Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Komentar Ivice Mede

Zna se najveći problem Reala: Ima li Zidane 'petlju' reći Ronaldu DOSTA!?

Dok se u Barceloni utrkuju tko će kome dodati, u Realu vlada sebičnost i potpuni kaos...

Tko je gledao sinoćnju utakmicu Barcelone i Seville zacijelo nije požalio. Bila je to fantastična utakmica, nogometna poslastica za polizati prste; pregršt lijepih poteza s obje strane, a šlag na tortu bio je spektakularan slobodan udarac Lionela Messija u suprotne rašlje. Podsjetio nas je na Raijev gol s kojim je Brazilac srušio Barcu u finalu Interkontinentalnog kupa 1992. Razlika je u tome što je Socratesov mlađi brat zabio desnom.

VIDEO Real se raspada, svijet se smije bahatom Ronaldu: Evo kako je nazvao Kovačića!

Barcelona je učvrstila lidersku poziciju i sada drugoplasiranom Atleticu bježi osam, a Realu čak 12 bodova. Iako Luis Enrique puše i na hladno pa tvrdi kako prvenstvo još nije riješeno, prilično je jasno da se po tom pitanju teško nešto može promijeniti do kraja sezone.

Barca izjednačila rekord Reala

Barcelona uglavnom prikazuje odlične igre i pobjeđuje, milina ju je gledati, bez obzira za koga navijate. Odigravši 34. utakmicu zaredom bez poraza izjednačila je Realov rekord iz sezone 1988/89. i kako trenutačno stvari stoje veliko je pitanje gdje će taj niz stati. Na Camp Nou vlada skoro pa idilična, harmonična, onako baš prijateljska atmosfera. Igrači Barcelone „utrkuju“ se tko će kome dodati i asistirati, tko će povući ljepši i atraktivniji potez. U Barceloni vlada dijametralno suprotna atmosfera onoj u Realu. Na daskama Santiago Bernabeua odigrava se najveći sajam taština u posljednjih tko zna koliko godina; dominiraju nesklad, bahatost, sebičnost, umišljenost... Najveće zvijezde ili najveću zvijezdu Reala „pucaju neviđeni egotripovi“ i što je najgore po Madriđane, svemu se ne vidi kraj.

Sve skupa traje već godinama, tinja kao žeravica, ali kulminacija se dogodila u posljednjih godinu dana. Moglo bi se reći od Atletica do Atletica. Prošle sezone totalni raspad sustava se dogodio nakon visokog poraza na Vicente Calderonu (4:0) i potom već opjevanog rođendanskog partija Cristiana Ronalda. Čini se da se tu već napukla vaza razbila u tisuće dijelova. Nisu je uspjeli barem sastaviti ni Ancelotti, ni Benitez, a za sada to očito ne uspijeva ni Zidaneu.

Pereza spašava samo Liga prvaka?

Nešto je već odavno trulo na Bernabeuu, vonj toliko zaudara i nagriza nosnice da su progledali i „najsljepiji među slijepima“. Predsjednička stolica Florentina Pereza opasno se trese. „Florentino, odlazi“ grmjelo je po svršetku derbija s Atleticom, „dimision“ najčešća je riječ koja se ovih dana spominje u Madridu. Prije deset godina Perez je morao odstupiti, a tom trenutku je Real zaostajao dva boda manje za Barcelonom nego sada.

Čini se da Pereza može spasiti samo osvajanje Lige prvaka. Nije nemoguća misija, ali Zidane će morati puno toga promijeniti. Nije dovoljno samo „grliti i tapšati “ igrače pred kamerama, završeni su dani samopromocije i "gugutanja" sa najvećim zvijezdama i medijima, moralo bi se i nešto konkretno napraviti, možda i s nekim žestoko posvađati, ponešto i narediti, nekoga i izbaciti iz momčadi... Jer ne da gori pod nogama nego plamen suče do najgornje etaže Bernabeua. Pa nije ga izbezumljeni Perez bez razloga pozvao na "saslušanje" odmah nakon derbija.

Vrijeme je da Zidane nešto napravi

Ne znamo što su si međusobno rekli, ali na tržištu je već dovoljno, čak i previše „trenera prijatelja igračima“, moglo bi se reći da je takav pristup poprimio pandemijske razmjere, a svega što je previše brzo dosadi. Netko je rekao da su nogometaši „najpokvarenija roba“, brzo mutiraju i prilagođavaju se svakom sustavu i još brže pronalaze rupe. Nisu li zvijezdama Reala ispadale bombone iz usta i na svaki spomen Ancelottija, no tamo gdje su najviše trebali pokazati koliko su mu odani i koliko ga cijene, na travnjaku, nisu se baš iskazali.

Da, sad će mnogi skočiti, Ancelotti je osvojio Ligu prvaka, nećemo tjerati mak na konac pa reći da je imao puno sreće, ali dvaput je „kiksao“ u prvenstvu i još jednom u Ligi prvaka. Ako za Ligu prvaka zbog kup sustava treba i dosta sreće da bi se otišlo do kraja, prvenstva osvajaju momčadi koje su doista najkonstantnije. Tu Fortuna najmanje utječe, tu nema izmotavanja, igra se 38 utakmica i tko je najbolji velika je vjerojatnost da će osvojiti titulu. A Real je u posljednjih sedam godina osvojio samo jednom Primeru, što mu je najlošiji učinak od četrdesetih godina. Pametnom dosta, onima drugima ionako nema pomoći.

Perez je uzročnik svih problema, a Ronaldo koristi situaciju

Budimo iskreni i otvoreni: vrijeme je da se u Realu prestanu lagati, vrijeme je da istini pogledaju u oči i Ronaldu kažu dosta, jer je i slijepcima jasno da je on ako ne glavni uzročnik, jer je to Perez koji je glava i kreator politike kluba, onda onaj koji koristi situaciju i stvara većinu problema. Ima li Zidane snage i smije li uopće reći Ronaldu: „Ili ćeš se prilagoditi i početi igrati za momčad ili moraš napustiti Real.“

To je jedino rješenje, nemojmo se lagati. Zapravo, prije toga bi trebao reći Perezu: „Ili prestani štiti Ronalda ili ja odlazim.“ Budući da je legenda kluba i navijači ga još uvijek poštuju (pitanje je do kada?), možda bi obojici trebao reći "dosta"!? Međutim, da takvo što misli napraviti, onda ne bi ni sjeo na klupu bez da se to pitanje razriješi. Nije valjda da nije znao što ga čeka i tko tu najviše "muti vodu"?
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider