Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Na stadionu 49 tisuća ljudi

Najveći grad na Jadranu koji posebno obožavaju Srbi želi nazad u elitu: Dva legendarna Vatrena itekako ga pamte

Utakmici talijanske Serie B Bari - Genoa nazočilo je nevjerojatnih 48.877 gledatelja.

Dvije istinske legende hrvatskog nogometa, Zvonimir Boban i Robert Jarni, u sezoni 1991./1992. dijelile su svlačionicu u talijanskom Bariju.

Bobana je tog ljeta Milan doveo iz Dinama i odmah ga proslijedio na posudbu u Bari kako bi se tamo što bolje asimilirao na talijanski nogomet, dok je Jarni kupljen iz Hajduka kao ciljano pojačanje.

Te sezone Bari je ispao iz najvišeg ranga talijanskog nogometa, ali u karijerama dvojice naših legendi epizoda na jugu Italije ostala je izuzetno važna. Tu su se prvi put susreli s inozemnim nogometom, otamo je krenula njihova strana pečalba i uzlet prema najvećim svjetskim klubovima za koje su kasnije nastupali.

Bari je inače najveći grad na Jadranskom moru, sa svojih 317 tisuća stanovnika je ispred Venecije, Trsta, albanskog Drača i našeg Splita.

Istoimeni nogometni klub osnovan je 1908. godine, ali tijekom svojeg postojanja prolazio je kroz brojne turbulencije, slijedom čega je nekoliko puta proglašavao bankrot i kretao ispočetka. Posljednji put to se dogodilo 2018. i na tom valu i dalje jaše.

Mogu li na krilima euforije do Serie A?

Nakon što su prošle sezone osvajanjem prvog mjesta u trećeligaškoj konkurenciji izborili povratak u Serie B, cijeli grad zapljusnula je velika euforija. Apetiti su, logično, porasli i svi su počeli maštati o Serie A, u kojoj nisu igrali od svibnja 2011., kada su posljednji put napustili elitu.

Kulminacija svog tog pozitivnog ludila koje trenutačno vlada oko kluba dogodila se ovog ponedjeljka. Na stadion San Nicola na utakmicu protiv Genoe došlo je nevjerojatnih 48.877 gledatelja.

Nažalost, Bari je izgubio 1:2 i sad su njegove šanse da se dočepa jedne od prvih dvaju pozicija (koje izravno vode u Serie A) nešto manje, ali prvenstvo je tek na polovici, odigrat će se još 19 kola. U dosadašnjem tijeku sezone Bari se pokazao kao tvrd orah, ima samo tri poraza, ali zbog previše remija (devet) nedostaje mu poneki bod da krvna slika bude još bolja.

No, ovo četvrto mjesto za nekog tko je do jučer bio trećeligaš također je sjajan rezultat.

U Bariju je Zvezda postala prvak Europe

Ako u nastavku sezone Bari bude dovoljno dobar da ugrabi prvo ili drugo mjesto, ne sumnjamo da će osim Bobana i Jarnija sretni biti i Antonio Cassano, Gianluca Zambrotta, Leonardo Bonucci, David Platt i mnogi drugi nogometni asevi koji su nosili dres ovog kluba.

Bila bi to velika fešta na San Nicoli, stadionu koji je, osim za navijače Barija, poseban i za pristaše Crvene zvezde (baš na ovom zdanju odigralo se finale Kupa prvaka 1991., kada je Zvezda na jedanaesterce svladala Marseille i postala prvak Europe).

Tablice omogućuje Sofascore

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider