Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Sjeća se Čačića

Tko je Ivajlo Petev, novi trener Dinama koji Maksimir ne pamti po dobrom

U ne odveć dugoj trenerskoj karijeri najveći trag ostavio je u Ludogorecu.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Kao glavni kandidat za trajnije rješenje na klupi Dinama isplivao je Ivajlo Petev.

Petev je aktualni izbornik reprezentacije Bugarske, rođen 9. srpnja u gradu Loveč.

U tamošnjem klubu Litex započeo je igračku karijeru u kojoj je u domovini nastupao još za Olympic Teteven, Spartak 1918, Černo More, Rodopu Smolyan, Dunav Ruse i Marek Dupnitsu.

S 32 godine se prvi i jedini put otisnuo u inozemstvo, u grčki klub koji se zove Trikala, nakon čega se vratio u bugarski Lyubimets i onda s igranjem prestao u klubu Etar 1924.

Uzlet u Ludogorecu

U Lyubimetsu je počeo trenersku karijeru kao trener-igrač, a onda ga je nazvao kontroverzni Kiril Domuščijev. Kontroverzni bugarski poduzetnik i vlasnik Ludogoreca upravo je Peteva izabrao za trenera.

Pod vodstvom Peteva Ludogorec je 2011. izborio plasman u među prvoligaše, a onda i u iduće dvije sezone osvajao naslove prvaka.

Prvi izlazak u Europu, u drugom pretkolu Lige prvaka 2012. godine, za Peteva je završio u - Maksimiru. Uz jako puno sreće u obje utakmice Dinamo je eliminirao Bugare koji su primili pogotke u sudačkoj naknadi i u Razgradu i u Zagrebu, gdje je Domagoj Vida u 98. minuti ostavio ih bez nastavka natjecanja.

Mamićev favorit već četiri godine

Zdravko Mamić je od tih susreta počeo iznimno cijeniti Peteva čije se ime pojavljivalo u kombinacijama kad bi Dinamo tražio trenera - prvo nakon smjene Krune Jurčića u ljeto 2013., a onda i prije nekoliko mjeseci, kad je Zoran Mamić otišao u Saudijsku Arabiju.

Zanimljivo, Petev je jedan od rijetkih trenera koji se mogu pohvaliti angažmanom u klubu u trajanju od jednog dana. Levski iz Sofije angažirao ga je 8. listopada 2013. što se nije svidjelo navijačima (zbog njegovih ranijih izjava). Upali su na press konferenciju i skinuli mu dres od Levskog, a Petev je dan kasnije podnio ostavku.

Maksimir mu dosad nije bio sretan

Na novi angažman nije dugo čekao - doveo ga je ciparski AEL Limassol s kojim je radio odličan posao i umalo osvojio titulu. Završili su drugi na ljestvici, s istim brojem bodova kao i prvak APOEL, čime su izborili nastup u trećem pretkolu Lige prvaka u dijelu ždrijeba za neprvake. Tu su u prvoj utakmici uspjeli pobijediti Zenit (1:0), ali u Sankt Peterburgu su potopljeni s 3:0. Ta eliminacija ih je odvela u play-off Europa lige gdje nisu imali sreće sa ždrijebom - naletjeli su na Tottenham i ispali s ukupnih 5:1.

Krajem 2014. Petev prihvaća poziv Bugarskog nogometnog saveza i postaje izbornik. Doveli su ga da pokuša spasiti što se može jer Bugarska je u kvalifikacijskoj skupini (u kojoj je bila i Hrvatska) neposredno prije toga remizirala s Maltom što je bila kap koja je prelila čašu.

U prvoj utakmici s Petevom na klupi Bugari su do 84. minute vodili protiv Italije koja je uspjela odnijeti bod iz Sofije. Ukupno je Petev u 13 utakmica pet puta pobijedio uz dva remija i šest poraza, među kojima i onaj od Ante Čačića na Maksimiru, baš kao i s Ludogorecom od Dinama.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider