Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Komentar Željka Vele

Dosta je tog podcjenjivanja: Modrić je za njihove veznjake 'Dom kulture'

Prateći kroz medije najave utakmice Hrvatska – Belgija, u jednom trenutku sam pomislio da ne igramo s Belgijom nego s kombiniranom postavom Reala, Barcelone i Bayerna.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

SVE O UTAKMICI HRVATSKA - BELGIJA

Mi, kao, imamo stotinu problema i jedva guramo loptu travnjakom, a protivnički trener napast će nas s Ronaldom, Messijem i Riberyjem. Vrhunac podcjenjivanja je teoretiziranje o tome bi li Mandžukić (ako smo zaboravili, onaj Mandžukić koji je prva špica najboljeg kluba na svijetu prošle sezone) dobio mjesto u momčadi ispred Bentekea iz Aston Ville ili Lukakua iz Evertona?

>> Top 5 malih zemalja s najboljim nogometašima: Hrvatska druga

>> Bahati Štimac vraća se 'tati u krilo': Sine, ovako se to radi!

>> Rasplet kvalifikacija: Hrvati i Englezi još 'vise', BiH na korak od Brazila

>> ANKETA: Može li Hrvatska pobijediti Belgiju?

Hrvatska ima Modrića i Mandžukića

Ili još bolje: je li Luka Modrić kvalitetniji igrač od Stevena Defoura? Steven who? Ili možda Witsel kojega je za golemu lovu otkupio neki Rus, a on (kao i cijeli Zenit) u klubu igra neprepoznatljivo loše? Ili možda De Bruyne? Onaj što ga je Mourinho potjerao u drugu momčad? Gospodo, budimo ozbiljni, Luka Modrić je za kompletan vezni red Belgije „Dom kulture“? I to s vodoskokom ispred i izložbom narodnih nošnji unutra.

Belgija je jaka i potentna momčad, od toga nitko ne bježi. Belgija ima sjajne igrače koji su u naponu snage i vrhunski motiv da se napokon negdje plasira. Mi smo taj žar, polet i zanos negdje putem izgubili i za to smo ponajviše sami krivi. Ali, nije to razlog da pljujemo po svojoj reprezentaciji jer drugu nemamo.

Svi bi bili izbornici, ali...

Poznato je da Hrvatska ima četiri milijuna izbornika. No, u sedlu može biti samo jedan, a taj je trenutačno Igor Štimac. Da sam, recimo, umjesto njega ja izbornik, promijenio bih dosta toga. Ne bih zvao Dinamovu rezervu Halilovića dok ne bude među tri najbolja igrača u svom klubu. Ne bih u svakoj utakmici izmislio neko revolucionarno rješenje kojim ću zadiviti svijet mada mi ta revolucija ugrožava rezultat. Stavio bih Rakitića na poziciju koju fantastično igra u Sevilli.

I prije svega i najvažnije, ne bih atmosferu u i oko reprezentacije gradio na negativnim emocijama jer to ne ide. Doktrina „svi su protiv nas, mi smo sami protiv svih“ može proći u klubu gdje se ta mantra svakodnevno ponavlja (najbliže savršenstvu doveo ju je Mourinho u Interu), ali to ne hoda u reprezentaciji. I bilo bi dobro da to izbornik shvati čim prije.

Ovo je ipak hrvatska reprezentacija, a ne Mamićeva ili Štimčeva

No, sve ovo, i tko zna što još što može smetati vas, vašeg brata ili susjeda, ne može me otjerati od reprezentacije. Možete je zvati „Mamićevom prćijom“ ako vas to veseli, ali u emotivnom smislu to nije Štimčeva, Šukerova ili Mamićeva reprezentacija više nego što je moja ili vaša. I to je jedina za koju mi je beskrajno važno da bude dio Mundiala u Brazilu.

Ne igramo lijepo ni dobro. Nikoga u kvalifikacijama nismo „razvalili“, a provukli smo se par puta. Sve više postaje jasno da se izbornik i igrači ne razumiju baš najbolje. Za razliku od nas, gdje momčad djeluje slabije nego što iznosi zbroj individualnih vrijednosti igrača, Belgija pod Wilmotsom ima tu momčadsku dodanu vrijednost.

Ali u nogama ovih naših momaka sasvim sigurno ima još dovoljno dinamita da u Maksimiru na pleća polože tu Belgiju, koliko god ona bila europska hit-momčad. I zato ih nemojmo podcjenjivati, budimo im iskrena podrška barem još do kraja kvalifikacija. Idemo, Luka, Mandžo, Raketa i ostali! Pokažite Belgiji zašto smo mi godinama tamo gdje bi oni tek željeli biti.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider