Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
duga suspenzija!?

Arijan Ademi pozitivan i na B nalazu: Slijedi izbacivanje iz nogometa!

Arijan Ademi odnosno njegov B uzorak također je bio pozitivan na doping, javio je Dinamo.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Loša vijest stigla je iz Švicarske. Arijan Ademi ipak je bio pozitivan na doping što je pokazao i B uzorak koji je jučer otvoren u Nyonu, a nakon što je veznjak Dinama bio pozitivan na dopinškoj kontroli nakon utakmice s Arsenalom u 1. kolu Lige prvaka. Sada slijedi teška kazna UEFA-e i izbacivanje iz nogometa možda i na nekoliko godina. 

„Mislim da su male šanse da dobije suspenziju manju od dvije godine“, kazao nam je u telefonskom razgovoru dr. Božidar Fučkar, bivši koordinator antidoping kontrole u Hrvatskom olimpijskom odboru, a kojeg se smatra najvećim stručnjakom u Hrvatskoj za doping kod sportaša.

"Disciplinska komisija Uefe će odlučivati o slučaju na svom sastanku 27. listopada nakon čega ćemo znati više detalja. Prema pravilima Uefe Dinamo i sami igrač ne smiju ništa komentirati dok disciplinski postupak ne bude okončan.

Podsjetimo, Uefa je otvorila postupak protiv Ademija nakon što su rezultati doping kontrole nakon utakmice protiv Arsenala pokazale kako je njegov nalaz bio pozitivan na nedozvoljena sredstva", stoji u priopćenju Dinama.

Tko je krivac: Ademi ili liječnička služba Dinama?

Službeno još nije poznato kako su se kod Ademija našle nedozvoljene supstance. U ovom trenutku teško je reći je li riječ o pogrešci Dinamovih liječnika ili je Ademi na svoju ruku uzimao neke preparate prilikom oporavka od ozljede i nije ih prijavio liječničkoj službi Dinama?

„U nekim slučajevima liječnici ili treneri priznali bi pogrešku pa sportaši ne bi bili kažnjeni“, podsjetio je Fučkar.

Prisjetimo se slučajeva hrvatskih atletičara Siniše Ergotića i Sandre Perković, koji su bili pozitivni na dopinškoj kontroli, ali se kasnije pokazalo da su odgovorni bili njihovi liječnici i treneri koji su napravili administrativne pogreške pa su oni snosili posljedice, a sportaši su oslobođeni optužbi.

Još ćemo vidjet kako će se rasplesti ovaj slučaj s Ademijem, ali jasno je da je u pitanju karijera Dinamova veznjaka, ako doista dobije dvogodišnju suspenziju.

Dinamo se za sada ne treba bojati da će mu biti oduzeti bodovi u Ligi prvaka ili da će biti izbačen iz istog natjecanja. Prema pravilniku Uefe klubovi snose posljedice ako nedozvoljena supstanca bude pronađena kod najmanje dvojice nogometaša iste momčadi. U tom slučaju više se ne može govoriti o slučajnosti i zato klubovi moraju biti kažnjeni.

Nakon što je Ademi bio pozitivan nakon utakmice s Arsenalom, Uefa je napravila dodatne testove uzevši uzorke nekolicini Dinamovih nogometaša. Rezultati se još čekaju.
 

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider