Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Otvoren put u Rusiju

Evo zašto je to jako dobar ždrijeb: Hrvatska veliki favorit, sve ostalo alibiji

Ako u ovoj skupini Hrvatska ne može biti prva, u kojoj bi bila i kako će onda u Rusiju?

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Epilog ždrijeba kvalifikacijskih skupina za Svjetsko prvenstvo 2018. izazvao je podijeljena mišljenja u hrvatskoj sportskoj javnosti. Da, moglo je biti možda malo bolje, ali i puno, puno gore. Niko Kovač ili neki drugi izbornik neće imati alibi ako Hrvatsku ne odvede u Rusiju. Mišljenja smo da bi to bio veliki neuspjeh.

Niko Kovač: Skupina je teška i vrlo izjednačena

Ako se odmaknemo od otrcanih fraza tipa „neće biti lako“ (što je i kad je bilo lako?) te još otrcanijih pratećih opisa kao što su „neugodna ili zahtjevna“ skupina (koja to nije takva?), mišljenja smo da je Hrvatska prošla prilično dobro, čak štoviše jako dobro, ako proanaliziramo ostale skupine i sustav natjecanja.

Devet je skupina, izravno dalje idu samo prvoplasirani, dok će osam najbolje drugoplasiranih u dodatne kvalifikacije, dakle, najgori drugi ispada.

Vjerujemo da će se većina složiti kako Hrvatska ima najkvalitetniju momčad u skupini, i to osjetno. Ako će se Hrvatska, uz dužno poštovanje suparnicima, bojati Islanda, Ukrajine, Turske i Finske, onda ni ne treba ići na Mundijal.

Zar bi bilo bolje u skupini imati Francusku i Švedsku, Italiju, Švicarsku, Dansku i Poljsku ili BiH i Grčku?

Činjenica je da u skupini nema autsajdera, ali to u pravilu odgovara najkvalitetnijoj momčadi, a to je u ovom slučaju Hrvatska. Zar nije bolje imati četiri realno slabija suparnika koji su međusobno podjednake kvalitete, a ne jednog na istoj ili višoj razini, kao što su Italija, Francuska, Švedska ili Švicarska, koji će također pobjeđivati ostale i onda s vama u izravnom obračunu odlučiti tko će biti prvi?

Drugo mjesto ne jamči prolaz dalje, u doigravanju tako i tako čekaju neki „islandi, turske ili ukrajine“ ili možda jači suparnici i morate ih izbaciti u dvije utakmice. Zar se nije bolje i lakše s njima obračunati u ligaškom sistemu gdje je u opticaju daleko više utakmica i mogućnosti da izgube bodove? Naravno, ako smatrate da ste bolji i kvalitetniji. Ako netko misli da Hrvatska to nije, onda je to sasvim druga priča.

Kvalifikacijske skupina za plasman na Svjetsko prvenstvo 2018.

Skupina A: Luksemburg, Bjelorusija, Bugarska, Švedska, Francuska, Nizozemska.

Skupina B: Andora, Latvija, Farski otoki, Mađarska, Švicarska, Portugal

Skupina C: San Marino, Azerbajdžan, Norveška, Sjeverna Irska, Češka, Njemačka

Skupina D: Gruzija, Moldavija, Irska, Srbija, Austrija, Wales

Skupina E: Kazahstan, Armenija, Crna gora, Poljska, Danska, Rumunjska

Skupina F: Malta, Litva, Slovenija, Škotska, Slovačka, Engleska

Skupina G: Liechtenstein, Makedonija, Izrael, Albanija, Italija, Španjolska

Skupina H: Cipar, Estonija, Grčka, BiH, Belgija

Skupina I: Finska, Turska, Ukrajina, Island, HRVATSKA.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider