Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Jedva čekamo

VAR za manje od godinu dana u Hrvatskoj: Cijelom "operacijom" dirigira Bruno Marić

U eliminaciji Manchester Cityja i Tottenhamovom prolasku u polufinale Lige prvaka veliku ulogu odigrala je sudačka videotehnologija. Njezino uvođenje za manje od godinu dana očekuje se i u Hrvatskoj.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Bruno Marić glavni je HNS-ov instruktor za uvođenje sudačke videotehnologije u HNL i pozorno prati sve pozitivno i negativno u provođenju VAR-a širom Europe.

"Gdje god je involviran ljudski faktor, ne možemo računati da se pogreške neće dogoditi. Tako ni u VAR tehnologiji. Ali ono što je sigurno, VAR će jako puno pomoći da se skandali, odnosno teške pogreške spriječe", izjavio

Načelno tako misle i akteri utakmice Manchester City - Tottenham (4:3), u kojoj je videotehnologija odigrala važnu ulogu, a o sudačkim odlukama nisu se svi složili.

I Guardiola i Pochettino za VAR

"Ja podržavam VAR. Ali vidjeli ste situaciju i dvojbu je li Llorente dao pogodak rukom. Iz jednog kuta čini se kao ruka, a sudac to iz drugog kuta nije vidio. Ali ja sam uvijek za pravedan nogomet i pravedne odluke", poručio je Pep Guardiola.

Slično razmišlja i Mauricio Pochettino.

"Bila odluka u tvoju korist ili protiv tebe, moraš to prihvatiti. Kao što smo mi prihvatili jedanaesterac u prvoj utakmici. I kao što smo dan ranije gledali Barcelonu i Manchester United i ostali u dvojbi je li bio jedanaesterac ili ne."

Svjestan je i Bruno Marić svih potencijalnih dvojbi, koje će i dalje ostati, unatoč VAR-u. Ali i njih bi s vremenom trebalo biti sve manje.

Marić: Zadovoljni smo načinom na koji su suci odgovorili na izazove

"Siguran sam da će i VAR evoluirati u određenom razdoblju i možda će još biti 'prošireno' djelovanje VAR-a. Jer, kad je VAR tehnologija započela, i danas, već je razlika u određenim okolnostima i mogućnostima koje se pružaju."

A što je s hrvatskim prvenstvom? Plan je da VAR zaživi za deset mjeseci, u proljetnom dijelu sljedeće sezone. Zasad ide prema planu, manje ili više.

"Radi se o vrlo kompleksnom projektu, pa određena kašnjenja ili određeni problemi koji se događaju u terminima su potpuno, rekao bih, normalni. Ali načelno možemo izraziti zadovoljstvo, osobito načinom na koji su odgovorili suci na te izazove.

Marić je zadovoljan tim više jer suci nisu profesionalci, a moraju se vremenski uskladiti s tom dodatnom obavezom.

Zasad: veljača iduće godine ostaje kao još jedan povijesni datum na travnjacima HNL-a.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider