Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
"najveća priča u 100 godina"

Veliki hit europskog nogometa pretvorio se u prvorazredni skandal: Iza svega stoji prijevara?

Osvojili su mnoga srca svojom filmskom pričom, ali pred njima bi mogli biti teški dani.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Švedski Östersunds bio je velika priča europskog nogometa prošle sezone. Mali klub u svega se osam godina izdigao od amaterizma do Europske lige; tamo su čak prezimili i na proljeće upisali pobjedu protiv velikog Arsenala, ali na kraju su ispali s ukupnim rezultatom 4:2.

Osim uspjeha na terenu, klub se isticao i inovativnim pristupom u kojem su igrači, primjerice, izvodili predstave, balete, stand up komedije i repali na priredbama za lokalno stanovništvo. Bila je to filmska priča koja je oduševila mnoge, ali ovaj film mogao bi dobiti ponešto drugačiji nastavak.

Sada već bivši predsjednik kluba Daniel Kindberg uskoro ide na sud zbog financijskog kriminala. Slučaj je potresao švedski sport i pretvorio se u prvorazredni skandal, javlja Associated Press.

Kindberga se sumnjiči da je kompliciranom shemom, uz pomoć još dvije osobe i tri tvrtke, usmjerio više od milijun eura novca poreznih obveznika u klub. Prijeti mu šest godina zatvora, a klub bi mogao ostait bez mjesta u elitnom rangu švedskog nogometa.

Skandal je otkrila novinarka lokalnog Östersund Posta Linda Hedenljung. Slučaj su u ÖP-u nazvali ''najvećom pričom u više od 100 godina'' u središnjoj Švedskoj gdje je smješten Östersund, grad od 50.000 stanovnika.

''Östersund je podijeljen. Pola ljudi kaže nastavit kopati, a pola prestani se miješati u naš voljeni nogometni klub", rekla je AP-u.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider