Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
apsolutni hit

Sirijski izbjeglica zasjenio njemačkog heroja finala Svjetskog prvenstva

Nogometaši i tržišna vrijednost kreću se ovisno o njihovim izvedbama na travnjaku...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Od početka sezone uglavnom slušamo i čitamo o nogometnim otkrićima u Engleskoj i Španjolskoj, ali nitko nije spomenuo one u njemačkoj Bundesligi. Riyad Mahrez, Jamie Vardy, Dele Alli, Sergi Roberto, Dimitri Payet... to su samo neka od imena o kojima slušamo gotovo svaki vikend. No jeste li čuli za Mahmouda Dahouda, Juliana Weigla ili recimo Filipa Kostića?

Riječ je o trojici nogometaša iz Bundeslige kojima je cijena najviše narasla (u Njemačkoj) od početka 2016. godine. Dahouda (20) je posebna priča jer je riječ o sirijskom izbjeglici koji je 2010. godine ušao u razvojni program Borussije Mönchengladbach, svog aktualnog kluba. On je bio jedan od trojice 19-godišnjaka na utakmici protiv Bayerna kada je Borussia (M) prva u ovoj sezoni nanijela poraz bavarskom divu.

Dahouda je prije manje od godine dana vrijedio 600 tisuća eura, u veljači ove godine je njegova cijena narasla na osam milijuna, a danas vrijedi čak 12 milijuna! On je najveći dobitnik kada je porast tržišne cijene u pitanju (transfermarkt).

Vezni nogometaš Borussije Dortmund Julian Weigl drugi je najveći dobitnik. Njegova je cijena od veljače do danas narasla za tri milijuna eura, te njegova aktualna tržišna vrijednost iznosi 12 milijuna. Stuttgartov Filip Kostić danas vrijedi 12 milijuna eura, a u veljači je vrijedio 10.

Najveći gubitnik je Bayernov Mario Götze. On je 2014. godine, nakon što je Njemačka osvojila naslov svjetskog prvaka, a on postigao pobjednički pogodak u finalu protiv Argentine, vrijedio 55 milijuna eura. Nakon četiri mjeseca u 2016. Götze vrijedi 'samo' 35 milijuna eura. U odnosu na veljaču njegova cijena pala je za pet milijuna.

Razlog tako strmoglavog pada su ozljede koje su ga pogodile u posljednjih godinu dana, ali i filozofija trenera Bayerna Pepa Guardiole u kojoj nema mjesta za omalenog 'zlatnog dečka' njemačkog nogometa.

Top 10 igrača u njemačkoj Bundesligi čija je cijena najviše narasla u posljednja dva mjeseca:

1. Mahmoud Dahoud (Borussia Mönchengladbach) 8 ---> 12 milijuna eura

2. Julian Weigl (Borussia Dortmund) 9 ---> 12 milijuna eura

3. Filip Kostić (Stuttgart) 8 ---> 10 milijuna eura

4. Joshua Kimmich (Bayern) 8 ---> 10 milijuna eura

5. Niklas Süle (Hoffenheim) 8 ---> 10 milijuna eura

6. Jonathan Tah (Bayer Leverkusen) 10 ---> 12 milijuna eura

7. Henrih Mhitarjan (Borussia Dortmund) 28 ---> 30 milijuna eura

8. Jhon Cordoba (Mainz) 1.75 ---> 3.5 milijuna eura

9. Lukas Rupp (Stuttgart) 2.5 ---> 4 milijuna eura

10. Andreas Christensen (Borussia Mönchengladbach) 6.5 ---> 8 milijuna eura

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider