Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Zalog za bolje rezultate

Povijesni trenutak za hrvatsku atletiku: Na ovo se čekalo godinama

Zagreb i hrvatska atletika napokon su dobili ono što čekaju godinama - atletsku dvoranu. Hrvatska do sada nije imala niti jednu adekvatnu atletsku dvoranu u kojoj bi profesionalci, ali i djeca po zimi mogli trenirati.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Dugo godina čekali su hrvatski atletičari ovaj trenutak. Na Zagrebačkom Velesajmu otvorena je atletska dvorana, napravljena prema standardima Svjetske atletske federacije (IAAF).

Gradonačelnik Milan Bandić obećao je dovršiti i projekt na Sveticama, a svoje mjesto u gradu bi napokon trebali dobiti i rukometši te gimnastičari.

"Ovo je nešto što smo čekali ne samo od samostalnosti već i od bivše države. Nikada nismo imali svoju dvoranu, nikada nismo uspjeli napraviti ovako nešto", izjavio je Marko Jakopović, predsjednik Zagrebačkog atletskog saveza.

Naši vrhunski atletičari godinama su trenirali u katastrofalnim uvjetima.

"Imali su neku improvizaciju dvorane u Boćarskom domu, tamo nisu bili adekvatni uvjeti, bilo je hladno, nekada čak i malo hladnije nego vani. Dosta je teško i upisati dijete na atletiku ako znate da dijete nema dvoranu u kojoj će trenirati već će se morati snalaziti po školskim dvoranama ili na stazi gdje su jako niske temperature", istaknula je Sandra Perković.

Slično razmišlja i Stipe Žunić.

"4 stupnja, bura u Splitu gdje smo Sandra i ja na pripremama. Ti kad uzmeš tu kuglu ona je hladna kao led, ne možeš držati temperaturu tijela, riskiraš svaki trening ozljedu."

Mnogi talenti su odlazili iz atletika zbog neadekvatnih uvjeta

Hrvatsku atletiku napuštali su mnogi veliki talenti i to upravo zbog neadekvatnih uvjeta treniranja u zimskim mjesecima.

"Ako pogledate naše rezultate u zadnjih 20 godina koji su stvarno fenomenalni, jedan od iznimaka je bio Branko Zorko koji je trčao 1.500 metara i osvajao medalje u dvorani, ostalo mi imamo najbolje atletičare u skokovima, bacanjima i eventualno na kratkim stazama kao što je Andrea Ivančević. Znači sve disipline kraće od 100 metara su mogle nekako nešto napraviti, ali sve discipline u dugim trčanjima nisu mogle ništa i nisu mogle imati adekvatan priključak svjetskoj atletici", naglasio je čelnik Zagrebačkog atletskog saveza.

Gradonačelnik Bandić najavio je kako kroz neko vrijeme biti sagrađena i pravi veliki atletski centar, najavio je završetak sportsko rekreativnog centra Svetice, izgradnju rukometnog doma te skoro završavanje dugo obećavane gimnastičke dvorane.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider