Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Ali nije tako jednostavno

Nacional: Mamiću i Vrbanoviću prijeti doživotni izgon iz nogometa

FIFA-ino etičko povjerenstvo navodno je započelo preliminarni istražni postupak protiv odbjeglog Zdravka Mamića.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

U sklopu međunarodne novinarske operacije Football Leaks otkriveni su senzacionalni dokumenti FIFA-e koji otkrivaju što su napravili najmoćniji čovjek hrvatskog nogometa odbjeglog Zdravko Mamić, nepravomoćno osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 6 i pol godina zbog izvlačenja novaca iz Dinama, te izvršni direktor HNS-a Damir Vrbanović, nepravomoćno osuđen na tri godine zatvora, prenosi Nacional.

To je otkriveno prema dokumentima do kojih je došao njemački Der Spiegel i potom ih podijelio s Nacionalom i ostalim partnerima iz mreže EIC. A pretraženo je čak 70 milijuna dokumenata u ovom glomaznom predmetu Football Leaksa.

Prema tim navodima, FIFA-ino etičko povjerenstvo započelo je istražni postupak protiv Zdravka Mamića i Damira Vrbanovića, kojima obojici prijeti doživotni izgon iz nogometa.

FIFA je navodno Mamićeve i Vrbanovićeve probleme s policijom prvi put primijetila 8. srpnja 2015., kada su bili u istražnom zatvoru u Remetincu, a Etičko povjerenstvo otvorilo je svoju preliminarnu istragu protiv njih četiri mjeseca nakon što je Uskok optužio braću Mamić i Vrbanovića.

No, nakon što je otvoren postupak, privremeno je zagonetno zastao. Gianni Infantino je 15 mjeseci ranije zamijenio Seppa Blattera, a jedan od vođa etičkog povjerenstva upravo je inicirao istragu protiv njega. Ubrzo nakon toga je smijenjen.

Umjesto da očisti FIFA-u od korupcije, Infantino ju je očistio od neovisnih istražitelja i moderirao Etički kodeks, a vladavina koju je uveo u svjetski nogomet ide u prilog Mamiću i Vrbanoviću. Međutim, ako presuda u Osijeku protiv Mamića i Vrbanovića postane pravomoćna, etička tijela trebala bi protiv njih zatražiti doživotne suspenzije iz nogometa.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider