Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Komentar Ivice Mede

Bahati Štimac vraća se 'tati u krilo': Sine, ovako se to radi!

Bilić je na Euru zapravo posegnuo za Ćirinom taktikom, a sada protiv vrlo jake i potentne Belgije to čini i Štimac...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

SVE O UTAKMICI HRVATSKA - BELGIJA

Igor Štimac jasno je i glasno poručio svojim nogometašima da ne razbijaju glavu o taktici nego da vode računa o svojoj igri na travnjaku. Izbornik se zapravo referirao na izjavu Luke Modrića u Sportskim novostima koji je, među ostalim, kazao da je na gostovanju u Beogradu najveći problem bio taj što previše igrača nije igralo na svojim prirodnim pozicijama.

>> Dosta je tog podcjenjivanja: Modrić je za njihove veznjake 'Dom kulture'

>> Top 5 malih zemalja s najboljim nogometašima: Hrvatska druga!

>> Rasplet kvalifikacija: Hrvati i Englezi još 'vise', BiH na korak od Brazila

>> ANKETA: Može li Hrvatska pobijediti Belgiju?

Možda nije loše da je došlo do polemike na otvorenoj sceni između izbornika i stožernog igrača hrvatske reprezentacije. Modrić kao najbolji igrač hrvatske vrste ima pravo na svoje mišljenje, a budući da je uz to poznat kao povučen i miran čovjek, koji ne teži samoisticanju i verbalnim eskapadama izvan travnjaka, te se rijetko odlučuje na tako britke kritike, njegove izjave imaju itekakvu težinu.

Previše eksperimentiranja

Nadamo se kako je Modrićeva kritika natjerala Štimca da duboko razmisli o nekim svojim potezima u dosadašnjem dijelu kvalifikacija. Kada ostavimo po strani to što Štimac svojim gardom ostavlja dojam arogantne osobe, zbog čega često izaziva odbojnost kod navijača i novinara, što je manje bitno u cijelioj priči, malo tko se neće složiti da je Štimac previše eksperimentirao u ovim kvalifikacijama. Ponekad se stjecao dojam da neke poteze vuče samo zato da bi ispao originalan i najpametniji.

Uoči okršaja s Belgijom čini nam se da ključno pitanje hoće li Štimac ostati dosljedan sebi, odnosno hoće li ponovo prirediti neko iznenađenje za svekoliku hrvatsku javnost i nogometne eksperte? Teško je reći za koju će se formaciju Štimac odlučiti, to nije bilo lako odgonetnuti tijekom cijelih kvalifikacija, a i sada je isto, posebice zbog toga što će mu nedostajati dvojica standardnih igrača – Josip Šimunić i Darijo Srna.

Formacija za Belgiju 3-4-2-1

Spekulira se kako će Hrvatska zaigrati u formaciji 3-4-2-1, dakle s tri igrača u zadnjoj liniji. Štimac je taj raspored uvježbavao u prijateljskoj utakmici u Južnoj Koreji, i nije bilo loše. S tri čovjeka u zadnjoj liniji Hrvatska je zaigrala u drugom poluvremenu utakmice u Walesu, kada je lovila zaostatak od 1:0 i na kraju preokrenula utakmicu u svoju korist. No, tijekom gotovo čitavih kvalifikacija Štimac je forsirao igru s četiri igrača u zadnjoj liniji. Zašto se odlučio na promjenu sustava?

Nije slučajno što je hrvatska reprezentacija tijekom većeg dijela svoje povijesti igrala s tri stopera. Ćiro Blažević do iznemoglosti je forsirao sustav 3-5-2. Nije to radio slučajno, a ni bezveze. Hrvatski nogometaši nadaleko su poznati po svojim tehničkim osobinama, ali hitrina im u prosjeku, posebice stoperima, nikada nije bila prevelika vrlina. Hrvatski stoperi u pravilu su visoki i spori i teško se mogu nositi s brzonogima napadačima kada ih se razvuče na širokom prostoru.

Štimac će posegnuti za Ćirinim receptom

Štimac je očigledno shvatio da je isuviše riskantno igrati protiv reprezentacija tipa Belgije, koje imaju hitre i fizički moćne igrače, s četvoricom u liniji, posebice kada stoperi moraju izaći visoko, a moraju ako se igra ofenzivnije. Tri igrača u liniji u pravilu znači da se igra s jednim korektorom više, jer 3-4-2-1 formacija vjerojatno će se većim dijelom utakmice pretvarati u 5-4-1 ili neke od varijacija tog sustava.

Prevedeno, Štimac će posegnuti za Ćirinim receptom: kombinatorika u sredini, umrtvljivanje igre i ubod iz kontre. Ako se osvrnemo na najveće uspjehe hrvatske reprezentacije u povijesti, vidjet ćemo kako su dolazili „kontraškom taktikom“. Hrvatska je obično dobro prolazila kada se protiv najjačih selekcija nije upuštala u otvorenu bitku i utrku preko čitavog terena. Kada je igrala na kontre požnjela je najveće uspjehe ili je barem pružila dostojan otpor favoriziranom suparnicima.

Izbornik se vraća 'tati u krilo'

Nije li tako bilo protiv Nijemaca u četvrtfinalu SP 1998. i Nizozemske u borbi za treće mjesto? Iz recentnog razdoblja izdvajamo Bilićevu Hrvatsku u dvobojima s Italijom i Španjolskom na Euru 2012., kada je pružila žestok otpor u skupini kasnijim finalistima. Bilić je na Euru zapravo posegnuo za Ćirinom taktikom, a sada protiv vrlo jake i potentne Belgije to čini i Štimac, koji se na taj način vraća „tati i nesuđenom savjetniku u krilo“. Ćiro nije zlopamtilo, možda je nešto prišapnuo razmetnom sinu.

Vjerojatna postava za Belgiju:
Pletikosa – Vida, Ćorluka, Lovren – Vrsaljko, Vukojević, Modrić, Strinić – Rakitić, Perišić - Mandžukić

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider