Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Madrid će gorjeti

Katalonija slavi junaka i vrišti: Zavjera protiv Barce, tko to silazi do Ronalda

„El Clasico“ je tek za tri i pol tjedna, ali tenzije na relaciji Madrid – Barcelona već su dotakle nebo.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Nakon povratka s akcije španjolske reprezentacije, Gerard Pique dočekan je frenetičnim pljeskom u svlačionici Barcelone, piše El Mundo Deportivo. U špalir su stali igrači, ali i djelatnici katalonskog kluba koji su se zatekli u sportskom centru Barcelone. Razlog je posljednji Piqueov istup u kojem je oštro napao Real Madrid i njegove čelnike, čime je podigao veliku prašinu u Španjolskoj.

Nakon prijateljske utakmice Francuske i Španjolske u Parizu, madridski novinari, znajući da nema dlaku na jeziku, zaustavili su Piquea u miks zoni i krenulo je „šamaranje“.
"Sve je lakše kada na sebi imamo bijeli dres", rekao je Pique aludirajući na svoje javno mišljenje da suci pomažu velikom rivalu Barcelone - Real Madridu.

Moćnici u loži u Reala

"Nemam ništa protiv igrača Reala. Mnogi su moji prijatelji s kojima se šalim i kartam. Ali, ne volim vrijednosti koje taj klub promovira. Ne volim ljude koji sjede u loži, jer ti isti ljudi vuku konce u našoj državi. Ne volim te ljude, jer su oni krivi zašto vlasti progone Messija i Neymara zbog poreza, a istovremeno Cristiana Ronalda tretiraju drugačije", poručio je Pique misleći u prvom redu na kontroverznu bivšu državnu tužiteljicu Martu Silvu, koja je i u trenutku kada je bila na funkciji sjedila u loži Reala te se spuštala u svlačionicu Kraljeva kako bi joj se Cristiano Ronaldo potpisao na loptu za njezina sina. Tu je informaciju u televizijskoj emisiji na jednoj od španjolskoj TV postaja otkrio jedan od direktora u madridskom dnevniku Asu Alfredo Relano.

Pique se osvrnuo i na kontroverznog suca određenog za El Clasico - Gila Manzana.
"Ne poznajem tog čovjeka. Mi nećemo držati popis sudaca koji nam ne odgovaraju, kao što to radi Jose Mourinho. Znamo kako to ide", kazao je Pique i izazvao val negodovanja u Madridu, ali i odobravanja u Barceloni.
Pique je ljubimac navijača Barcelone, Katalonci ga smatraju junakom, jer se usuđuje glasno reći ono što mnogi sportaši i sportski radnici u Španjolskoj, napose Katalonije misle, a plaše se javno izustiti.

Pique junak Katalonije

Usprkos prijetnjama i upozorenjima s različitih strana, čak i iz najvažnijih kancelarija Barcelone, da drži jezik zubima, Pique ne prestaje pričati. Kod njega je po onoj staroj „što na umu, to na drumu“. Pique se ne libi kritizirati Real i pričati ono što misli golema većina Katalonaca, čak i kada je na reprezentativnoj akciji, gdje je okružen igračima madridskog kluba. To je i razlog zašto ga obožavaju u Kataloniji, gdje su mišljenja da za to treba imati puno hrabrosti, jer, kako ističu katalonski mediji, zna se koji centri moći drmaju Španjolskom desetljećima pa i stoljećima.

U El Mundo Deportivo ističu da je Pique svjestan kako bi mu bilo puno lakše u životu da šuti, ali budući da je Katalonac od glave do peta, bori se za Barcelonu kao lav, iako je sasvim svjestan da se upušta u opasne obračune s „madridskom centralom“ u kojima može samo nastradati. Katalonski dnevnik ističe da Pique nije običan nogometaš, da ne gleda samo svoje interese, tepaju mu da je nepokolebljiv i neustrašiv, sazdan od nešto čvršćeg materijala nego ostali.

Uglavnom, katalonski mediji propeli su se na zadnje noge te su jedinstveno stali iza Piquea. U Kataloniji se u posljednje vrijeme sve više otvoreno govori o temama o kojima se više-manje šutjelo desetljećima, a za vrijeme vladavine Francisca Franca nije se smjelo ni zucnuti.
„Postoji 'crna ruka' koja iza kulisa radi protiv Barcelone“, bez krzmanja je ispalio poznati španjolski novinar José María García, kojeg citira El Mundo Deportivo.

Madridska "crna ruka" i zavjera protiv Barcelone

Isti dnevnik prenosi i izjavu uglednog profesora kaznenog prava Joana Josepa Queralta: „Vjerovati da Marta Silva nije utjecala na procese protiv Messija i Neymara jednako je kao da vjerujete da djecu donose rode.“

Florentino Perez personifikacija je moći i utjecaja Real Madrida u španjolskom društvu. Katalonski pa čak i neki madridski mediji povezuju ga s mnogobrojnim aferama, ali Perez se iz svih izvukao neokrznut. Katalonski mediji cinično konstatiraju da je razlog možda i taj što u loži Reala odsjeda politička, poslovna i pravosudna elita španjolskoj društva. Mjesto predsjednika Reala oduvijek donosi veliku čast i ugled, ali i utjecaj u svim sferama. Perez je bio multimilijunaš i prije dolaska na čelo Reala, ali katalonski mediji ne propuštaju istaći da mu se bogatstvo višestruko uvećalo otkada je prvi put postao predsjednik Reala.

Veli derbi je tek za tri i pol tjedna, ali tenzije na relaciji Madrid – Barcelona već su dotakle nebo. Sljedećih dana možemo očekivati daljnje zaoštravanje. Izgleda će na „El Clasicu“ biti vatromet. Još ako bude odlučivao o prvaku...
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider