Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Drži se Sandra

Sandra nastupa na 'Hanžeku' unatoč boli u leđima: 'Samo zbog navijača'

U utorak je na atletskom stadionu na mladosti na rasporedu novo izdanje 'Hanžeka'.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Najbolja hrvatska sportašica, aktualna olimpijska pobjednica, te svjetska i europska prvakinja u bacanju diska Sandra Perković najavila je kako će u utorak nastupiti na 63. izdanju Memorijala Borisa Hanžekovića na stadionu Mladisti uz Savu usprkos bolovima u leđima "samo zbog hrvatske publike".

"Jutros sam ponovno bila na terapiji, nadam se da ću biti spremna bacati disk sutra navečer. Da se nisam ozlijedila nakon Svjetskog prvenstva u Moskvi, sigurno bih sada mogla bacati preko 65 metara, ali sada moram priznati da me je nakon dugo vremena 'prpa' natjecanja. Znam da će me hrvatska publika razumjeti i ako bacim samo 23 metra, jer ja sutra na stadion i izlazim samo zbog njih. Da se miting održava bilo gdje drugdje, ne bih nastupila", najavila je Perković koja do kraja sezone uz nastup u Zagrebu planirati sudjelovati još na završnom mitingu "Dijamantne lige" u petak u Bruxellesu, dok će sezonu zaključiti u nedjelju u Rietiju.

"Nakon toga planiram mjesec dana odmora. Potom slijede pripreme za sljedeću sezonu za koje mi je najvažnije da prođu bez ozljeda", dodala je Perković.

Iako se u Zagrebu očekivala "repriza" svjetskog finala iz Moskve otprije tri tjedna, na završnoj startnoj listi bacačica diska nema osvajačica srebrne i brončane medalje, Francuskinje Melanie Robert-Michon i Kubanke Yarelis Barrios, pa će najveća konkurentica Sandri Perković za pobjedu biti četvrta iz Moskve Njemica Nadine Mueller, a uz njih će nastupiti još i redovite sudionice finala s velikih natjecanja, Amerikanka Gia Lewis-Smallwood, Poljakina Žaneta Glanc, te Litvanka Zinaida Sendriute.

Posebno atraktivna disciplina trebala biti biti bacanje koplja za atletičare jer su u Zagreb stigla dvojica najboljih kopljaša svijeta u posljednjem desetljeću, Norvežanin Andreas Thorkildsen i Finac Tero Pitkamaki. Thorkildsen je dvostruki olimpijski pobjednik (Atena 2004, Peking 2008) i svjetski prvak iz Berlina 2009., koji usto ima još i tri srebra sa svjetskih prvenstava, dok je Pitkamaki aktualni svjetski doprvak i vlasnik najboljeg rezultata na svijetu ove sezone (89,03m), a u svojoj riznici medalja ima i naslov svjetskog prvaka iz Osake 2007., te olimpijsku broncu iz Pekinga 2008.

"Tero je u odličnoj formi, prošloga je tjedna bacio najbolji rezultat sezone, ali svejedno ću ga sutra pokušati pobijediti", najavio je još jedan dvoboj protiv svog finskog rivala Thorkildsen.

"Nadam se da će natjecanje biti kvalitetno, da će vrijeme biti lijepo, a moj je cilj prebaciti 90 metara", izjavio je Pitkamaki.

Izuzetno atraktivna bit će i memorijalna utrka "Boris Hanžeković" na 110 metara s preponama na kojoj će nastupiti sva tri osvajača medalja iz Moskve predvođena svjetskim prvakom Davidom Oliverom. Na pitanje može li se u Zagrebu po prvi put ove sezone spustiti ispod 13 sekundi, Oliver je odgovorio:

"Postoji razlog što je samo 14 ljudi u povijesti trčalo ispod 13 sekundi, to uistinu nije lako. Moj prvi cilj je uvijek pobijediti, a onda gledati na rezultat".

Oliver je česti gost Zagreba, a objasnio je i zašto:

"Organizatori su uvijek dobri prema meni, čak i kada nemam najbolje rezultate. Usto, i grad je lijep, a i vrijeme je s obzirom na početak rujna jako dobro".

U utrci na 100 metara s preponama za atletičarke gledatelji u Zagrebu imat će priliku vidjeti novi obračun osvajačica zlatne i srebrne medalje s prošlogodišnjih OI u Londonu, Australke Sally Pearson i Amerikanke Dawn Harper. Uz njih na startu će se naći i brza Amerikanka Kellie Wells, pa bi napokon mogao "pasti" rekord mitinga od 12.60 sekundi kojega od 1999. godine drži Kazahstanka Olga Šišigina.

"Htjela sam da u Zagreb dođe neka od trkačica koja me je pobijedila u Moskvi, da imamo odličnu utrku. S obzirom na konkurenciju, vjerujem da će pobjednica oboriti rekord mitinga", rekla je Harper koja je na nedavnom SP u Moskvi zauzela četvrto mjesto, dok je Pearson bila srebrna.

Jedna od zvijezda mitinga svakako je i američki sprinter Justin Gatlin, osvajač srebrne medalje na 100 metara iz Moskve, koji je ove sezone jednom uspio čak biti brži i od velikog Usaina Bolta, a koji u svojoj kolekciji ima i olimpijsko zlato iz Atene 2004., te zlata na 100 i 200 metara sa SP u Helsinkiju 2005.

"U Zagrebu je staza jako dobra, te očekujem da će se za pobjedu trebati trčati ispod 10 sekundi. Sezona je za mene bila duga i već sam pomalo umoran, ali ja sam trkač koji snagu crpi iz energije koju mu daje publika. Od ranije znam da se ovdašnja publika zna uživiti u utrke, pa se nadam da će mi dati energiju kako bih postavio novi rekord mitinga", kazao je Gatlin.

Inače, rekord mitinga na 100 metara drži Bolt koji je prije dvije godine trčao 9.85.

SATNICA MITINGA:

18.00 - motka (m)

18.20 - upoznavanje zvijezda mitinga

18.30 - svečano otvorenje

18.45 - koplje (m)

18.50 - troskok (ž)

19.15 - 400 m (m) - "B" utrka

19.20 - 400 m (ž) - "A" utrka

19.30 - 3000 m (m)

19.40 - vis (ž)

19.45 - 100 m (m) - "B" utrka

19.50 - dalj (m)

19.50 - kugla (m)

19.55 - 100 m (ž)

19.55 - disk (ž)

20.05 - 3000 m zapreke (ž)

20.25 - 800 m (ž)

20.35 - 100 m prepone (ž)

20.45 - 110 m prepone (m) - Memorijalna disciplina Boris Hanžeković

20.55 - 100 m (m) - "A" utrka

(HINA)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider