Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Veliki ulog

Dinamo obara rekord, zadržava Olma i dovodi pojačanje: Velika šansa za povijesni uspjeh u Ligi prvaka!

Dinamo večeras (21:00) u Norveškoj igra utakmicu koja mu donosi ogromnu financijsku zaradu i mogućnost da napravi povijesni uspjeh u Ligi prvaka…

Galerija Momčad Dinama (Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL)

Dinamo u Trondheimu protiv Rosenborga očekuje uzvratna utakmica doigravanja za Ligu prvaka. Modri su u Zagrebu pobijedili 2:0, a uz to su pokazali da su bolja momčad. Stoga bi bilo veliko iznenađenje da prokockaju stečenu prednost i ne izbore najelitnije klupsko natjecanje sedmi put u povijesti.

Neymar (Foto: AFP) Presudni sastanak: PSG izvijesio cijenu za Neymara, Barca mora odlučiti, Real čeka divider

Koliki je Dinamo favorit, najbolje se vidi po postavljenom koeficijentu. Kladionice prolaz Dinama plaćaju s mizernih 1,05, a Rosenborga s 10. Dakle, sve je jasno, Dinamo je apsolutni favorit kako god okrenuli.

Ulog je ogroman. Plasman u Ligu prvaka donijet će Modrima najmanje 25 milijuna eura zarade čak i da izgube sve utakmice u skupini. Samo od UEFA-inih nagrada u Dinamovu blagajnu kapnut će svota koja će mu omogućiti daljnju dominaciju u hrvatskom klupskom nogometu.

Vinicius Junior (Foto: AFP) Uzbuna u Madridu: Zidane ne vidi igrača kojeg Real smatra najcjenjenijim bogatstvom divider

Rekordna zarada i rekordni proračun

Da ne spominjemo ostale benefite, najveća je porast vrijednosti svih igrača. Tu tek leži potencijalna lavovska zarada. Ništa novo, prodajom igrača Dinamo je svih ovih godina punio glavninu golemog proračun za hrvatske uvjete, no ovaj put ima šansu zaraditi najviše dosad.

Druga je priča što će kao i ranijih godina sve ekspresno biti potrošeno. Stara je Dinamova praksa, i ne samo Dinamova, tako posluje većina hrvatskih klubova, pa i inozemnih, da na računu ne smije ostati baš ništa.

Proračun će zacijelo opet narasti do 60 milijuna eura, moguće i blizu 70 milijuna, što bi bio apsolutni Dinamov i hrvatski rekord. To je cifra o kojoj ostali hrvatski klubovi mogu samo sanjati.

Kada vidimo kako financijski stoje, recimo, HNL perjanice Rijeka i Hajduk, posve je izgledno da će Dinamo imati veći proračun nego svi ostali klubovi HNL-a zajedno, i to skoro dva puta veći.

Olmo ostaje i stiže pojačanje

To je financijski aspekt priče koji je, jasno, usko povezan sa sportskim. UEFA-ini milijuni omogućit će Dinamu da zadrži glavninu momčadi na okupu i dovede još poneko pojačanje. To je plan o kojem se priča u Maksimiru.

Bit će još dovoljno vremena za reakciju na tržištu nogu. Ako Dinamo izbori Ligu prvaka, a rekli smo da je to sasvim izgledno, lako je moguće da najbolji igrač Dinama, Dani Olmo, ostane na Maksimiru barem do zimskog prijelaznog roka.

U tom slučaju mladi Španjolac neće imati razloga žuriti u inozemstvo, jer očekuje ga prvi nastup u elitnom klupskom natjecanju, što vjerojatno ne želi propustiti, a i Dinamo će mu sigurno znatno povećati plaću, čak i ako ne produlji ugovor na više godina. Moguće je to napraviti putem dodatnih aneksa ugovora i razno-raznih bonusa.

Olmo će imati priliku za dokazivanje u najžešćoj konkurenciji. Liga prvaka je veliki motiv za svakog igrača, i za one najiskusnije, kamoli za mladca poput Olma. U takvim uvjetima ostanak u Dinamu do zime, pa čak i do sljedećeg ljeta, ne bi mu toliko teško pao.

Povijesna šansa u Ligi prvaka

Dinamo je prošle sezone prezimio u Europi nakon 50 godina. Nije nemoguće da mu to uspije ove. Modri će prilikom izvlačenja skupina prvi put biti u trećoj jakosnoj skupini. To znači da bi uz malo sreće mogli imati jako povoljan ždrijeb.

U četvrtoj skupini bit će sljedeći klubovi:
Lokomotiv, Young Boys ili Crvena zvezda, Genk, Galatasaray, Leipzig, Slavia Prag ili Cluj, Atalanta i Lille.

Zašto Dinamo u ovoj konkurenciji ne bi osvojio treće mjesto u skupini i nastavak natjecanja u Europskoj ligi? Ako se poslože kockice, ako bude puno sreće u ždrijebu i još ako uspije dovesti neko pojačanje, nije nemoguće i da se upusti u borbu za drugo mjesto. Zvuči kao znanstvena fantastika, ali pogledajte sljedeću mogućnost.

Ni drugo mjesto nije nemoguće ako se kockice poslože...

U drugoj jakosnoj skupini su, primjerice, Benfica, koju je već pobjeđivao i koja je prodala najboljeg igrača, te oslabljeni Ajax, koji je na jedvite jade prošao grčki PAOK u 3. pretkolu. Grci će reći uz svesrdnu pomoć sudaca. Ako je mogao PAOK biti egal s Nizozemcima, zašto ne bi i Dinamo? Ni Šahtar nam se ne čini kao nepremostiva prepreka. Ostali su ipak prejaki.

Ne kažemo da je Dinamo bolji od svih nabrojanih klubova i da ne može opet izgubiti sve utakmice, ali mislimo da nećemo pogriješiti ako kažemo da se s većinom njih može nositi. Naravno, uvjet je da Modri zadrže trenutačnu momčad, da se ne dogodi rasprodaja u završnici prijelaznog roka, što je u Dinamu uvijek moguće.

Plasmanom u Ligu prvaka Dinamo će prikupiti nove bodove za poboljšanje svoga petogodišnjeg koeficijenta, koji će mu jamčiti status nositelja u budućim kvalifikacijama i potencijalno lakše protivnike, te dodatno poboljšanje nacionalnog koeficijenta.

Korist će izvući čitava liga

Znamo da će sljedeće sezone HNL imati dva predstavnika u kvalifikacijama za Ligu prvaka i tri u Europskoj ligi. Ako Dinamo bude uspješan u Ligi prvaka i još ako mu se Rijeka pridruži pobjedom protiv Genta i plasira se u Europsku ligu, HNL će imati dobre izglede da ima pola lige u Europi i u nadolazećim sezonama.

Osim toga, svi hrvatski klub opet će zaraditi jako lijep iznos na ime Dinamova plasmana. Već jednom su Modri donijeli po cirka pola milijuna eura svakom hrvatskom prvoligašu. Ovaj put će zarada biti i osjetno veća.

No o tom – potom, treba prvo skočiti pa reći hop. Dinamo mora proći Rosenborg, to je u ovom trenutku glavna zadaća Nenada Bjelice i njegovih izabranika.

Postava za uzvrat

Prema najavama uoči uzvratnog ogleda, Bjelica najvjerojatnije neće ništa mijenjati u odnosu na prvu utakmicu. Dakle, na travnjak Lerkendala trebala bi istrčati sljedeća postava: Livaković – Stojanović, Perić, Dilaver, Leovac – Moro – Hajrović, Ademi, Olmo, Oršić – Petković.


 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider