Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
od ovog ljepšeg nema

Tour of Croatia: Svijet će opet obići ljepote Hrvatske, pogledajte raspored etapa

Ovogodišnje, četvrto izdanje biciklističke utrke "Tour of Croatia" održat će se od 17. do 22. travnja, a ponajbolji će svjetski vozači tijekom šest etapa prijeći 1075 kilometara diljem Hrvatske.

Utrka kroz Hrvatsku, od svog ponovnog pokretanja pod direktorskom palicom proslavljenog bivšeg vozača Vladimira Miholjevića 2015. godine, rasla je iz godine u godinu te je Međunarodni biciklistički savez (UCI) ovogodišnje izdanje kategorizirao kao HC (Hors Categorie) utrku, što je po snazi drugi najjači rang etapnih utrka, odmah do WT (WorldTour) utrka, što znači da na njoj može nastupiti i do 70 posto momčadi koje imaju WT licencu.

Ipak, ove godine će se na startu prve etape u Osijeku naći vozači iz tri WT momčadi, Bahrain, Astana i Trek, dok je sastav Dimension Data u posljednji trenutak odustao zbog velikog broja ozlijeđenih vozača, prvenstveno njihove sprinterske zvijezde Britanca Marka Cavendisha koji je u padu prije tri tjedna zadobio višestruke prijelome. Uz njih, na startu će biti još 12 ProContiental momčadi uz pet Continental momčadi, među kojima je i najbolji hrvatski sastav Meridiana Kamen.

Usponi na Biokovo i Učku

Uz četiri ravničarske etape u kojima bi do izražaja trebali doći najbolji sprinteri, čak dvije etape ovogodišnje utrke imat će cilj na vrhu uspona, što obećava iznimno zanimljive završnice. Posebno atraktivan bit će završetak treće etape, koja će se voziti od Trogira do vrha uspona na Biokovo, kada će se vozači u posljednjih 29 kilometara od Podgore do Svetog Jure vertikalno uspeti za 1762 metra. Uz uspon na Svetog Juru, kandidati za ukupnu pobjedu priliku za konačni obračun imat će u petoj etapi tijekom koje će se dva puta penjati na Učku, prvo s istarske, a zatim i s kvarnerske strane.

"Tour of Croatia primarno je sportski događaj, ove godine smo najviše rangirana utrka u regiji, ali to je ujedno i turistički važan događaj za našu zemlju. Tijekom ovogodišnje utrke karavana će proći kroz više od 100 mjesta, općina i gradova, a slika će biti distribuirana u više od 180 zemalja svijeta. Posebno smo ponosni što će distribuciju raditi tvrtka ASO, koja je vlasnik najveće svjetske biciklističke utrke 'Tour de Francea', a ljudi iz ASO-a su pristupili nama i ponudili nam suradnju. Također, za ovu kao i za sve prethodne utrke televizijsku produkciju radit će španjolska tvrtka ISB, koja već godinama radi prijenose s olimpijskih igara", naglasio je direktor utrke Miholjević te najavio kako se u sljedećim godinama planiraju dodatni popratni sadržaji tijekom same utrke:

"Ovo je dugoročni projekt, ali nije ga lako održavati i zato idemo iz godine u godinu. Znamo da veliki broj cikloturista, koji prate utrku putem televizijskih ekrana, dolaze u Hrvatsku i voze čitavu rutu, pa od sljedeće godine planiramo pokretanje projekta 'Queen stage Granfondo' kako bi biciklisti rekreativci mogli samo nekoliko sati prije profesionalaca odvesti rutu najteže etape utrke. Zatim, u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša planiramo u gradovima domaćinima ciljeva etapa organizirati utrke za školarce u skupljanju reciklažnog materijala, a željeli bismo vrlo skoro organizirati i 'Kid's Tour of Croatia' kako bi djeca školske dobi odvezla posljednjih nekoliko kilometara svake etape, a pobjednici bi dobili nagrade na istoj pozornici na kojoj će nagrade primati i pobjednici etapa".

Utrka "Tour of Croatia" od svog se prvog izdanja odvija pod pokroviteljstvom predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, a važni sponzori su Središnji državni ured za sport te Hrvatska turistička zajednica.
U organizaciju je uključeno i Ministarstvo unutarnjih poslova, koje se pobrinulo da se u prva tri izdanja ne dogodi niti jedan sigurnosni incident, a načelnik Uprave policije Krunoslav Borovec izjavio je kako se za sigurnost natjecatelja i gledatelja na prošlogodišnjoj utrci brinulo 250 policajaca, a bilo je angažirano 75 motocikala i 50 automobila.

ETAPE UTRKE:
17. travnja, 1. etapa: Osijek - Koprivnica - 227 km
18. travnja, 2. etapa: Karlovac - Zadar - 234,5 km
19. travnja, 3. etapa: Trogir - Biokovo (Sveti Jure) - 134 km
20. travnja, 4. etapa: Starigrad/Paklenica - Crikvenica - 171 km
21. travnja, 5. etapa: Rabac - Učka (Poklon) - 156,5 km
22. travnja, 6. etapa: Samobor - Zagreb - 151,5 km

DOSADAŠNJI POBJEDNICI:
2015 - Maciej Paterski (Polj)
2016 - MATIJA KVASINA (HRV)
2017 - Vincenzo Nibali (Ita)

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider