FIGHT!
SPORTOVI
FIGHT!
RATNIČKIH 12 RUNDI

Filip Hrgović jednoglasnom odlukom sudaca savladao Zhanga i postao IBF-ov obavezni izazivač

Filip Hrgović pobijedio je Zhileija Zhanga nakon 12 rundi teške borbe protiv opasnog Kineza Zhileija Zhanga.

Filip Hrgović novi je obavezni izazivač za IBF-ov pojas svjetskog prvaka u teškoj kategoriji. Filip je jednoglasnom odlukom sudaca slavio protiv Zhileija Zhanga te tako stigao do uspjeha karijere.

Ovo je tek treći put kako Hrgović nije okončao dvoboj nokautom, a Zhangu je ovo bio prvi poraz u 26. profesionalnom nastupu. Do sada je imao 24 pobjede i jedan neodlučeni susret uz 19 nokauta.

Najteži i najvažniji meč profesionalne boksačke karijere Filipa Hrgovića pokazao se upravo takvim. Kinez Zhilei Zhang bio je protivnik baš kakav je potreban u meču kojim se odrađuje obavezni izazivač za svjetskog prvaka, onaj prema IBF organizaciji.

Izazov je bačen na karakter najboljeg hrvatskog teškaša, a on je odgovorio na najbolji mogući način te je preokrenuo meč koji je na polovici podosta uvjerljivo gubio.

Hrgović prvi put u karijeri na podu

Nije Filip zapravo loše krenuo. Dobro je kontrolirao prvu rundu i činilo se da je u startu Kinezu pronašao mjeru i držao je kontrolu do posljednjih pola minute, kad Zhangu prolazio lijevi kroše. Filip se tada našao prvi put u karijeri na podu, no nažalost je i sve to rezultiralo gubitkom runde 10:8.

Vratio se Filip u drugoj dionici na najbolji mogući način, no u trećoj neobjašnjivo pada i počinje imati velike probleme s kontra gardom protivnika. Prestaje biti aktivan i Kinez na račun više dobrih pogodaka uzima treću i četvrtu rundu. 

Peta runda najneizvjesnija

Peta runda bila je najneizvjesnija u meču te ga je jednim dijelom vjerojatno i odlučila. Kroz cijelu je Hrgović bio bolji, no bodovanje je postalo upitno nakon odlične završnice Zhanga, kad je udarce Hrgovića uzdrmao, no nije bilo vremena za nešto više. Na račun te završnice Zhang odrađuje odličnu šestu rundu i na polovici meča ima veliku prednost.

Ipak, tu se pokazao onaj gore spomenuti karakter. Hrgović je odlučnije krenuo u drugu polovicu meča i čisto na račun većeg broja udaraca uzima sedmu i osmu rundu. 

Devetu rundu nastavlja Filip jednako dobro, puno je aktivniji od umornijeg Kineza koji ipak pronalazi snagu te u posljednjih pola minute prolazi s dvije serije udaraca te rundu čini neizvjesnom za bodovanje.

Može li Hrgović uzeti IBF-ov pojas svjetskog prvaka?

Ukupno glasova:

No, umor Kineza bio je neupitan i Hrgović u desetoj rundi odrađuje svoj najbolji boks u meču, izgledao je dominantno i činilo se da ide prema pobjedi, no Zhang se u pretposljednjoj dionici još jednom vraća putem nekoliko dobrih udaraca.

Obojica vjerovali da su pobjednici, ali suci su rekli - Hrga

Posljednja dionica u potpunosti je pripala Hrgoviću, koji je tražio prekid, no Kinez je unatoč sve očitijem umoru ipak izdržao do kraja. Na kraju su obojica podigli ruke, vjerujući da su napravili dovoljno za pobjedu.

No, prema mišljenju sudaca više je napravio Hrgović. Dva suca bodovali su 115-112, što je značilo kako je hrvatski teškaš uzeo osam rundi, dok je prema jednom sucu uzeo sedam te dobio meč rezultatom 114-113.

Sve u svemu, teško izborena pobjeda kakva i treba biti ona za poziciju izazivača za svjetski naslov. 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider