Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
kakva generacija

Oni nisu bili na Euru, a želi ih cijela Europa: Portugal ima blago

Aktualni prvak Europe ima nevjerojatno talentiranu generaciju koja bi mogla dominirati svjetskim nogometom.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Portugal je na Euru 2016. osvojio prvi veliki trofej u povijesti. Vrlo bitne uloge su igrali rutineri predvođeni Cristianom Ronaldom, ali Portugal bi teško došao do naslova da nije bilo mladih igrača koji su oduševili Europu.

Renato Sanches je već s 19 godina ostvario transfer u Bayern. 23-godišnji Raphaël Guerreiro je došao u Borussiju kao bek, a tamo pod Thomasom Tuchelom oduševljava u veznom redu. Interov Joao Mario ima tek 23 godine, a vrijedi spomenuti i njegovog vršnjaka Andrea Gomesa koji se na temelju igara na Euru prodao u Barcelonu te 24-godišnjeg zadnjeg veznog Williama Carvalha.

Međutim, pravo bogatstvo Portugala nalazi se u nevjerojatno talentiranim igračima koji nisu ni bili na prvenstvu. Mladi Portugalci su zaludili Europu i za njih se otimaju najveći klubovi, a reprezentacija bi na krilima nevjerojatne količine talenta mogla u vitrine dodati još nekoliko reprezentativnih trofeja.

Englezi spremaju rekordne transfere

Monaco ove sezone igra najefikasniji nogomet u Europi, a jedan od glavnih kotačića je 22-godišnji veznjak Bernardo Silva. On je svojim igrama zaludio Europu i privukao interes brojnih velikana, a cifre koje se spominju uz njegove ime su tek malo ispod rekordnih.

U spektakularnoj utakmici protiv Manchester Cityja je oduševio svojim vještinama, a zasad je najizgledniji kandidat za njegovo dovođenje njihov gradski rival. Jose Mourinho je veliki obožavatelj njegove igre i navodno je spreman ponuditi čak 82 milijuna eura.

Engleski klubovi su „poludjeli“ i za napadačem Porta Andreom Silvom. 21-godišnja „devetka“ ove sezone ima 13 golova i četiri asistencije u prvenstvu, a u reprezentaciji je postao najmlađi strijelac hat-tricka u povijesti Portugala čime je srušio rekord star 88 godina.

Porto je poznat kao klub koji dobro trguje, a svog najvećeg dragulja neće pustiti nimalo jeftino. Zbog njega bi u opasnost mogao doći čak i rekord Paula Pogbe koji je Juventus zamijenio Unitedom za čak 105 milijuna eura.

Ronaldo ima dostojnog nasljednika

Tek 21 godinu ima i „novi Ronaldo“ Gelson Martins. Krilni igrač Sportinga rođen na Zelenortskim Otocima je samo godinu dana nakon debija u portugalskoj Primeri oduševio u Ligi prvaka protiv Real Madrida i zaradio pohvale madridskih navijača i medija.

Nevjerojatno brz i okretan igrač je „bušio“ obranu Reala i odmah privukao interes Kraljeva. Sporting za svog dragulja traži 60 milijuna eura i on će, barem zasad, ostati u Lisabonu. Osim Reala za njega se interesira i njihov najveći rival Barcelona koja je za krpanje deficitarne pozicije već „zakaparila“ jednog Portugalca.

Prema pisanju Sporta na ljeto će novi desni bek Barcelone postati 22-godišnjak iz Valencije Joao Cancelo. U njemu katalonski gigant vidi dugoročnu zamjenu za Danija Alvesa, a Cancelo neće biti jeftin i potpisat će na pet godina.

Može li ova generacija dominirati svjetskim nogometom ili ih čeka sudbina Luisa Figa?

Cancelo zatvara skupinu portugalskih talenata koja garantira svijetlu budućnost ove reprezentacije. Portugal će na raspolaganju imati vrlo raznovrsne igrače koje pokrivaju različite pozicije i otvaraju mnoge taktičke mogućnosti.

Portugal je na svojoj koži najbolje naučio da ne treba donositi preuranjene zaključke kada se radi o talentiranim generacijama. Trofeji su se očekivali i od sjajne generacije predvođene Luisom Figom koja na kraju nikada nije našla snage za završni korak.

Snage za taj korak je zato našla Ronaldova generacija potpomognuta svojim budućim nasljednicima. Odlazak generacije 32-godišnjeg Ronalda je sve bliži, a on neće biti posebno bolan jer ključeve reprezentacije ostavljaju u ruke mladićima koji već sada igraju na vrhunskoj razini.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider