Košarka
SPORTOVI
Košarka
Potpuno novi format

Što čeka Hrvatsku? Uskoro nove bitke, ali bez najboljih igrača

Četvrtu godinu zaredom hrvatski košarkaši oprostili su se od velikog natjecanja porazom na startu nokaut faze.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Kao magarac na batine, ova generacija hrvatskih košarkaša naviknula se na ispadanje s velikih natjecanja čim krene nokaut faza.

Svjetsko prvenstvo 2014., EuroBasket 2015., Olimpijske igre 2016., EuroBasket 2017. Kad god se došlo do eliminacijskih utakmica, u situaciju stani-pani, Hrvatska je poražena i poslana kući. Kako i zašto je to tako - pitanje je za dublju analizu koja će, nedvojbeno, morati uslijediti unutar Hrvatskog košarkaškog saveza i same reprezentacije.

Vremena nema puno jer već za 73 dana počinju kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo.

Rjeđi nastupi na velikim natjecanjima zbog politike FIBA-e

U reprezentativnoj košarci još prije nekog vremena donesene su odluke o prorjeđivanju velikih natjecanja pa će se tako ubuduće EuroBasket igrati svake četiri godine, kao i Svjetsko prvenstvo, i to isključivo u neparnim godinama, kako se jedna i druga smotra ne bi održavale u godinama kad i nogometni Euro i SP.

Svjetsko prvenstvo 2019. će se igrati u Kini od 31. kolovoza do 15. rujna., a za razliku od dosadašnje prakse kada je određeni broj reprezentacija mogao putem kontinentalnih natjecanja osigurati mjesto u završnici svjetske smotre, ovog će puta kvalifikacije morati igrati baš svi (osim domaćina Kine).

Kvalifikacije kroz dva kruga

Europski format kvalifikacija nešto je s čim će se Hrvatska i svi ostali po prvi put susresti. Kvalifikacije će se igrati u dva kruga, a u prvom su 32 reprezentacije raspoređene u osam skupina. Po tri prvoplasirane će u drugi krug skupa s bodovima osvojenim u međusobnim susretima. Tamo će skupa s tri reprezentacije stvoriti novu skupinu od ukupno šest ekipa i iz te skupine će tri najbolje selekcije plasirati se na SP.

Odluku FIBA-e da na ovakav način ustroji kvalifikacije kritizirali su mnogi, prvenstveno zbog činjenice da će brojne selekcije biti primorane nastupati bez svojih najboljih igrača. Zbog termina i cjelokupnog sistema kvalifikacija, Hrvatska neće moći računati na svoje NBA perjanice (Bogdanović, Bender, Šarić, Hezonja, Žižić, Zubac).

Što se Hrvatske tiče, naša reprezentacija smještena je u prvom krugu u skupinu D s Italijom, Nizozemskom i Rumunjskom.

U prvom kolu će naša reprezentacija 23. studenog gostovati u Nizozemskoj, a tri dana kasnije bit ćemo domaćini Italiji. Bez obzira tko bude izbornik i u kakvom sastavu naša reprezentacija bude, u ovoj skupini ne bi smjelo biti problema. Ali, zbog prenošenja bodova u drugi krug iznimno je važno ubilježiti što je moguće više pobjeda u susretima s reprezentacijama koje će također proći dalje.

Plasman na SP je imperativ

U tom drugom krugu Hrvatska se križa sa skupinom C u kojoj su Litva, Poljska, Mađarska i Kosovo, koji je potpuni autsajder.

Sa svakom od tih reprezentacija koje nam dođu u drugom krugu igrat će se po dva puta, kod kuće i na strani. Prvo kolo drugog kruga igra se 14. rujna 2018., a posljednje 25. veljače 2019. godine.

Svi se nadamo da će Hrvatska izboriti plasman u Kinu jer eventualni neuspjeh u kvalifikacijama značio bi potpuni debakl za hrvatsku košarku. Ne samo da bi propustili SP 2019. već nas ne bi bilo ni na Olimpijskim igrama 2020., a onda ostaje pitanje u kakvom bi stanju dočekali idući EuroBasket odnosno u kojoj mjeri bi se to loše odrazilo na godine koje dolaze.

Rezultati by SofaScore

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider