Košarka
SPORTOVI
Košarka
Četvrtfinale Eurobasketa

Pripremite se na sve: Košarkaški klasik i momčad koja sanja reprizu makedonske bajke

Eurobasket je stigao do četvrtfinala. Nažalost, u društvu najboljih osam reprezentacija nije se našlo mjesta za Hrvatsku, ali košarkaški zaljubljenici itekako će imati što gledati...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Prvi dan četvrtfinalnih okršaja donosi mega dvoboj Grčke i Španjolske. Sudar koji bi lako mogao prerasti u spektakl. Košarkaški klasik u kojem će se Grci probati riješiti španjolskog sindroma. A imaju se zbog čega nadati. Izabranici Sergija Scariola ne briljiraju, doživjeli su dva poraza i umalo ispali od Nijemaca, ali ipak su dogurali do najbolje napadačke momčadi Eurobasketa. S druge strane, Grčka je druga najbolja obrambena ekipa.

U Španjolskoj se sve vrti oko sjajnog Gasola, koji je u osmini finala ponudio jednu od najboljih individualnih predstava u povijesti ovog natjecanja (trice gađao 6/7). No, budu li Bourousis i Koufos odradili posao u obrani, odnosno izolirali najboljeg Španjolca, Grci bi trebali steći prednost. Neće to biti lak posao, ali prioritet će biti zaustaviti najboljeg strijelca prvenstva. Jednostavno mu se ne smije dopustiti da se razmaše.

Španjolci imaju problema sa zdravljem Rudyja Fernandeza, koji je važan za njihovu igru i rotaciju. Uz Llulla i Sergija Rodrigueza čini ubojitu vanjsku liniju koja nerijetko igra s tri mala i puno opcija na perimetru. Ne smijemo zaboraviti ni Nikolu Mirotića, koji uvijek može izvući neki potez iz rukava i vrlo je lukav. Grčka prednost definitivno je Spanoulis. Igrač kakvog ima malo reprezentacija. Ili gotovo ni jedna. Ovdje odlično koristi prednosti svoje momčadi i, kao uvijek, zna privesti utakmicu kraju. Donijeti ispravne odluke u pravo vrijeme. Kako bi mogli odlučivati detalji, nema čovjeka kojega bi radije imali u momčadi od njega.

Grčka ima veću širinu i više igrača koji mogu iskočiti i postati ključan faktor u ovakvim susretima. No, za njih je ovo najveći test dosad. Najveće probleme stvorila im je Hrvatska, dok su Španjolci već imali nekoliko teških izazova. Nakon poraza od Srbije na otvaranju, Gasol i društvo su igrali pred puno većim pritiskom i bili pred ispadanjem, što može biti pozitivan faktor u novoj potencijalnoj drami.

Katsikaris se nada kako će mu dvije velike uzdanice, Antetokounmpo i Printezis, biti na nivou. Njegova momčad je skoro u svim elementima u vrhu. Osim obrane, tu se posebno ističu opcije na vanjskim linijama. Grčka ima više od 22 asistencije po utakmici i igra jednostavno, ali komplicirano. Tako to izgleda kad u petorci imaš po dva vrhunska beka i jasno posložen sustav.

Drugu utakmicu večeri odigrat će Francuska i Latvija. I dok nas u prvoj utakmici vjerojatno očekuje neizvjesnost, u ovoj su Francuzi apsolutni favoriti i za očekivati je njihovo slavlje. Jedino ako 'vrući' Strelnieks i društvo ne odigraju najveću utakmicu za reprezentaciju. Spomenuti Latvijac je protiv Slovenije bio maestralan. Imao je perfektan učinak od 17 poena, osam asistencija i šest skokova.

Međutim, Francuska je top reprezentacija koja je fenomenalno pokrivena na svim pozicijama. Aktualni je europski prvak, igra najbolju obranu i igrat će pred više od 20.000 svojih navijača. Parkera i društvo zanima samo zlato pa bi sve osim pobjede za njih bila katastrofa. Mogu li Latvijci kreirati senzaciju? Mogu. Bit će to vraški posao, ali prije četiri godine se i makedonska bajka činila kao nevjerojatan san. Latvija se nada da može biti upravo to – istovremeno fantastična i sretna.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider

Prati nas na Instagramu!
Čak 21.538 gledatelja ove nedjelje na Poljudu 👏

📸Duje Klarić/CROPIX
Kraj utakmice na Poljudu, uvjerljiva pobjeda Splićana za skok na prvo mjesto!

Opširnije ----> https://bit.ly/4dvNgKk
Marko Livaja zaokružio je poker Hajdukovih golova u mreži Šibenika ⚽️⚽️⚽️⚽️
Toni Kukoč je ove nedjelje prvo gledao kako Split ruši Crvenu zvezdu na Gripama, a zatim je sjeo u automobil i došao pogledati Hajdukov trijumf protiv Šibenika. 

📸Nikola Brboleža, Duje Klarić/CROPIX