Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Katastrofa od igre uoči Srbije

Načet Štimčev superego: Eduardo mora biti u prvih 11 na Marakani!

Hrvatska reprezentacija u lošoj je formi pred gostovanje u Srbiji, a izbornik Igor Štimac pokušava ostaviti dojam sigurnosti i mirnoće...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Igor Štimac nije djelovao previše zabrinuto nakon sinoćnjeg debakla od igre hrvatske reprezentacije protiv amatera iz Lihtenštajna. Svi su bili iznenađeni, svi osim izbornika.
„Jesam li vam rekao da je Lihtenštajn napredovao!?“ nehajno je izbornik kazao novinarima nakon utakmice.

>> Štimac nakon 'mučenja lopte': Vratili smo se na pobjednički kolosijek!

>> Eduardo spasio Hrvatsku i Štimca velike blamaže!

Iako nam se čini da je nehajnost samo dobro odglumio kako bi sakrio zabrinutost, ostavljamo mogućnost da Štimac doista nije bio iznenađen. Cinici bi rekli da najbolje poznaje svoje igrače i njihovu trenutačnu formu koja se, očito, nije odveć popravila nakon šokantnog poraza od rezervne momčadi Škotske u posljednjoj kvalifikacijskoj utakmici za Svjetsko prvenstvo 2014. Ako hrvatski izbornik nije bio iznenađen, zato jest lihtenštajnski.

Izbornik Lihtenštajna iznenađen

Rene Pauritsch nije se mogao načuditi rezultatu koji je polučila njegova amaterska družina „poštara i trgovačkih putnika“ protiv osmoplasirane svjetske reprezentacije.
„Ponosan sam na svoje igrače“, kazao je austrijski stručnjak pa znakovito nastavio: „Zabili smo dva pogotka Hrvatskoj. To je veliki uspjeh za nas, dugo nam se takvo što nije dogodilo.“
Lihtenštajn je posljednji put postigao dva pogotka „nogometnoj velesili“ Litvi prije dvije godine. Istina, Lihtenštajn je u kvalifikacijama skupio dva boda.

Remizirao je s Latvijom i Slovačkom (oba puta 1:1), ali je isto tako u Vaduzu primio osam „komada“ od Bosne i Hercegovine. Ilustrativan je podatak kako je u svibnju izgubio 5:0 u prijateljskoj utakmici od „čuvene“ BFC Viktorije 89, njemačkog petoligaša. U nogometu se događaju iznenađenja, David ponekad zna nokautirati Golijata, posebice u prijateljskim utakmicama, ali Hrvatskoj se u posljednje vrijeme prečesto događaju „blackouti“.

Modrić: Jedino dobro iz ove utakmice je - rezultat!

Škotima se do Hrvatske dugo nije dogodilo da nekog pobijede ni u punom sastavu, Lihtenštajnu da nekome (bilo kome) zabije dva pogotka... Ni Srbija dugo nije pobijedila niti jednu ozbiljnu reprezentaciju. Analogija je više nego jasna. Za razliku od izbornika, najbolji hrvatski nogometaš Luka Modrić priznao je da je Hrvatska odigrala, najblaže rečeno, lošu utakmicu.
„Jedino dobro iz ove utakmice je - rezultat. Realno, nismo igrali dobro i sreća je da imamo dovoljno vremena da se pripremimo za Beograd... Tamo ćemo izgledati puno bolje, u to sam uvjeren“, kazao je Modrić za Sportske novosti.

Niziru se „pukotine“ u Štimčevu „nabildanom superegu“

Nadajmo se da je Modrić u pravu, ali opravdano je biti zabrinut formom hrvatskih reprezentativaca. Da bi hrvatska izgledala bolje, nešto mora poduzeti i izbornik. Nadajmo se da su mu prosjačke predstave protiv Škotske i Lihtenštajna otvorile oči, da je razriješio neke svoje unutarnje dileme i dijagnosticirao pogreške.

Od Štimca smo naučili da pred javnošću gradi imidž iznimno samopouzdanog tipa, ali nekako nam se čini da u njemu vlada skriveni nemir. „Pukotine“ u Štimčevu „nabildanom superegu“ mogle su se nazrijeti nakon utakmice sa Škotskom. Nakon Lihtenštajna te bi se pukotine mogle još malo proširiti. To nije tako loše, jer, kao što reče Ćiro Blažević, strah je najbolji „motivator i mobilizator“.

Eduardo otvorio oči izborniku

Ako ništa drugo, barem jedna dobra stvar dogodila se u Vaduzu. Eduardo da Silva po tko zna koji put je potvrdio da je najbolji golgeter ove generacije. Dudu treba biti u početnoj postavi u svakoj kombinaciji. I kada nije u formi, i sa „jednom nogom“ on je najbolji hrvatski strijelac. Njega se isplati čekati, Dudu u posljednjoj sekundi može riješiti utakmicu. Samo ga treba pustiti da igra otpočetka. Ne može se očekivati da će riješiti utakmicu ako mu se da dvadeset ili trideset minuta. Nadajmo se kako je Štimac shvatio da Eduardo može pokrpati njegov načeti superego! Za Štimčevo dobro, ali i dobro hrvatske reprezentacije.

Hrvatska reprezentacija često je u svojoj povijesti znala odigrati najbolje partije kada je bila najviše kritizirana. Primjera je bezbroj. Stoga nismo pesimisti pred gostovanje na Marakani, ne samo zato što Srbija nije bogzna što, ali da bi postali optimisti Štimac mora povući neke jake poteze. Za početak – Dudu na mjestu centarfora od početka do kraja utakmice.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider