Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Rivali sjajno krenuli

Povijesno mjesto za Vatrene: Kako se u gradu čelika iskovala nogometna euforija

Ne natječu se u istom rangu natjecanja, ali jednima i drugima ide odlično na početku ove sezone.

16. lipnja 1996. godine datum je koji u povijesti hrvatske nogometne reprezentacije zauzima posebno mjesto. Tog dana Vatreni su nokautirali Dansku, tadašnjeg prvaka Europe s 3:0 i na svom prvom velikom natjecanju, Europskom prvenstvu u Engleskoj, izborili plasman u četvrtfinale.

Poprište te velike pobjede bio je stadion Hillsborough u Sheffieldu, gradu čelika u kojem se 23 godine kasnije, ovih dana, polako kuje nogometna euforija.

Sheffield je nogometno podijeljen na dva dijela, u njemu egzistiraju Sheffield United i Sheffield Wednesday, klubovi s golemom tradicijom. United je osnovan prije 130 godina, a Wednesday je još stariji i ove godine su proslavili 152. rođendan.

Zanimljivo, premda prve utakmice za jedne i druge sežu sve do 19. stoljeća, do danas su se međusobno sastali "samo" 144 puta, od čega dio susreta uopće nije bio natjecateljskog karaktera. Razlog za to je što su relativno često igrali u različitim rangovima natjecanja.

Slučaj je to i na početku ove sezone koju su oba velika takmaca otvorili izvrsno.

United u misiji ostanka

Sheffield United je proljetos izborio povratak u Premierligu nakon 12 godina. Naravno, s jednom jedinom mišlju: ne dozvoliti da im se opet ponovi sezona 2006./2007. kada su ušli u društvo najboljih i odmah ispali.

U toj borbi za ostanak koja ih nesumnjivo čeka svaki će osvojeni bod biti izuzetno dragocjen, a Sheffield je krenuo vrlo dobro. U prvom kolu su na gostovanju kod Bournemoutha odigrali 1:1 i to nakon što su gubili do 88. minute, kada je za remi zabio Billy Sharp.

Taj bod ih je osokolio pa su u drugom kolu doma sredili Crystal Palace s 1:0 i tako se poslije 180 minuta našli na četiri osvojena boda, u društvu obaju Manchestera i Tottenhama. Smiješi im se prilika za uoči reprezentativne stanke još podebljaju svoj bodovni konto, jer ove subote su ponovno domaćini, stiže im Leicester.

Wednesday (privremeno) na vrhu Championshipa

Za razliku od Premierlige, Championship je došao do četvrtog kola, a trenutno vodeći je - Sheffield Wednesday. Četvrto kolo još nije kompletirano, igra se ovog utorka i srijede, a sinoćnjom pobjedom protiv Lutona na svom Hillsboroughu Wednesday je, makar privremeno, izbio na vrh ljestvice s devet bodova.

Sezonu su otvorili pobjedama kod Readinga i doma protiv Barnsleyja da bi potom doživjeli posrtanje u južnom Londonu u srazu s Milwallom, ali su se protiv Lutona vratili na pobjedničke staze.

Wednesday nije u Premierligi bilo punih 19 godina, od 2000. kada su posljednji put ispali. Aktualna sezona im je sedma uzastopna u Championshipu i naravno da je idući korak plasman u viši rang, kojemu su 2016. i 2017. bili blizu, ali su izgubili u play-offu. Konkurencija među engleskim drugoligašima je zastrašujuća, velika većina od tih 24 kluba se nada da se može nekako dokopati tog šestog mjesta koje vodi u play-off, tako i Sheffield Wednesday, jer onda je sve moguće.

Rezultati by SofaScore

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider