Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Velika prijetnja

Šokantna vijest za Real, Barcu, United, Bayern...: Je li ovo moguće!?

Guangzhou Evergrande navodno je postao najvrjedniji nogometni klub na svijetu...

Prvak Kine Guangzhou Evergrande pretekao je Real Madrid, Barcelonu, Manchester United i Bayern te je postao najvrjedniji nogometni klub na svijetu, iznenađujuću i za europske velikane zacijelo šokantnu vijest objavila je službena kineska novinska agencija Xinhua.

Vrijednost kineskog kluba od strane kineske agencije procijenjena je na čak 3.35 milijardi dolara, dok je Forbes procijenio Real na 3.26 milijardi dolara. Je li ovo realna procjena kineske agencije, može se raspravljati, o tome bi se trebali izjasniti financijski stručnjaci, no činjenica jest da je prvi put javno objavljena vrijednost nekog kineskog kluba nakon što su se njegove dionice pojavile na Kineskoj nacionalnoj burzi u studenom prošle godine, dok je prva transakcija napravljena u utorak.

Guangzhou Evergrande najvrjedniji klub na svijetu?

Evergrandove dionice prodavale su se po 8.5 dolara po komadu, a ukupno ih je prodano 36.000, za ukupno 300.000 dolara. Kada bi sve dionice bile prodane po toj cijeni, vrijednost kluba bi iznosila 3.35 milijardi dolara, što je više od procijenjene vrijednosti Reala, Barcelone, Manchester Uniteda, Bayerna i svih ostalih klubova.

Guangzhou Evergrande peterostruki je uzastopni prvak Kine i najveći favorit za obranu naslova u tek započetoj sezoni. Kineska elitna liga probila se na naslovnice europskih i svjetskih medija snažnim iskorakom u zimskom prijelaznom roku, kada su kineski klubovi poharali europsko tržište nogu ostvarivši najveće transfere.

Europom i svijetom odjeknuli su transferi poznatih nogometaša u najboljim godinama. Prvo je Jiangsu Suning kupio Chelseajeva Brazilca Ramiresa za tada rekordnih 32 milijuna eura, a potom ga je nadmašio Guangzhou Evergrande kupivši napadača Atletico Madrida i kolumbijske reprezentacije Jacksona Martineza za 42 milijuna eura, no Jiangsu Suning je uzvratio kupivši Šahtarova Alexa Teixeiru za čak 50 milijuna eura.

Kina opasno prijeti Europi

Kako trenutačno stvari stoje, čini se da kineski klubovi neće na ovome stati te da se u budućnosti mogu očekivati slični transferi. Može se raspravljati o procjeni vrijednosti najboljeg kineskog kluba, koja se čini prenapuhanom i nerealnom, no ostaje činjenica da je Kina, druga najveća svjetska ekonomija iza SAD-a, očito odlučila uložiti ogromna sredstava u razvoj tamošnje profesionalne lige (Chinese Super League) i općenito nogometa, tako da se nameće zaključak kako će europski divovi u Kini dobiti snažnu konkurenciju u narednim godinama na tržištu nogu.

No, Kina nije jedina koja prijeti Europi, američka MLS liga također iz godine u godinu napreduje i povećava ulaganja, a slični procesi, doduše sa za sada dosta manjim intenzitetom, odvijaju se i u Indiji, Australiji, Indoneziji, Maleziji i ostalim velikim istočnim zemljama koje postaju ekonomski sve moćnije. Mnogobrojni nogometni agenti i menadžeri nogometaša zacijelo trljaju ruke, jer je logično zaključiti da će zakonom ponude i potražnje cijene nogometaša i trenera, pa i onih prosječnih, dodatno porasti.

Novac koji se okreće u nogometu probija sve barijere. Nogomet je kao daleko najpopularniji sport na svijetu postao golemi biznis i iz godine u godinu se povećava. I to takvim tempom da je pitanje gdje je kraj plesu milijuna i milijardi?

Najvrjedniji klubovi po Forbesu:

Real Madrid 3.26 milijardi dolara
Barcelona 3.16
Manchester United 3.10
Bayern 2.35
Manchester City 1.38
Chelsea 1.37
Arsenal 1.31
Liverpool 982
Juventus 837
AC Milan 775


 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider