Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
zaludio nijemce

Tko je hrvatski napadač koji zabija poput Marca van Bastena?

Hrvatskoj se javnosti ovog vikenda predstavio Antonio Čolak, napadač od kojeg izbornik ne smije skretati pogled...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Subotnje 6. kolo njemačkog prvenstva obilježili su remi Bayerna i poraz Borussije Dortmund, ali i mladi hrvatski napadač Antonio Čolak koji je postigao dva pogotka u remiju svog Darmstadta protiv Werdera iz Bremena. Bili su mu to prvijenci u Bundesligi i u dresu Darmstadta gdje igra na posudbi iz Hoffenheima.

Posebno je u oko zapeo drugi pogodak za 2:2 koji je postigao u stilu Marca van Bastena iz 1988. godine. Duga lopta nabačena je na desnu stranu šesnaesterca, a Čolak ju je iz trka i iz prve raspalio i neobranjivo pogodio suprotni vratarev kut. Prethodno je zabio za vodstvo svoje momčadi s bijele točke.

Uvijek na posudbama

Riječ je o 23-godišnjem centarforu koji je rođen u Njemačkoj (Ludwigsburg) gdje je gradio cijelu svoju dosadašnju karijeru. Prošao je omladinske škole Freiburga, Stuttgarta, Hoffenheima i Karlsruhera, a s potonjim je potpisao prvi profesionalni ugovor 2012. godine.

Igrao je za drugu momčad Karlsruhera prije nego je iste godine prodan u Nurnberg. U dvije godine upisao je 59 nastupa i 29 pogodaka u drugoj momčadi, dok je za prvu upisao svega sedam nastupa. Između 2014. i 2015. godine posuđen je poljskoj Lechiji, a onda je 2015. prodan u Hoffenheim.

Nakon toga je sezonu i pol proveo na posudbi u Kaiserslauternu koji se natjecao u Bundesligi II. Postigao je pet pogodaka u 22 nastupa. Na početku ove sezone Darmstadt je izrazio želju za njegovim dovođenjem i Hoffenheim je pristao.

Svoje mogućnosti pokazao je još 21. kolovoza kada je u svega 60 minuta zabio hat-trick u utakmici DFB Pokala. Nakon toga je dobio prve minute u Bundesligi (20 minuta) u susretu protiv Borussije Dortmund, da bi potom već tri kola zaredom igrao svih 90 minuta.

Izabrao Hrvatsku

Iako je rođen u Njemačkoj, Čolak je dosada nastupao u tri različita uzrasta hrvatskih reprezentacija. Zaigrao je do 18, 19 i 20 godina. Najviše je traga ostavio u konkurenciji do 19 godina gdje je u 14 nastupa postigao šest pogodaka.

Hrvatski izbornik Ante Čačić uistinu ima nekoliko napadača na koje bi mogao baciti oko u nadolazećem periodu, pa čak im i dati šansu na nekom idućem okupljanju. Osim Čolaka tu je i Ivan Santini, napadač koji je žario i palio belgijskim nogometnim travnjacima, a sada u francuskom prevnstvu zabija u dresu Caena. U formu se polako vraća i veznjak Niko Kranjčar, dok svoje kvalitete pokazuje i ponekad problematični Marko Livaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider