Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Veliko iznenađenje

Real našao rješenje za rušenje Barce: On zna kako uštopati Messija!

Real traži trenera koji bi zamijenio kritiziranog Rafaela Beniteza i konačno prekinuo dominaciju Barcelone...

Kada Florentino Perez javno podrži trenera, to je obično znak da mu priprema zamjenu. Tako je do sada bilo, prisjetimo li se bliže i dalje prošlosti, od Ancelottija do Del Bosquea. Nakon teškog poraza u „el clasicu“ i posljednjeg brodoloma Reala na El Madrigalu, Rafael Benitez pleše po tankoj žici otkaza.

Benitez ima katastrofalne loše karte u rukama: nema rezultat, u lošim je odnosima s nekolicinom igrača, svlačionica ga više manje ne poštuje, a navijači su ga već odavno prekrižili, fićukaju mu na svakoj utakmici i traže ostavku. Ako napravi samo još jedan „kiks“, neću mu biti spasa. Perez mu do sada nije dao otkaz prije svega jer bi time priznao kolaps vlastite vizije, a nije imao na raspolaganju ni adekvatnu zamjenu, ali s obzirom da se i sam našao na udaru navijača, koji sve češće prizivaju njegovu ostavku, predsjednik Reala nema previše manevarskog prostora.

Našao rješenje za Messija

Jose Mourinho i Zinedine Zidane i dalje kotiraju kao najizgledniji Benitezovi nasljednici, no navodno se u holovima Santiago Bernaebua, spekuliraju pojedini španjolski mediji, sve češće spominje još jedno ime, nekima potpuno iznenađujuće - Jorge Sampaoli, 55-godišnji argentinski stručnjak na klupi čileanske reprezentacije, koja je aktualni prvak Južne Amerike. U finalu ovogodišnje Cope Čile je pobijedio Argentinu koju je predvodio Lionel Messi, najveća zvijezda Realova arhi-rivala Barcelone. Čile je efikasno zaustavio Messija, koji je u finalu odigrao najlošiju partiju na turniru. Upravo je taj podatak najviše zapeo za oko čelnicima Reala.

Na Santiago Bernabeuu nadaju se da bi Sampaoli i na klupi Reala pronašao protuotrov za Messija i ostale zvijezde Barcelone. Neki će reći da Barcelona nije Argentina, ali ni Čile nije Real. Koliko god je Barca jača od Argentine, Madriđani su još jači od Čilea.

S obzirom da se čini kako je Jose Mourinho sve bliže Old Traffordu, a da Zidane u ovom trenutku ne pristaje ili nevoljko pristaje sjesti na najužareniju klupu svjetskog nogometa, jer smatra da još nije spreman biti glavni trener Reala, a ako bi i pristao, to bi najradije napravio u ljeto, kada bi imao mogućnost proći pripreme i pripremiti momčad kako on misli da je nabolje, opcija sa Sampaolijem kao „vatrogascem“ i čovjekom koji je u staju izvaditi kestenje iz rasplamsale vatre čini se prilično realnom.

Trener bez igračke karijere

Sampaoli je još jedan u plejadi trenera koji nije imao profesionalnu igračku karijeru. Kao kadet je potpisao za Newell's Old Boys, no ubrzo se teško ozlijedio pa je već s 19 godina morao prekinuti karijeru. Newell's Old Boys je još jedna poveznica s Messijem. To je, naime, klub u kojem je Messi napravio prve nogometne korake i kojem se obećao vratiti po svršetku karijere u Europi. Prvu ozbiljniju trenersku šansu Sampaoli je dobio u drugoj momčadi Newell's Old Boysa, Argentino de Rosariju, i to na vrlo zanimljiv način.

Niželigaški Belgrano de Arequito doveo je do finala regionalnog natjecanja, no vlasti su mu zabranile ulazak na stadion pa je pratio utakmicu s ograde. Fotografija koja je izašla u lokalnim novinama privukla je pažnju čelnika Newell's Old Boysa i odlučili su mu ponuditi posao. Sampaolija još iz najranijih dana trenerske karijere prati glas eksplozivnog tipa koji poput nervoznog pit bulla hoda uz aut-liniju i galami na igrače i svađa se sa sucima. Tu je naviku zadržao do današnjih dana kada je diljem Južne Amerike postao slavan i poštovan trener.

U Peruu je prvi put u karijeri sjeo na klupu profesionalnog kluba elitne lige. Nakon početnih neuspjeha, posrećilo mu se u Coronelu Bolognesiju kojeg je prvi put u povijesti odveo do međunarodnog natjecanja – Copa Sudamericane. Taj mu je uspjeh otvorio vrata većih klubova. Prelazi u Ekvador gdje uspijeva Emelec odvesti do naslova prvaka u prvom dijelu sezone. Emelec je te sezone izgubio finalnu utakmicu s pobjednikom drugog dijela sezone LDU Quitom, ali je izborio nastup u Copa Libertadoresu, južnoameričkom pandanu europske Ligi prvaka.

Veliki uspjesi u Čileu

Taj uspjeh donio mu je posao u velikom čileanskom klubu Universidadu de Chileu kojeg je odveo do tri naslova državnog prvaka te osvaja Copa Sudamericanu 2011., natjecanje koje je u Južnoj Americi po važnosti odmah iz Copa Libertadoresa.
Godinu kasnije postaje izbornik čileanske reprezentacije koju odvodi na Svjetsko prvenstvo u Brazil, gdje je Čile dogurao do osmine finala i izgubio od domaćina tek na jedanaesterce. Najveći uspjeh stigao je ove godine kada Čile po prvi put u povijesti postaje prvak Južne Amerike.

Nogometnom filozofijom Sampaoli je sljedbenik proslavljenog argentinskog trenera Marcela Bielse pa ne čudi što je dolaskom na kormilo čileanske reprezentacija vratio u igru Čilea tipičnu Bielsinu energičnost i visoki presing. Čile danas igra moderan i funkcionalan nogomet, za oko sasvim pristojan, a koji očito donosi rezultat. Kakav ugled Sampaoli trenutačno uživa u svijetu dovoljno govori i podatak da se uz Pepa Guardiolu i Luisa Enriquea nalazi na FIFA-inoj skraćenoj listi kandidata za najboljeg trenera godine.

Perez traži čovjeka koji će prekinuti dominaciju Barcelone

Dakako da sve navedeno nije moglo promaknuti čelnicima Reala. I sam interes madridskog velikana veliki je kompliment za argentinskog trenera, a kako stvari stoje lako je moguće da se interes pretvori u konkretnu suradnju. Florentino Perez već godinama traži način kako da prekine dominaciju Barcelone.

Nije uspio s Manuelom Pellegrinijem, a tek su djelomičan uspjeh, svakako nedovoljan za ambicije Reala, donijeli Jose Mourinho i Carlo Ancelotti. Real nikako da pronađe protuotrov za Messijevu Barcelonu. Možda je Sampaoli pravi izbor? Na Santiago Bernabeuu očito preispituju tu mogućnost. Argentinac je našao taktičko rješenje za Messija na reprezentativnoj razini. Zašto to ne bi ponovio i u Realu?
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider