Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Nova zvijezda Premierlige

Kakva greška Chelseaja: Potjerali ga kad je imao 14 i sad se lupaju o glavu

Nakon što je nedavno debitirao za reprezentaciju Engleske, teško da će još dugo ostati u svom aktualnom klubu.

Čak i onim klubovima koji u svojoj Akademiji imaju hrpu dobro plaćenih trenera i skauta mogu se dogoditi propusti vezani za procjenu nečijeg talenta.

Posljednji takav primjer o kojem posljednjih tjedana bruji engleska nogometna javnost jesu Chelsea i Declan Rice.

Priča ide ovako: prije šest godina, kad je imao 14, Rice je na Stamford Bridgeu označen kao prekobrojan. U Chelseaju je 2006. kao sedmogodišnjak počeo trenirati nogomet i ostao je tamo sve do 2014., kada mu je rečeno da nije dovoljno perspektivan i da može svoju sreću potražiti negdje drugdje.

Potražio ju je (i pronašao) u West Hamu, u kojem se nastavio razvijati i u kojem je dobio priliku zaigrati u seniorskom nogometu. Službeni debi u prvoj momčadi dogodio se u svibnju 2017. godine u utakmici posljednjeg kola protiv Burnleyja kada je ušao u igru u sudačkoj nadoknadi.

Streloviti uzlet

Od tada je prošlo nešto manje od dvije godine, a Rice je u međuvremenu silno napredovao i njegova je karijera doživjela veliki uzlet.

Mladić rođen 14. siječnja 1999. godine, koji podjednako dobro igra na pozicijama stopera i defenzivnog veznog, profilirao se u jednog od najboljih igrača West Hama, a nedavno je stiglo veliko priznanje njegovim igrama - engleski izbornik Gareth Southgate pozvao ga je u reprezentaciju za kvalifikacijske utakmice sa Češkom i Crnom Gorom.

Protiv Čeha je na Wembleyju ušao u drugom poluvremenu, a u Podgorici je dobio priliku od prve minute.

Englezi ga "oteli" Ircima

Rice je po djedu i baki s očeve strane Irac i za reprezentaciju Irske nastupao je proteklih nekoliko godina u mlađim kategorijama (U-16, U-17, U-19, U-21), a prošle je godine odigrao i tri utakmice za seniorsku reprezentaciju.

Ali onda su se Englezi, kad su shvatili da bi im odličan igrač i veliki talent mogao pobjeći, dali u pregovore i uspjeli su nagovoriti Ricea da ipak igra za njih, što je Irce ostavilo u nevjerici s obzirom na to da mu je izbornik Mick McCarthy obećavao da će momčad izgraditi oko njega i da ga vidi kao budućeg kapetana reprezentacije Irske.

Danas Rice prema Transfermarktu vrijedi 35 milijuna eura, a na vrata West Hama kucaju brojni bogati klubovi koji bi ga željeli dovesti u svoje redove već ovog ljeta.

Solskjaer ga vidi kao dugoročno rješenje

Oba ovosezonska takmaca za titulu, Manchester City i Liverpool, već ga neko vrijeme motre, ali kao najveći favorit za njegovo dovođenje, pišu engleski mediji, figurira Manchester United.

Novopotvrđenom stalnom menadžeru Crvenih vragova Oleu Gunnaru Solskjaeru treba upravo takav tip igrača i spremni su ponuditi 50 milijuna funti.

Kako god bilo, West Ham je u odličnoj poziciji jer je nakon Božića potpisao ugovor s Riceom do 30. lipnja 2024. godine i ima dovoljno prostora za pregovaranje.

S druge strane, u Chelseaju su već sad svjesni svoje pogreške, a posebno će zažaliti kad Riceov transfer bude i službeno realiziran za desetke milijuna funti odštete...

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider