Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Švicarke težak zalogaj

Hrvatske rukometašice prokockale veliku prednost: Jedva iščupale bod za prolaz u drugi krug Eura

Hrvatske rukometašice osvojile su bod za prolaz u drugi krug Eura.

 

Hrvatske rukometašice su izborile nastup u drugom krugu Europskog prvenstva odigravši u ljubljanskoj Areni Stožice protiv Švicarske 26-26 (14-12) u utakmici posljednjeg, 3. kola u skupini A.

 

Ne pobijedi li Mađarska Norvešku u dvoboju koji je na rasporedu od 20.30 sati, Hrvatska će u drugi krug prenijeti dva boda.

Tena Japundža je postigla šest pogodaka, Katarina Pavlović je pet puta pogodila mrežu, uz stopostotnu realizaciju, a četiri gola djelo su Stele Posavec. Ivana Kapitanović je imala šest, a Tea Pijević pet obrana.

Mia Emmenegger je sa sedam golova bila najbolji strijelac utakmice.

Hrvatske rukometašice su u dvoboj protiv Švicarki krenule rezerviranije nego što je to bilo dva dana prije protiv Mađarske. Obrana je bila poroznija, što su švicarske rukometašice koristile u prvih desetak minuta i realizirale gotovo sve napade. No, hrvatski napadi su bili efikasni pa su Kristina Prkačin i Tena Japundža sa po dva pogotka držale priključak.

Dosta problema u obrani

Kad im se u ulozi realizatorice priključila i Stela Posavec, a bolja obrana omogućila Tei Pijević da počne zaustavljati šuteve Švicarki, hrvatske rukometašice su u 14. minuti prvi put došle do dva pogotka prednosti (7-5). Švicarska je u tom razdoblju više od šest minuta ostala bez realizacije.

Veću prednost u prvom poluvremenu izabranice Nenada Šoštarića nisu uspjele ostvariti. Kad bi se za to i ukazala prilika, Hrvatsku su "presjekla" isključenja Ane Debelić i Kristine Prkačin, što je omogućilo švicarskoj reprezentaciji da zadrži priključak.

U 22. minuti Emmenegger je s desnog krila drugim od svoja tri pogotka izjednačila na 10-10, da bi golovima Paule Posavec i Katarine Pavlović iz sedmerca Hrvatice ponovno otišle na +2 (12-10). Švicarke su odgovorile s dva pogotka u niz za 12-12, ali su Katarina Ježić i Tena Japundža donijele "kraljicama šoka" zalihu od dva pogotka (14-12) za drugih 30 minuta.

Japundža odigrala sjajno poluvrijeme

Ljevoruka Japundža je odigrala možda i najbolje poluvrijeme za reprezentaciju, postigavši četiri pogotka iz pet pokušaja s desnog krila.

Nakon pogotka Katarine Ježić u 32. minuti Hrvatska je prvi put došla do tri pogotka prednosti. U igri "gol za gol" hrvatske rukometašice su držale +3 do 36. minute, a onda je Sara Šenvald iz kontranapada, nakon sjajno bačene lopte vratarice Ivane Kapitanović, donijela Hrvatskoj četiri gola viška (18-14).

Švicarski izbornik Martin Albertsen bio je prisiljen zatražiti minutu odmora koja je donijela rezultat, jer su njegove izabranice zaredale s dva gola i imale napad za smanjenje na samo pogodak zaostatka.

No, Hrvatska se obranila te golima Stele Posavec i Tene Japundže ponovno došla do +4 (20-16). Šteta je što Japundža na 21-17 nije uspjela odvesti "kraljice šoka" prvi put na pet golova prednosti, jer je švicarski izbornik nakon toga odlučio napadati "7 na 6", ostavljajući nebranjena vrata.

Dramatična završnica utakmice

Takvom igrom Švicarke su prvo u 50. minuti smanjile zaostatak na dva pogotka (22-20), u 54. minuti prvi put izjednačile (23-23) nakon 12-12 u prvom poluvremenu, a u 55. minuti i povele (24-23). Hrvatsku obranu su s krila "bušile" sjajna Mia Emmenegger i Riner, a izvana Daphne Gautschi, dok je Manuela Bruetsch skinula dva "zicera".

Dora Krsnik je pogodila za 24-24, ali i neoprezno zaradila isključenje iz kojeg su Švicarke s dva pogotka došle do 26-24 na manje od dvije minute prije kraja.

U konfuznoj završnici Hrvatska je ipak uspjela izbjeći poraz golovima Andree Šimare i Katarine Pavlović, koja je uz puno sreće postigla pogodak za 26-26 dvije sekunde prije kraja.

Nakon nepotpunog trećeg kola Hrvatska je s tri boda na drugom mjestu. Vodeća Norveška ima četiri boda i utakmicu manje, Mađarska je treća sa dva boda, a Švicarska je zadnja s jednim bodom, prvim koji su Švicarke osvojile na velikim natjecanjima.

HRVATSKA - ŠVICARSKA 26-26 (14-12)

Ljubljana. Arena Stožice. Suci: Alvarez Mata i Bustamante Lopez (oba Španjolska).

HRVATSKA: Kapitanović 6, Pijević 5 obrana; P. Posavec 1, Šenvald 1, Krsnik 3, S. Posavec 4, L. Kalaus, D. Kalaus, Ježić 2, Japundža 6, Pavlović 5 (4), Šimara 1, Debelić, Barišić, Petika, Prkačin 3

ŠVICARSKA: Schuepbach 6, Bruetsch 4; Kuendig 2, Frey, Schmid 4, Emmenegger 7, Gautschi 4, Stutz, Hodel 2, Hess, Kaehr 2, Riner 3, Altherr 1, Bucher 1 (1), Eugster, Albrecht

SEDMERCI: Hrvatska 4/4, Švicarska 1/1

ISKLJUČENJA: Hrvatska 10 minuta, Švicarska 4 minute

 

Standings provided by Sofascore

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider