Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Komentar Ivice Mede

Dinamo odigrao velebno i može sa svima: Dva junaka, Dalić ozbiljno razmišlja

Dinamo je sinoć odigrao sjajnu utakmicu protiv Viktorije, a momčad je izbacila dva pojedinca koja su najviše zasjala...

„Mrtvaci, ne znate što propuštate!“

Nije apel iz Alan Forda nego iz Napulja. Ne znamo hoće li čuveni transparent s groblja u najvatrenijem talijanskom gradu osvanuti na nekom od zagrebačkih posljednjih počivališta. Te 1987. u Napulju je bila neviđena ludnica.

Prošlog ljeta u Zagrebu i cijeloj Hrvatskoj bila je slična eksplozija emocija, to se ne može nadmašiti, ali sinoćnja atmosfera u Maksimiru podsjetila je na hrvatske dane ponosa i slave.

Veličanstvena večer u Maksimiru. Frenetično navijanje, erupcija slavlja i zadovoljstva. Na izlazu sa stadiona gromka pjesma i široki osmijesi na licima razdraganih Dinamovih navijača. Kako i ne bi, ovo se dugo čekalo, ovo mnogi nisu dočekali, a čekali su desetljećima i živjeli su za taj trenutak. Kao primjerice naš pokojni kolega Tomislav Židak. Mi koji jesmo imamo sreću i privilegiju svjedočiti najboljem europskom rezultatu Dinama u posljednjih 49 godina. Gušt koji je teško opisati. 

Rapsodija u Maksimiru

Dinamo je lakše od očekivanog pobijedio Viktoriju (3:0) i plasirao se u osminu finala Europske lige. Potpuno zasluženo! Modri su nadigrali Čehe u svim elementima igre, po broju šansi mogli su i uvjerljivije slaviti. Jednostavno rečeno, Dinamo je razbio Viktoriju. Modri su odigrali zrelo, dominantno, disciplinirano i atraktivno u isto vrijeme. Odigrali su baš velebnu utakmicu.

Dinamo na ždrijebu Europske lige izvukao Benficu, prva utakmica na Maksimiru! Dinamo - Benfica (Foto: GOL.hr) Dinamo u ždrijebu Europske lige (Foto: AFP)

Prvo poluvrijeme bilo je čista rapsodija. Kako su i najavljivali, Modri su od prve minute krenuli po pogodak, a postigli su ga u optimalnom trenutku, praktički na otvaranju utakmice. Bila je to briljantna akcija u kojoj su igrači Dinama pokazali svu raskoš svoga talenta. U toj akciji ogleda se cijela utakmica, pa čak i cijela sezona Modrih. Sjajno izvedeno, teško da može bolje. Akcija kao na malom nogometu, sve u nekoliko metara, s puno mašte i vica.

Petković je nakon lažnjaka odigrao petom, Olmo je propustio kroz noge osjetivši da mu iza leđa dolazi Oršić, koji je zakucao loptu pod gredu. Sva tri igrača koja su sudjelovala u akciji obilježila su Dinamovu sezonu iz snova. Olmo je najveća zvijezda kluba, najvrjedniji eksponat Modrih, o njemu se već sve zna i od njega se očekivalo da vuče plavu lokomotivu. Bruno Petković i Mislav Oršić junaci su utakmice, oni su i najugodnije iznenađenje sezone, igrači za koje je malo tko znao prije nego što su došli u Dinamo, a pokazali su se kao velika pojačanja. 

Dalić razmišlja o Petkoviću

Petkovićeva peta nije slučajna, često je poteže, voli je odigrati, kao što voli i zarolati, prodati lažnjak ili tunel. Puno toga mu je ostalo s malog nogometa, koji je igrao i koliko čujemo, još ga obožava igrati. Neki treneri to ne vole, misle da malonogometni potezi nisu za travnate terene. Nenad Bjelica očito nije među njima. On je dopustio Petkoviću da se razmaše i pokaže sve što zna.

Pa i najveći brazilski nogometaši odrasli su na futsalu. Ronaldo i Ronaldinho igrali su futsal kao klinci prije nego što su prešli na veliki nogomet. U Brazilu je to uobičajeno, a i u mnogim drugim nogometnim zemljama. Nije li i Barcelona svoju tiki-taku razvila na nekim elementima malog nogometa!?

Bivši dinamovci gledali rapsodiju Modrih: Čestitao i Modrić, Ćorluka "najluđi" Bivši Dinamovci čestitaju Modrima Bivši Dinamovci čestitaju Modrima Bivši Dinamovci čestitaju Modrima +4 Bivši Dinamovci čestitaju Modrima

Petković nije gotov igrač, još mora dosta raditi, ispraviti neke pogreške, taktički se razvijati, ali očito je da ima veliki potencijal. Možda je pretjerano reći da je u ovom trenutku igrač za reprezentaciju, no da bi do nje mogao uskoro doći ako ovako nastavi, to izgleda sasvim realno. Dobrim dijelom i zbog toga što na poziciji isturenog napadača Zlatko Dalić nema previše izbora.

Izbornik se pojavio na utakmici i nakon nje nije htio precizno odgovoriti na pitanje hoće li Petkovića ili nekog drugog dinamovca uvrstiti na skorašnji popis za početak kvalifikacija za Europsko prvenstvo. Dalić mora još malo razmisliti. Možda se varamo, ali dojma smo da je Petković u ozbiljnim kombinacijama. 

Oršić igrač prostora i ubojite ljevice, a zapravo je dešnjak

S druge strane, Oršić je drugačiji tip igrača, možda nije tehničar i šmeker kao Petković, no zato je odgovorniji i taktički zreliji. Oršić je igrač koji voli prostor i brzu loptu u for, a uz to očito ima i sjajnu ljevicu, iako je zapravo dešnjak. Obojica su odigrala veliku utakmicu i vjerojatno su najzaslužniji za glatku pobjedu Dinama. Ne čudi što ih je Dalić obojicu podvukao debelim flomasterom. Oršić ima nesreću jer je na njegovoj poziciji velika gužva u reprezentaciji.

Izdvojili smo njih dvojicu, ali cijela momčad odigrala je odličnu utakmicu. Dobra momčad uvijek izbaci pojedince koji zasjaju. Dinamo je ispravio pogreške iz Plzena, Modri su naučili lekciju, priznali su pogreške, pogledali se u oči i raspravili što se mora raspraviti. Ovaj put Modri nisu posustajali do posljednjeg sučeva zvižduka, bili su konstantno opasni, tražili su gol i nisu se povlačili. Veliku snagu dobivali su s tribina.

Navijači su odigrali bitnu ulogu, to je priznao i češki trener Pavel Vrba. Stvorili su sjajnu atmosferu, vrlo poticajnu, bili su vjetar u leđa Dinamovim igračima, davali su im snagu, gurali ih prema naprijed i nosili ih kada su se morali braniti.

Uz takvu igru i podršku navijača, Dinamo može puno. S velikim uzbuđenjem Modri čekaju ždrijeb, ovo ne mora biti kraj koga god im podario. Kao što reče trener Bjelica, Modri mogu sa svakim, ako ništa drugo, imat će šansu. Zašto je ne bi iskoristili?

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider