Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
pala je

Dopinigirana 15-godišnja Ruskinja ostala bez olimpijske medalje, završila četvrta i u suzama

Kamila Valijeva pala je u borbi za medalju na Zimskim olimpijskim igrama i tako osvojila 4. mjesto.

Ruskinja Ana Ščerbakova osvojila je u četvrtak zlatnu medalju u umjetničkom klizanju na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu dok je njena sunarodnjakinja Kamila Valijeva zauzela četvrto mjesto.

Ščerbakova, koja je nakon kratkog programa u utorak bila druga, zahvaljujući današnjem slobodnom programu sakupila je 255.95 bodova, njena sunarodnjakinja Aleksanbdra Trusova koja je zauzela drugo mjesto imala je na kraju 251.73 bodova, a trećeplasirana Japanka Kaori Sakamoto 233.13.

Kamila Valijeva je, nakon što je u kratkom programu završila kao prva mjestu, danas je u slobodnom programu bila četvrta sa 224,09 bodova zbog više pogrešaka.

Dopiniški skandal mlade ruske klizačice

Valijeva je 7. veljače osvojila zlato u ekipnom natjecanju, no dan kasnije je otkriveno da je na ruskom državnom prvenstvu bila pozitivna na lijek trimetazidin zbog čega je odgođena dodjela medalja.

Inače, Valijeva se branila na saslušanju tvrdnjom da je greškom uzela lijek za srce njezina djeda, rekao je u utorak dužnosnik MOO-a.

Valijeva je iznijela taj argument na saslušanju pred Sudom za sportsku arbitražu (CAS) o tome treba li joj dopustiti nastavak natjecanja u Pekingu, rekao je Denis Oswald, stalni predsjedavajući Disciplinske komisije Međunarodnog olimpijskog odbora.

"Njezin argument je bio da se ova kontaminacija dogodila miješanjem s proizvodom koji je uzimao njezin djed", rekao je Oswald.

MOO najavio da neće dodijeliti medalju Valijevi

Nakon toga ju je Ruska antidopinška agencija suspendirala, no poslije njene žalbe suspenzija je ukinuta. Sportski arbitražni sud (CAS) je u ponedjeljak donio odluku da može nastupiti u pojedinačnom programu.

Međunarodni olimpijski odbor (MOO) je objavio da neće biti dodjele medalja u ovoj disciplini ukoliko Valijeva završi među prve tri.

MMO je objasnio kako će se "radi pravednosti među sportašima" čekati da se utvrdi ili ne utvrdi je li ili nije postojalo kršenje antidopinških pravila kod Valijeve, što obično traje nekoliko mjeseci, kako bi odredilo postolje timski događaj.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider