Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
komentar ivice mede iz pariza

Modrić i Brozović očitali lekciju Turcima: Hrvatska nadomak drugog kruga!

Hrvatska je pobjedom nad Turskom napravila značajan korak ka drugoj fazi natjecanja.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Fantastičnim volejom Luka Modrić spustio je glasne turske navijače na stolce i podigao Hrvate na Parku prinčeva u neopisivu euforiju. Turski navijači od tog se šoka nisu oporavili do kraja utakmice. Nakon Modrićeva gola nisu bili ni blizu tako raspjevani i bučni kao većim dijelom prvog poluvremena. Hrvati su dominirali kako na travnjaku tako i na tribinama.

„Svaka čast, bili ste bolji i zasluženo pobijedili. Vaša procjena da Hrvatska ima kvalitetniju momčad pokazala se točnom“, korektno je priznao turski kolega Senad Ok, s kojim smo vodili žustre rasprave posljednjih dana.

S obzirom na šanse, trebala je Hrvatska uvjerljivije slaviti, no najvažnije je na startu velikog natjecanja ostvariti pobjedu. S tri boda puno lakše se diše i vjerujemo da će Hrvatska samo rasti kako turnir bude odmicao. Protiv Češke možemo očekivati i bolju igru i bolju realizaciju.

Praktički od starta utakmice nije se moglo ne zamijetiti da Hrvatska ima veću kvalitetu igrača i igre. Da se razumijemo, nije to bila rapsodija, ali protok lopte bio je sasvim solidan. Modrić i Rakitić majstorski su prebacivali težište igre s lijeve na desnu stranu pa je takva igra rezultirala brojnim centaršutevima s oba krila.

Ivica Medo

Perišić i Srna tražili su Mandžukićevu glavu, no lopta je dolazila do drugih igrača. Da se Mandžo našao u onoj šansi s početka utakmice umjesto Brozovića, Hrvatska bi zacijelo i ranije povela.

Ante Čačić izveo je na travnjak momčad koju je pokazao novinarima na posljednja dva treninga. Brozović je zamijenio Marka Pjacu na desnom krilu, a Milan Badelj je upao na mjesto zadnjeg veznog. Ideja je bila da Badelj pokriva leđa Modriću, a da se s Brozovićem na krilu dobije na kombinatorici i pokrivanju većeg dijela terena. Zna se da Brozović može trčati od jutra do sutra.

Očito je Čačić zaključio da ne smije imati previše ofenzivno orijentiranih igrača pa je tražio balans između obrane i napada. Badelj je imao dosta krivih dodavanja, ali nije srljao prema naprijed, već je odgovorno i pametno pokrivao prostor, što mu je bila osnovna zadaća. Brozović je uz Modrića vjerojatno bio najbolji igrač hrvatske reprezentacije. Očitali su lekciju Turcima i pokazali im tko je tu bolji.

Fatih Terim odlučio se na jednu promjenu u odnosu na ono što su najavljivali turski mediji. Cenk Tosun dobio je šansu umjesto Buraka Yilmaza. Terim je na press-konferenciji dan prije utakmice između redova najavio takvu mogućnost. Turski novinari na poluvremenu su konstatirali da je Terim pogriješio te da su od prve minute trebali zaigrati Volkan Sen i Burak Yilmaz.

Oni su ušli u drugom dijelu, ali da su i zaigrali od početka, sumnjamo da bi se nešto bitnije promijenilo. Hrvatska je vidljivo bolja momčad i Turke je mogla spasiti samo Fortuna, a ona im ovaj put nije bila naklonjena kao u Beču 2008. Priznajemo da nas je onaj predzadnji centaršut s pola terena malo „zanjihao“, prošlo je kroz glavu svašta, sličilo je na Beč, ali dragi Turci ne može baš svaki put...

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider