Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Sudbinski derbi

Hajdukova šansa desetljeća: Ako Dinamo izgubi, bit će velike frke

Dinamo danas dočekuje Hajduk na Maksimiru u 19. kolu Prve HNL...

Treći po redu najveći derbi hrvatskog nogometa ove sezone. Visoke tenzije popratni su folklor gotovo svakog derbija, ovaj put prilično isforsirano i usiljeno, pa nećemo o tome. Neka nogomet bude u prvom planu, kako i treba uvijek biti. Nakon novog „kiksa“ Rijeke u Zaprešiću, ulog je titula jesenskog prvaka. Dinamo bi se s pobjedom bodovno poravno s Rijekom, odnosno izbio na čelo zbog bolje gol-razlike, a Hajduk bi došao na bod zaostatka.

Pobjeda u derbiju nosi i veliku psihološku prednost. Dinamo bi s osvojena tri boda potvrdio da je pravi „gazda“ hrvatskog nogometa i da prvi pratitelji mogu ostaviti svaku nadu pred Maksimirom, da su im snovi o naslovu prvaka samo sanak pusti.
No, ako Hajduk pobijedi ili čak ako odigra još jedan remi s „modrima“, pokazat će da s pravom računa na titulu prvaka i da Dinamo više nije što je bio u posljednjih deset sezona, otkada suvereno vlada HNL-om.

U Dinamu samouvjereni

Prema „mirisu“ koji dolazi iz „modrog“ tabora može se osjetiti da su dinamovci samouvjereni i prilično sigurni u svoju nadmoć.
Ne bih imao ništa protiv da se prvenstvo rješava u međusobnim ogledima. Imamo još dvije međusobne utakmice pa da vidimo“, poručio je lijevi bočni Dinama Josip Pivarić i na neki način bacio rukavicu izazova Splićanima i Riječanima.

U Dinamu imaju razloga biti samouvjereni, legitimno je da tako razmišljaju s obzirom na deset uzastopnih titula koje im daju sigurnost i podižu pobjednički mentalitet. Međutim, „modri“ u prvom dijelu sezone u domaćem prvenstvu ne igraju na razini prijašnjih sezona, što zorni svjedoči podatak da u četiri derbija s Hajdukom i Rijekom nemaju nijednu pobjedu, triput su remizirali i izgubili na Rujevici. Zagrepčani lošije partije u prvenstvu opravdavaju potpunom koncentracijom na Ligu prvaka, koja im, kako kažu, oduzima puno energije, u fizičkom i psihološkom smislu.

'Modri' još uvijek najkvalitetniji

Nikako da se s velebnih europskih arena „prešaltaj“ na domaćem oronule stadione i „blatnjave“ travnjake. U Maksimiru su uvjereni da još uvijek imaju daleko najjaču momčad u HNL-u i da će sve doći na svoje mjesto kada završe europsku misiju i posvete se isključivo domaćem prvenstvu.

Tko će slaviti u derbiju na Maksimiru?

Ukupno glasova:

Nije da im argumenti nemaju rezona, jer činjenica jest da Dinamo pored pobjedničkog mentaliteta još uvijek ima i najkvalitetniju momčad i najdužu klupu u ligi, no treba imati na pameti da je prošla polovica utrke i da Zagrepčani nisu navikli da im u ovoj fazi prvenstva netko puše za vratom a kamoli da ga moraju stizati. Upravo zbog toga je iznimno važan predstojeći derbi. Ako Dinamo pobijedi, dodatno će ojačati uvjerenje o nadmoći u hrvatskim okvirima i srušiti moral i Splićanima i Riječanima, no ako Hajduk uspije izaći neokrznut s Maksimira, dogodit će se upravo suprotno.

Hajduk nadigrao Dinamo na Poljudu

„Modri“ bi na zimsku stanku otišli s prilično poljuljanim samopouzdanjem, a kada tomu još dodate sve potrese koji su pogodili maksimirski klub izvan i na travnjaku, od uhićenja glavnog čovjeka kluba, izvršnog predsjednika Zdravka Mamića pa do dopinške afere jednog od ključnih igrača momčadi Arijana Ademija, jasno je u kakvom bi ozračuje čekali proljetni dio sezone.

U Hajduku su svjesni da Dinamo ima kvalitetniju momčad, no razlog za optimizam pronalaze u posljednja dva derbija u kojima su bili potpuno ravnopravni „modrima“, u Splitu čak i nešto bolji. Nakon brodoloma protiv Rijeke na Poljudu, „bijeli“ su uspjeli prebroditi krizu i vratiti se na pobjedničku stazu. Damir Burić donio je na Poljud njemačku mirnoću, disciplinu, red i rad, trener Hajduka ne pada tako lako u euforiju, ali ni u depresiju, drži svoju momčad na maksimumu i do sada je uglavnom znao pronaći najbolja rješenja. Tko bi, primjerice, rekao da će Hajduk i bez najboljeg igrača u prvom derbiju sezone Francka Ohandze nastaviti pobjeđivati i skupljati bodove?

S druge strane, Zoran Mamić cijelu polusezonu pokušava pronaći balans između Lige prvaka i domaćeg prvenstva i uglavnom ne uspijeva. Dinamo je bez sumnje napravio značajan iskorak u Ligi prvaka, prije svega u pogledu igre i ukupnog dojma, a ni pobjeda nad Arsenalom i tri osvojena boda nisu rezultat za podcijeniti, no nikako da sličnu razinu igre demonstrira u HNL-u.

Sudbinski derbi

Je li u pitanju samo fizičko i psihičko „pražnjenje“ u Ligi prvaka ili je posrijedi ipak nešto drugo, pokazat će vrijeme, možda već popodnevni derbi, koji je Dinamu u ovom trenutku u rezultatskom smislu daleko važniji od dvoboja s Bayernom u posljednjem kolu Lige prvaka. Utakmica s Bavarcima igra se uglavnom za prestiž, dok će ishod derbija u mnogome odrediti nastavak sezone. Možda je preteška konstatacija, ali ovaj derbi mogao bi se pokazati sudbinskim za daljnja zbivanja na Maksimiru.

Hajduk ima šansu izazvati tektonske potrese na Maksimiru, posljedice bi mogle biti razorne. U kontekstu cijele situacije, doista je pitanje bi li i kako Dinamo „preživio“ eventualni poraz u derbiju? Hajduk je u tom pogledu ipak u nešto komotnijoj situaciji, jer nije favorit i na papiru je slabija momčad. "Bijelima" poraz ne bi tako teško pao kao "modrima", ali nije ni da bi prošao tek tako, sigurno bi ostavio određene posljedice.

Vjerojatne postave:

Dinamo: Eduardo – Pinto, Sigali, Taravel, Pivarić – Rog, Goncalo, Antolić – Soudani, Henriquez, Fernandes.

Hajduk: Kalinić – Juranović, Milović, Velasquez, Milić - Jefferson – Bencun, Sušić, Caktaš, Tudor – Vlašić.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider