Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Teške odluke

Dalić priprema iznenađenja: Dvije jake izmjene u redovima Vatrenih, Englezi spremaju totalnu ofenzivu

Čini se da izbornik hrvatske reprezentacije priprema iznenađenje Englezima na otvaranju Eura…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Hrvatska reprezentacija sinoć je stigla u London, a danas poslijepodne imat će trening na Wembleyju od 17:30 do 18:30. Prije treninga izbornik Zlatko Dalić i kapetan Luka Modrić održat će press-konferenciju.

Engleske novinare živo su zainteresirale vijesti iz Rovinja. Izbornik Zlatko Dalić mogao bi napraviti neke promjene za nedjeljni okršaj s Engleskom na otvorenju Eura.

Gvardiol i Kramarić ulaze u prvi sastav?

Čini se da bi u prvu postavi mogli upasti Joško Gvardiol i Andrej Kramarić. Po toj računici ispali bi Borna Barišić i Bruno Petković. S takvim promjenama fizionomija momčadi bi se ponešto okrenula i Hrvatska bi vjerojatno zaigrala u formaciji 4-3-3, koja se lako može transformirati u 4-2-3-1 i obratno.

Kada se s polušpicom igra na mjestu centralnog napadača, taktička ideja je obično da se forsiraju krila.

gol expired Southgateov plan za Hrvatsku: Četvorica bekova u prvih 11, sustav 3-4-3... divider

Dalić vjerojatno neće tražiti od Kramarića, ako uopće zaigra, da se duboko povlači, ali u Kramarićevoj prirodi je da traži loptu, otvara prostor suigračima i hrani ih asistencijama. Perišić i Rebić to bi trebali iskoristiti ulascima iza leđa engleske obrane.

U takvoj konstaliciji Rebić bi mogao ostajati u vršku napada, kako bi poveo presing kada se Vatreni za to odluče. Bit će tu puno rotiranja, mijenjanja mjesta.

Gvardiol je dobro reagirao kada je ušao protiv Belgije i vjerojatno je Dalić zaključio da bi mogao biti iznenađenje za Engleze.

Gvardiol za hrvanje s moćnim engleskim igračima

Dalić s Gvardiolom na lijevoj bočni strani želi dobiti veću probojnost, ali i mogućnost boljeg fizičkog nadmetanja s motorički i skakački moćnim engleskim igračima. Gvardiol je korpulentan, fizički je moćan, ima i hitrinu i visinu. Što je najvažnije, raznovrstan je. Može i otvoriti i zatvoriti stranu, ali i skočiti kod prekida. Zna se da su prekidi slaba strana Vatrenih.

Nedostatak mu je što nema još dovoljno iskustva u nacionalnom dresu. Teško je reći kako će reagirati, hoće li ga pojesti trema. Protiv Villarreala je pokazao i neke nedostatke u fazi obrane.

Ponekad beka igra kao da je stoper. Zna zaspati na boku, omogućiti protivniku da izbjegne zaleđe. Ako će igrati, morat će biti maksimalno koncentriran, ni na trenutak neće smjeti odlutati. Uostalom, to će vrijediti za svakog tko u nedjelju istrči na travnjak Wembelyja.

Southgate s trojicom u liniji

Sve su ovo još uvijek samo kalkulacije, tko zna što Dalića zapravo sprema. Glavni dijelovi treninga zatvoreni su za javnost.

Engleski novinari s kojima smo razgovarali kažu da možebitne promjene neće odveć utjecati na taktiku i izbor momčadi engleskog izbornika Garetha Southgate. Već smo objavili razmišljanje kolege iz Daily Stara Paula  Browna, koji je najavio da će Southgate najvjerojatnije zaigrati s trojicom u zadnjoj liniji.

Tko će pobijediti danas na Wembleyju?

Ukupno glasova:

„Izostanak Harryja Maguirea puno toga je promijenio. Southgate jednostavno ne vjeruje da bez njega mogu kvalitetno odigrati četvorica u liniji. Misli da nema čovjeka koji bi ga na dobar način zamijenio. Stoga će najvjerojatnije prijeći na igru s trojicom“, ponavlja nam kolega i opetovano zaključuje:

Engleska sprema totalnu ofenzivu

„Koji god da se igrači pojave na terenu, prvi put će zaigrati u toj postavi za taj sustav. To je rizik koji je Southgate spreman preuzeti.“

I novinar goal.com Nizar Kinsella slično razmišlja.

„Southgate mora ići na pobjedu, to od njega zahtjeva cjelokupna javnost, i stoga će sastaviti vrlo ofenzivnu momčad. Ako Engleska želi osvojiti natjecanje, mora mljeti. Uostalom, povijest je pokazala da se kalkulacije baš i ne isplate. Vidjet ćemo kako će to ispasti“, zaključio je Kinsella.

 

 

 

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider