Hrvatska reprezentacija
SPORTOVI
Hrvatska reprezentacija
Vatreni u Egiptu

Rakitić o Modrićevu dolasku u Saudijsku Arabiju: "Jako ga volim, volio bih ga imati pored sebe"

Ivan Rakitić i Ante Čačić najavili su za egipatske medije večerašnju utakmicu Egipta i Hrvatske u finalu Capitol Cupa u Kairu te su prokomentirali situaciju Luke Modriće u Real Madridu i mogućnost prelaska u Saudijsku Arabiju.

Luka Modrić i Ivan Rakitić (Foto: Ronald Gorsic / CROPIX)

Hrvatska će već večeras odmjeriti snage s Egiptom u finalu Capital Cupa, turnira koji se igra u Kairu. Utakmicu možete pratiti u izravnom prijenosu na Novoj TV i portalu gol.hr od 21 sat.

Angel Di Maria Angel Di Maria dobio morbidne prijetnje smrću: "Iza nas ostaju samo meci i tijela" divider

Hrvatska reprezentacija dočekana je u Egiptu s velikim poštovanjem, pa i divljenjem. Posebno se to odnosi na kapetana Vatrenih i veznjaka Real Madrida Luku Modrića, koji ima puno obožavatelja u najmnogoljudnijoj arapskoj državi.

Egipatski mediji posvetili su puno pozornosti hrvatskoj reprezentaciji. Za njih su Vatreni zvijezde svjetskoga glasa. Osobno sam svjedok velikog zanimanja Egipćana za Hrvatsku. Tijekom posljednjih desetak dana kontaktirala me je nekolicina egipatskih kolega tražeći kontakte s poznatim bivšim i sadašnjim hrvatskim nogometašima i stručnjacima.

Vatreni velike zvijezde u Egiptu

Kolega Ismail Mahmoud s 365scores.com-a napravio je intervju s bivšim hrvatskim izbornikom Antom Čačićem, s kojim se našao u Kairu, a koji je Egipćanima vrlo zanimljiv ponajviše zbog toga što je vodio jedan od njihovih najboljih klubova Pyramids, na čijoj klupi odnedavno sjedi još jedan bivši Vatreni, Krunoslav Jurčić.

Kolega je uspio doći i do Ivana Rakitića, s kojim je telefonski porazgovarao. Kao bivši igrač Barcelone i srebrne hrvatske reprezentacije iz Rusije, Rakitić uživa zvjezdani status u Egiptu. Kako je odnedavno postao član Al-Shababa iz Rijada, jednog od četiri najveća saudijska kluba, Egipćanima je još zanimljiviji. Saudijska liga preuzela je primat u arapskom svijetu i u velikoj je ekspanziji, tako da je vrlo praćena u svim ostalim arapskim zemljama, posebice u Egiptu.

Kakva su vaša očekivanja od utakmice Egipta i Hrvatske?

"Prije svega, mislim da je sjajno za hrvatsku reprezentaciju igrati utakmicu izvan Europe. Mislim da je to važno za Savez, za nogomet i za sve nas. Mislim da će nam to pomoći da pokažemo svijetu što Hrvatska može. Jako cijenim ono što su Egipćani napravili i njihov prijam prema reprezentaciji, Savezu i mojim suigračima. Zaista sam sretan što vidim posebne trenutke koje je Luka Modrić imao u utakmici protiv Tunisa. Doista sam zahvalan za svu ljubav koju su egipatski navijači pokazali prema Modriću i hrvatskoj reprezentaciji. Hvala vam puno. Nadam se da ćemo u budućnosti više puta dolaziti u Egipat", kazao je Rakitić, koji se ljubazno odazvao na poziv egipatskog kolege.

Rakitić: "Samo je jedan Luka Modrić" 

"Što se tiče utakmice, vjerujem da će biti sjajna, vrlo napeta. Nadam se da će stadion biti pun kako bi svi mogli uživati u odmjeravanju snaga vrsnih nogometaša. Stvarno sam sretan i zahvalan kako je hrvatska reprezentacija primljena u Kairu. Nikad se ne zna što budućnost nosi, možda jednog dana i ja posjetim Kairo."

Naravno da je egipatskog kolegu zanimalo što Rakitić misli o Modriću i gdje će nastaviti karijeru.

Budućnost Luke Modrića je u zraku. Savjetujete li mu da nastavi s Real Madridom ili da se preseli u Saudijsku Arabiju?

"Samo je jedan Luka Modrić. On će sam odlučiti što želi. Za sve nas nevjerojatan je doživljaj da možemo uživati u Lukinim partijama tolike godine. Nije važno hoće li nastaviti karijeru u Realu, negdje drugdje u Europi ili na nekim drugim kontinentima. On zna da ima otvorena vrata posvuda", kazao je Rakitić i nastavio.

Rakitić: "Bilo bi nevjerojatno imati Luku pored sebe"

"Za mene bi, naravno, bilo nevjerojatno imati ga pored sebe u Saudijskoj Arabiji. Stvarno ga volim i cijenim, i kao osobu i kao igrača, ali on mora sam odlučiti što će dalje. Uživanje u Lukinu nogometu svima nam je potrebno."

Zašto ste prešli u Al-Shabab? Što mislite o konkurentnosti saudijske lige?

"Zaista sam sretan, ponosan i zahvalan što sam ovdje. Iznenadila me saudijska liga koliko je konkurentna. Ljudi su ovdje dragi. Jako sam sretna i sve ide jako dobro. Ovdje mi je lijepo, baš uživam. No došao sam u Saudijsku Arabiju igrati nogomet, to mi je u fokusu. Vjerujem da još mogu puno dati, najviše pomoći mladima. Mladi moraju ići naprijed, a ja sam tu da im pomognem", kazao je Rakitić i zaključio.

Kylian Mbappe Mbappe donio odluku: Evo kad će biti objavljen spektakularni transfer divider

"Grad Rijad je nevjerojatan, cijela je zemlja nevjerojatna. Nadam se da ćemo moji suigrači i ja postići mnogo važnih stvari. Moj pozdrav egipatskom narodu. Želim vam da uživate u nogometu i sve najbolje."

Čačić: "Hrvatsku čeka velika izazov u finalu protiv Egipta"

Ante Čačić je na licu mjestu. Gledao je utakmicu Hrvatske i Tunisa uživo sa stadiona.

"Gledao sam i utakmicu između Egipta i Novog Zelanda. Mislim da je Egipat potpuno zasluženo prošao u finale. Što se Hrvatske tiče, imali smo malo sreće da smo pobijedili na jedanaesterce. Očekujem ugodnu utakmicu, vrlo natjecateljsku utakmicu. Očekujem da će na stadionu biti puno navijača i sjajna atmosfera. Hrvatska momčad bit će motivirana potvrditi dobru reputaciju, kao i Egipat. Bit će motivirani da se na najbolji način predstave pred domaćom publikom", najavio je Čačić večerašnju utakmicu.

Robert Prosinečki Prosinečki preporodio Crnu Goru: "Ovo je vrh svjetskog nogometa. Čast nam je raditi s takvom veličinom" divider

Hoće li ovaj turnir pomoći Hrvatskoj da se dobro spremi za predstojeći Euro u Njemačkoj?

"Vjerujem da će biti vrlo koristan. Prvo, hrvatska reprezentacija okupila se na tjedan dana, a to je uvijek dobro za cijelu momčad. Bit će to izvrsna prilika za izbornika da ocijeni svoje igrače, a kao što smo se uvjerili u utakmici protiv reprezentacije Tunisa, radilo se o vrlo organiziranoj ekipi. To je drukčija škola nogometa. Hrvatsku čeka veliki izazov i u finalu, tako da mislim da će joj turnir biti od velike koristi."

Čačić: "Modrić je fenomen"

Jeste li zabrinuti zbog igre koju je hrvatska reprezentacija pokazala protiv Tunisa?

"Nisam, ne radi se samo o utakmici, a znam da nismo imali na raspolaganju jako bitnih igrača poput Budimira i Perišića. Turnir je prilika da mladi igrači i igrači koji inače ne igraju pokažu svoje sposobnosti i daju vlastiti odgovor na postavljene zadatke, a do Europskog prvenstva ima još dosta vremena. Ovo je prilika da svi vide svoj prostor za napredak u momčadi."

Modrićeva budućnost u Realu je neizvjesna. Mislite li da dolazi kraj njegovoj eri?

"Modrić je fenomen, mislim da je jedan od najboljih veznjaka svih vremena. I prije mnogo godina neki su mislili da je njegova karijera gotova, ali, evo, bilo je jako daleko od toga. Mislim da za Modrića nije gotovo, mislim da će još igrati. Ima iskrenosti, kvalitete i snage da nastavi. Mislim da još može puno toga ponuditi, a njegovi nastupi u reprezentaciji Hrvatske i Real Madridu to dokazuju."

Ugovor mu istječe u Madridu. Što mislite, hoće li ostati u Realu ili će možda prijeći u Saudijsku Arabiju?

"Teško je Modriću davati savjete. Dosad je imao sjajnu karijeru. Mislim da Luki nije stalo do novca. Imao je fantastičnu karijeru, pa mislim da će izabrati nešto sjajno i veliko. Više ga motivira sportski nego financijski aspekt. Mislim da će se time voditi."

Čačić: "Modrića više zanima sportski projekt nego novac"

Znači li to da neće prijeći u Saudijsku Arabiju?

"Ako je ponuda saudijske lige vezana za jak sportski projekt, mislim da nema razloga ne otići u Saudijsku Arabiju, jer Modrić je radio na sebi kako bi bio sportska osobnost, pa ako je izazov u Saudijskoj Arabiji koji odgovara Modrićevoj osobnosti, ništa ga ne sprječava da tamo ode."

Usko ste surađivali s Modrićem. Koja je tajna njegove dugovječnosti u nogometu?

"Luka ima tu izvanrednu dosljednost u cijeloj karijeri na visokim razinama izvedbe. Za takvo što morate imati neke preduvjete, a to je da je vrlo talentiran, ali kao drugo, i jednako važno, njegova izuzetna predanost poslu je fascinantna. Vrlo je temeljit, u svakom trenutku zna što radi", zaključio je Čačić. 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider