca lige. On će sljedeće sezone ostati na posudbi u Anderlechtu, a dok on ne dođe prijetnja za protivničke obrane bit će veliko pojačanje iz Španjolske. Na Goodison Park došao je Sandro Ramirez, strijelac 14 prvenstvenih golova za Malagu i član španjolske U-21 reprezentacije.

 

Kao šećer na kraju stigao je igrač koji je bio na radaru gotovo svih engleskih teškaša. 24-godišnji stoper Michael Keane dugo je figurirao kao pojačanje Manchester Uniteda, kluba u kojem je počeo karijeru, ali nije dobio priliku. No, Jose Mourinho se odlučio za Victora Lindelofa, a navodno i sam Keane nije bio pretjerano zagrijan za povratak na Old Trafford: tražio je mjesto gdje će sigurno igrati, a Koeman je iskoristio priliku i za 28,5 milijuna eura doveo novog vođu obrane.

Sprema se još transfera, Lukaku odlazi

Koeman je doveo zvučno pojačanje u svakoj liniji, ali to nije sve – nizozemski trener priprema još 50 milijuna eura za Islanđanina Gylfija Sigurdssona i napadača Andrea Graya iz Burnleyja.

 

Ovakvu će potrošnju dobrim dijelom financirati prodaja Romelua Lukakua. 24-godišnji belgijski napadač na meti je Chelseaja, a mogao bi koštati čak 100 milijuna eura. Osim što će pokriti troškove, dovođenje nekoliko novih napadača sugerira da za njega nema mjesta u Koemanovoj viziji.

Koeman je stvorio vrlu zanimljivu jezgru momčadi koja bi već sljedeće sezone mogla postati hit Premierlige. Koemanov plan je bez sumnje napad na vrh tablice i mjesta u Ligi prvaka; sigurno ne želi potrošiti 150 milijuna eura da bi opet bio sedmi, a umjesto dovođenja igrača od kojih se očekuje instant uspjeh, odlučio se za dugoročna rješenja koja bi u budućnosti mogla Everton pretvoriti u klub koji se ravnopravno bori s najjačima.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider