Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Na udaru kritika

Osramoćeni Pep u panici: Bolesna ponuda Cityja, Barca strahuje za Messija

Guardiola panično traži pojačanja, a Manchester City pokuca je na vrata Barcelone...

Manchester City pripremio je bajoslovnu ponudu za Barcelonu i Lionela Messija, pišu engleski i španjolski mediji. „Građani“ nude Barceloni odštetu od 110 milijuna eura, a Messiju tjednu plaću od 900.000 eura. Na godišnjoj razini to je oko 47 milijuna eura.

Transferna "bomba": Barca traži zamjenu za Suareza i dovodi veliko pojačanje

Zašto sad i zašto u ovom trenutku? Prvo, kako Messi još uvijek nije potpisao novi ugovor s Barcelonom, očito je da „šeici“ pokušavaju iskoristiti priliku. Engleski mediji spekuliraju kako je upravo ta ponuda jedan od razloga zašto Messi odugovlači pregovore s Barcelonom i stalno podiže letvicu. Jer, ako mu City daje 47 milijuna, kako mu Barcelona može nuditi „samo“ tridesetak milijuna? Čini se da je Barca u panici i da njezini čelnici ni sami ne znaju što učiniti. To govore neke posljednje neobično otvorene izjave njezinih šefova.

Guardiola proživljava najteže dane

Drugo, Pep Guardiola na Etihadu proživljava najteže trenerske dane pa i ne čudi što šokira izjavama o kraju karijere. U prošlom je kolu kod Evertona pretrpio najteži poraz (0:4) u karijeri i doživio vjerojatno najveće kritike otkada je stigao u Englesku. Jer, ni City ne pamti tako težak poraz u domaćoj ligi otkako je u njega ušao u arapski kapital.
Guardiola je na udaru žestokih engleskih kritičara koji poslovično nemaju milosti kada kola krenu nizbrdo, a kako ga i ne bi kritizirali kada Manchester City zaostaje za vodećim Chelseajem deset bodova.

Na svoje su došli i Guardiolini kritičari u Španjolskoj i posebice u Njemačkoj, a koji su svih ovih godina tvrdili da je Guardiola odveć precijenjen trener, koji je najveći dio svoje reputacije izgradio na leđima spektakularnih igrača koje je vodio, ponajprije Lionela Messija.

Lako je bilo u Barceloni i Bayernu

Mnogi će reći da osvajati trofeje s onom Barcelonom pa i Bayernom nije bilo tako teško, jer tim igračima trebalo je samo dati loptu i pustiti ih da igraju. Guardiolina karizma počela je pucati već u Bayernu. Katalonac je uvjerljivo osvajao naslove njemačkog prvaka, ali ipak nije napravio ono zbog čega je zapravo doveden na Allianz Arenu, a to je Liga prvaka. Da je Guardiola znao što će mu u amanet ostaviti Yupp Heynckes, vjerojatno ne bi ni dolazio u Muenchen. Isto tako, vjerojatno ni čelnici Bayerna ne bi tražili novog trenera.

Priče o tome da je Heynckes tek tako odlučio otići u mirovini prilično su naivne. Treba se samo prisjetiti kako su ga ismijavali njemački mediji nakon što je Bayern izgubio naslov prvaka Europe na Allianz Areni protiv Chelseaja. Mnogo toga govori da su čelnici Bayerna već u tom trenutku započeli pregovore s Guardiolom. Kako je Guardiola želio uzeti godinu odmora, Bayernu se nije isplatilo angažirati novog trenera pa je ostavio Heynckesa. Ako se prisjetite razvoja događaja u sljedećoj, trofejnoj sezoni, Bayern u jesenskom dijelu sezone nije stajo bajno, dapače Heynckes je bio žestoko kritiziran, gotovo da je bio na stupu srama.

Nije uspio u Bayernu

Tada je već sve bilo dogovoreno s Guardiolom i potom je usred sezone javno objavljeno da će na kraju sezone zamijeniti Heynckesa, koji će, govorili su, najvjerojatnije u mirovinu. No, nekako baš u tom trenutku Bayern je proigrao i zgazio sve pred sobom do kraja sezone, osvojivši na kraju trostruku krunu. Malo tko je to mogao očekivati, a zacijelo to nije očekivao ni Guardiola pa ni čelnici Bayerna.

Možda se ne može baš reći da je Guardiola upropastio moćni Bayern koji mu je ostavio Heynckes, ali ni da je osvajanje naslova prvaka Njemačke s takvom momčadi neki poseban uspjeh. Mnoge navijače Bayerna razočarao je Guardiolin skor u Ligi prvaka. Tri polufinala Lige prvaka u kojima je glatko poražen od Reala i Barcelone te nešto teže od Atletica, i to bez postignutog gola u gostima, ostavili su duboko utisnuti ožiljak u Katalončev trenerski kredibilitet. Status najboljeg ili barem ponajboljeg trenera današnjice dosta se zaljuljao.

Stoga ni mnogi navijači Manchester Cityja te napose neutralni promatrači u Engleskoj nisu bili odveć euforični kada je objavljeno da stiže na Etihad. Strahovi da s trenutačnom momčadi neće moći ispuniti svoju viziju i kreirati igru kakvu je imao s Barcelonom i Bayernom, iz jednostavnog razloga što City nema njihovu kvalitetu, pokazali su se opravdanim.

S Messijem je sve puno lakše

„Građani“ ne samo što bodovno loše stoje u prvenstvu nego i loše igraju, imaju prevelike oscilacije i nikako da uhvate pobjednički ritam. Kako trenutačno stoje stvari, teško da će biti posebno bolje do kraja sezone. Posve jasno da Guardiola s trenutačnom momčadi Cityja teško može igrati ono što je igrao s Barcelonom i Bayernom. City jednostavno nema tu kvalitetu, ali ni taj profil igrača i dobro izbalansiranu momčadi.

Engleski „bookmakeri“ predviđaju da je mala šansa kako će Guardiola dobiti otkaz čak ako i ne izbori Ligu prvaka. Predviđaju da će dobiti još jednu šansu, ali pitane je može li uspjeti ako se City osjetno ne pojača?
Katalonac je dobio Gabriela Jesusa, ali on je još premlad i neprovjeren u najtežim bitkama tako da je teško računati kako ga talentirani Brazilac može sam izvući iz gabule.

To je i razlog zbog čega na Etihadu gotovo panično traže istinska pojačanja, a nema većeg pojačanja od Messija. Guardiola će na ljeto dobiti 250 milijuna eura za pojačanja, a dobar dio te svote, ako ne i cijelu Katalonac bi jamačno dao za Argentinca. Istina, čak ni Messi ne može biti jamac da će Guardiola uspjeti u Cityju, ali jasno je kao dan da bi s njim u momčadi sve bilo puno lakše i izglednije.


 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider