Košarka
SPORTOVI
Košarka
Teže od očekivanog

Drama u Splitu: Hrvatska zamalo prosula veliku prednost, teškom mukom srušili Tunis

Hrvatska je pobijedila Tunis u dvoboju za polufinale kvalfikacijskog turnira za odlazak na OI.

Hrvatska muška košarkaška reprezentacija igrat će u polufinalu kvalifikacijskog turnira za Olimpijske igre u Tokiju, nakon što je u četvrtak teškom mukom svladala Tunis sa 75:70 (20:11, 22:17, 14:29, 19:13) i tako osvojila drugo mjesto u svojoj skupini, a za plasman u finale će u subotu igrati protiv Njemačke.

Najbolji igrač Hrvatske bio je Mario Hezonja s 27 koševa, osam skokova, tri asistencije i četiri ukradene lopte.

Po 14 poena ubacili su Bojan Bogdanović i Ante Žižić, koji je imao i 12 skokova te dvije blokade. Kod Tunižana je najbolji strijelac bio Radhouane Slimane s 15 koševa, a imao je i sedam skokova.

Otišli na poluvrijeme s visokom prednošću

Hrvatska je ovom pobjedom izborila polufinalni dvoboj s Njemačkom, koja je u prvom dvoboju današnjeg programa u Splitu svladala Rusiju sa 69:67 i osvojila prvo mjesto u skupini A. Drugi polufinalni par čine Brazil i Meksiko.

Nakon prilično nervoznog i nepreciznog početka, Hrvatska je nakon zakucavanja i trice Hezonje povela sa 10:5 u četvrtoj minuti, a do kraja prve četvrtine došla do devet koševa prednosti (20:11).

Prvu dvoznamenkastu prednost su Mršićevi izabranici dostigli u 13. minuti Bilanovim polaganjem za 26:16. Najveća prednost hrvatskih košarkaša bila je 14 poena, a s njom su otišli i na poluvrijeme (42:28).

Raspad sustava u nastavku utakmice

No, u trećoj četvrtini je Mršićeva momčad primila čak 29 koševa, jedan više nego u cijelom prvom poluvremenu, pa su Tunižani u zadnju četvrtinu ušli s minimalnom prednošću (56:57).

Taj je rezultat stajao više od dvije minute, sve dok Bojan Bogdanović nije pogodio tricu za 59:57. Hrvatski košarkaši se tijekom zadnje četvrtine nijednom nisu uspjeli odvojiti na više od četiri koša razlike, sve do 25 sekundi prije kraja, kad je Pavle Marčinković pogodio tricu za 72:67 i time usmjerio Hrvatsku prema polufinalu.

Tunižani su još jednom došli na -2 (72:70), ali je na kraju Hezonja pogodio prvo bacanje, drugo promašio, ali je Marčinković skočio u napadu i omogućio Ukiću da s dva pogođena slobodna bacanja otkloni sve dvojbe oko pobjednika.

Standings provided by SofaScore LiveScore

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider