Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
pada hrvatski rekord?

''Vječni'' hrvatski prvoligaš na krovu Europe: Nevjerojatan učinak kakav nitko drugi nema

Među svim prvoligašima Starog Kontinenta koji trenutačno igraju sezonu nitko nema više remija od hrvatskog predstavnika.

Koprivnički klub Slaven Belupo ušao je u elitni rang hrvatskog nogometa 1997. godine i otad su Farmaceuti sinonim za stabilnost u hrvatskom nogometu.

Njihovi plasmani varirali su od najboljeg drugog mjesta 2007./2008. do najgoreg predzadnjeg u dva navrata. Ipak, Farmaceti nikad nisu ispali, a rijetko su se borili i za ostanak, uglavnom bez velikih potresa osvajajući pozicije u zlatnoj sredini tablice.

Slična je situacija i ove sezone, u kojoj gotovo sigurno neće izravno ispasti jer posljednji Rudeš ima svega tri boda. Slaven drži sedmo mjesto s bodom više od Intera i dva više od Istre, koja se nalazi na poziciji koja vodi u doigravanje za HNL. Međutim, Slavenova situacija mogla je biti mnogo komotnija da nemaju gotovo nestvaran broj remija.

Slaven Belupo na krovu Europe!

Farmaceuti trenutačno na kontu imaju 18 bodova u 19 utakmica, a čak 12 osvojili su remijima. Po tom učinku koprivnički je klub na krovu čitave Europe! Nijedan prvoligaški klub sa Starog Kontinenta nema toliko izjednačenih rezultata u odnosu na broj utakmica.

Postotak remija Slaven Belupa je oko 63 posto. Najbliži je pratitelj iz Uefina sustava izraelski Hapoel Tel Aviv koji ima 60 posto remija ili 12 u 20 utakmica.

Slijedi Rubin Kazan koji je podijelio bodove s protivnicima u 10 od 17 utakmica (58 posto). Turski Bursaspor je također odigrao 19 utakmica i remizirao u njih 11. U najjačim ligama ističe se Valencia s 12 remija u 22 utakmice.

U Italiji su izjednačeni Fiorentina i Torino, koji imaju po 10 remija u 22 utakmice. U svim ostalim ligama malo tko se može uspoređivati sa Slavenom. U susjedstvu je najbliži crnogorski Rudar s 10 remija u 19 utakmica.

Hrvatski rekord ozbiljno ugrožen

U ovaj pregled nismo uvrstili nekoliko liga, uglavnom skandinavskih, koje igraju sezonu u drugačijem formatu i čija prvenstva još nisu počela.

Osim što predvode Europu, Farmaceuti su i na dobrom putu prema rušenju hrvatskog rekorda. Rekorderi su Zadar i Rijeka, koji su u 34 utakmice sezone 1993./1994. upisali 17 remija. Slijedi Split sa 16 remija u 36 utakmica 2015./2016.

Do kraja sezone preostalo je još 17 kola. Ako remiziraju još pet puta, izjednačit će rekord HNL-a po broju remija, a još sedam neodlučenih susreta bilo bi dovoljno za rekordni postotak remija u sezoni. Ne treba posebno naglašavati da je njihov posljednji susret završio remijem u derbiju začelja protiv Istre.

Bit će zanimljivo vidjeti kako će se razvijati ova situacija i kako će na kraju sezone izgledati u usporedbi s hrvatskom i europskom konkurencijom. Farmaceuti su na dobrom putu da postanu europski kraljevi remija…

Rezultati by SofaScore

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider