Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Sramota je zaboravljena

Kek "oživio" Sloveniju: Poslije očajnog starta drže poziciju za Euro

Naši susjedi Slovenci u rujanskom ciklusu kvalifikacija napravili su odličan posao.

Galerija Slavlje Slovenaca (Foto: AFP) Benjamin Verbič (Foto: AFP) Josip Iličić (Foto: AFP) Jan Oblak (Foto: AFP)

Osim utakmice Azerbajdžan - Hrvatska ovog ponedjeljka odigrano je još devet kvalifikacijskih utakmica za Europsko prvenstvo, a dobar posao napravili su naši susjedi Slovenci.

U dramatičnoj završnici i ludoj utakmici punoj preokreta Slovenija je u Ljubljani s 3:2 svladala Izrael pogotkom Benjamina Verbiča u 90. minuti i zasjela na drugo mjesto skupine G.

A prije samo pola godine stvari su za slovensku reprezentaciju bile potpuno crne...

Osramotili se u Ligi nacija

Još protekle jeseni propisno su se osramotili u Ligi nacija, ispavši u najlošiji rang tog natjecanja nakon što u skupini s Norveškom, Bugarskom i Ciprom u šest utakmica nisu uspjeli ostvariti niti jednu pobjedu.

Bio je to znak za ozbiljne rezove, a prvi korak u sklopu tog resetiranja bio je povratak Matjaža Keka na klupu reprezentacije. Kek, koji je Sloveniju odveo na Svjetsko prventsvo 2010., za prvi zadatak postavio si je povratak Jana Oblaka, jednog od najboljih svjetskih vratara koji je zbog neslaganja s nekim bivšim izbornicima neko vrijeme bojkotirao reprezentaciju.

Juventus priprema dvije velike "otimačine", Englezi će poludjeti Juventus (Foto: AFP)

Kek je u svojem naumu i uspio, ali daleko od toga da su kvalifikacije počele idealno. U ožujku je Slovenija odigrala 1:1 u Izraelu, a zatim i sa Sjevernom Makedonijom na svom terenu. Kad je početkom lipnja došao poraz od Austrije u Klagenfurtu, našli su se u izrazito neugodnoj situaciji, sa samo dva boda na kontu u prva tri kola.

Latvijska petarda sve preokrenula

Bijes su iskalili na Latviji, koju su kao gosti pregazili s 5:0, a ta petarda bila je svojevrsna najava onoga što slijedi.

Rujan je donio domaće okršaje s Poljskom i Izraelom, a tu su Sosedi napravili pravi iskorak prema plasmanu na Euro. Uzeli su svih šest bodova, s tim da su lakši posao imali protiv lidera skupine Poljske nego protiv Izraelaca, koji su manje od pola sata do kraja utakmice vodili u Stožicama s 2:1.

Uspjeli su okrenuti te sad listopadske okršaje u Sjevernoj Makedoniji i s Austrijom na domaćem terenu čekaju na željenoj drugoj poziciji. Podsjećamo, iz svake će skupine po dvije reprezentacije izravno na Euro.

Rezultati by SofaScore

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider