Hrvatska reprezentacija
SPORTOVI
Hrvatska reprezentacija
a sada po "šlag na tortu"

Visoki presing, trijumf volje i karaktera: A sad na Wembley srušiti Englesku!

Hrvatska je pobijedila Španjolsku i ostala u igri za prvo mjesto u skupini Lige nacija...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Hrvatska reprezentacija još je jednom je pokazala snažan karakter i izraženi borbeni duh koji ju je odveo do finala Svjetskog prvenstva, a sada i do velike pobjede nad Španjolskom u Ligi nacija.

Utakmica kakva se i očekivala – neizvjesna, vrlo tijesna, dinamična, atraktivna i gledljiva. Bilo je puno dobrih poteza i akcija, naravno i pogrešaka, ali one su sastavni dio nogometa.

Gledatelji na prepunim maksimirskim tribinama i oni pored malih ekrana mogli su uživati u doista odličnoj utakmici i pobijedi hrvatske reprezentacije, koja je na taj način ostala u igri za prvo mjesto u skupini i plasman na završni turnir Lige nacija. Možda je još važnije da je Hrvatska pobjedom zabetonirala status nositelja u ždrijebu kvalifikacija za Euro.

Visoki presing lajtmotiv Dalićeve Hrvatske

Visoki presing bio je lajtmotiv Vatrenih na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, a na isti način slomljena je i Španjolska na Maksimiru. Hrvatska je cijelu utakmicu lomila Španjolsku i na kraju je slomila drugim pogotkom Tina Jedvaja u samom finišu.

Vatreni su u sudačkoj nadoknadi krenuli na sve ili ništa, ostavili su dvojicu Španjolaca na centru i otišli pred vrata gostiju. Dalić i pomoćnici skakali su na klupi, pokazivali da se netko vrati i pokrije isturene španjolske igrače. Svi su se oglušili, tolika je bila želja za pobjedom.

Hoće li nakon Španjolske Hrvatska pobijediti i Englesku (nedjelja, 15:00)?

Ukupno glasova:

Tko ne riskira, taj ne profitira, kaže stara poslovica. Rizik se isplatio, bio je to klasičan trijumf volje i karaktera.

Ivan Perišić odigrao je odličnu utakmicu, ali nema sumnje da je Jedvaj junak. Ne sjećamo se da je ikada prije lijevi bek dao dva gola za hrvatsku reprezentaciju u jednoj natjecateljskoj utakmici. Jedvaj je sinoć bio, uvjetno rečeno, hrvatski Lilian Thuram.

Sjajna suradnja Perišića i Jedvaja

Posebno raduje to što su Perišić i Jedvaj sjajno surađivali na lijevoj strani. Na kraju se ta upitna strana pokazala kao nova snaga hrvatske reprezentacije. Jedvaj nije lijevi bek po vokaciji, igrao je na tom mjestu silom prilika, ali s obzirom na to kako je odigrao, može se reći da je izbornik dobio još jednu, i to jaku opciju na već godinama deficitarnoj poziciji.

Perišić je veći dio utakmice igrao praktički od gola do gola, istrčavao je kontre i uz to vrlo aktivno pomagao Jedvaju u obrani, ponekad se čak spuštao u zadnju liniju kao peti branič. I to je razlog zbog kojega je Jedvaj tako dobro izgledao. Već na početku utakmice, kada je Jedvaj odigrao sjajan pas za Perišića i izbacio ga u šansu, moglo se nazrijeti da će njih dvojica jako dobro surađivati.

Jedvaja u posljednje vrijeme ide gol, u klubu je zabijao, a sada je nastavio sjajnu golgetersku formu i u reprezentaciji, i to kada je najviše trebalo. Mnogi su se pribojavali kako će odigrati, hoće li Španjolci preko te strane probijati i stvarati šanse. Ništa od toga. Jedvaj je odigrao veliku partiju, a cijela momčad odigrala je odličnu utakmicu.

Španjolci se precijenili

U službenoj najavi postava stajalo je da će Andrej Kramarić startati u vršku napada hrvatske reprezentacije, no Zlatko Dalić ipak je u špicu gurnuo Antu Rebića, a Kramarić poslao na desnu stranu. Sve ostalo bilo je kako je i najavljeno. Već u početnoj fazi utakmice Kramarić, Rebić i Perišić znali su zamijeniti mjesta, pa se opet vratiti na početne pozicije.

To je već razrađeni Dalićev plan koji je donosio plodove i na Mundijalu. Promjenom pozicija i presingom na zadnju liniju suparnika stvarali su pomutnju u redovima Španjolaca. Po receptu iz Rusije Vatreni su intervalno izlazili visoko te stiskali zadnji red protivnika i tjerali odveć samouvjerene Španjolce na pogreške u predaji lopte.

Španjolci, kao i mnoge druge momčadi koje misle da znaju, inzistiraju na iznošenju lopte u svojoj polovici bez nasumičnog nabijanja čak i u kriznim situacijama, a u isto vrijeme očito je da više nemaju prave igrače i dostatnu tehničku kvalitetu za takvu igru. Malo su se precijenili. Gotovo redovito naprave nekoliko kardinalnih pogrešaka po utakmici te priušte suparnicima, koji ih kvalitetno stisnu, barem dva-tri zicera po utakmici.

Tako je bilo protiv Engleske, tako je bilo i sada protiv Hrvatske. Čak i u onoj utakmici u Elcheu Hrvatska je mogla povesti s dva-tri gola razlike u prvih dvadesetak minuta da je iskoristila svoje šanse nakon velikih pogrešaka Španjolaca.

Na Wembley po šlag na tortu godine iz snova

Hrvatski stručni stožer na čelu s izbornikom Dalićem dobro je to uočio i taktički spremio utakmicu. Taj taktički plan donio je rezultat na SP-u protiv momčadi koji inzistiraju na sličnom stilu, kao što je, recimo, Argentina, a mogao bi i u budućnosti, jer danas skoro i da nema momčadi koje su u stanju pod presingom iznijeti loptu bez nabijanja sa svoje polovice a da ne naprave pokoju fatalnu pogrešku.

Hrvatska je mogla i prije prelomiti utakmicu da je Rebić realizirao veliku šansu kod rezultata 2:1, ali ovako je još puno slađe. Utakmica kojom je Hrvatska vratila samopouzdanje i formu sa Svjetskog prvenstva, a tamo je u polufinalu pobijedila upravo Englesku, sljedećeg protivnika kod kojeg gostuje u nedjelju.

Hrvatska dolazi na Wembley osjetno rasterećena, ali ne i bez ambicija. Pobjedom u hramu nogometa izborila bi prvo mjesto u skupini i play-off Lige nacija, što bi bio šlag na tortu godine iz snova.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider